úterý 27. srpna 2019

Výlety: Polsko - Krakov - část první


Čauky, je to sice už nějakou dobu, přesně minulý rok v létě, co jsme vyrazily do Polska do Krakova a do Vratislavi, ale až teď tu jsme pro vás s Triplistem a rady co vidět, co ochutnat, kde se ubytovat a jak se tam dostat. Tak pojďme na to:



DOPRAVA:

Prvním a důležitým bodem je to, čím jsme se do Krakova vydaly. Bylo to opět Student Agency, ale tentokrát jsme nevyužily pouze autobus, ale i vlak. Tedy konkrétně - Praha - Ostrava vlak, Ostrava - Krakov autobus. Zvažovaly jsme i leteckou přepravu, ale nakonec nám toto přišlo jako nejlepší a nejlevnější možná volba.

Takže jo Student Agency doporučujeme a není to rozhodně naposledy.

UBYTOVÁNÍ:

Jako své ubytko jsme zvolily hotel Korona (opět jsme hledaly přes Booking.com). Jde o celkem obyčejný 3⭐️ hotel, důležité však... Bylo tam čisto, bylo tam teplo a mělo to svou koupelnu. Jediné, co hodně vadilo, byla přistýlka, postel byla proležená a prkna tlačila do zad. Takže by to chtělo trochu obměnu a pak také koberec na chodbě, který byl zašlý a prošlapaný. Jinak podle nás celkem v pohodě, pokud nehledáte extra super luxus a máte to pouze na přespání. Abychom nezapomněly, i cenově to vyšlo celkem fajn.

První den byl tedy alespoň následovný. Dlouhá cesta, ubytování a večeře spolu s hezkou kratší procházkou po městě.

Druhý den nám skoro celý propršelo (Což nikdo nechce). Jen málo kdo to však dokáže proměnit v něco víc. Eli to třeba využila k tomu, aby si mohla koupit nový deštník. A my jsme se konečně všechny mohly vydat do ulic, aniž bychom byly komplet mokré.

Třetí den jsme využily k cestě mimo Krakov a zavítaly jsme do Vratislavi (pouze jako jednodenní výlet), obnášelo to vstávání brzy, za to nás však čekalo super slunečné počasí a prohlídka nádherného města. (mimochodem to jejich nádraží... Jak zámek).

Čtvrtý den jsme si užily posledních pár hodin v Krakově, daly jsme si super snídani a vydaly se na cestu domů.

To byl takový rychlý souhrn toho, jak probíhal náš výlet. Teď však pojďme na jednotlivé památky, kavárny a restaurace co musíte vidět, navštívit a neminout v Krakově a Vratislavi.


MĚNA:
Złoty (PLN)

CO NAVŠTÍVIT:

Rozhodně a jedině, co nesmíte vynechat je Kazimierz. My jsme to k ní měly opravdu blízko, proto jsme se sem vydaly i první večer na pořádnou večeři. Mimo restaurací tu však taky najdete bary a přes den plno kaváren, zmrzlináren a tržiště, kde můžete ochutnat tradiční polská jídla (jde o něco podobného jako pražský Manifesto market).

 

Je to také jedna z nejstarších částí města. Dříve to tvořilo samostatnou část, která byla připojena ke Krakovu. I tak tu tvořilo samostatné a uzavřené město s bohatou a velmi smutnou historii, doporučujeme si nejdříve o tom něco pročíst, než vyrazíte na objevování jeho zákoutí.

Dalším místem, které v Krakově nesmíte vynechat je Krakovský Rynek. Jde o hlavní a největší krakovské náměstí a řadí se taky mezi jedno z největších v Evropě. Uprostřed náměstí se nachází plno stánku s jídlem a suvenýry. Najdete tu však i plno malířů s jejich výtvory k zakoupení.

 

Na tomto náměstí doporučujeme navštívit několik budov. První z nich je dnešní tržiště Sukiennice (dříve zde byly obchody, kde se prodávalo sukno), dnes tu najdete nejrůznější restaurace, kavárny, obchůdky se suvenýry, ubrusy, obrázky atp. K tržišti náleží také radniční věž.

Další památkou, kterou nesmíte opomenout je Kostel na Nanebevzetí Panny Marie (Mariánský kostel). Jde o jeden z hlavních znaků Krakova. Nejvzácnější je vyřezávaný oltář uvnitř. Jeho majestátnost a ohromnost překvapila i nás. Co nás však uchvátilo mnohem víc je rozhodně strop tohoto kostela. Však posuďte sami. Upřímně mezi námi, ta fotka není tak ohromující, to musíte být opravdu uvnitř. Takže naše doporučení je doufáme jasné. Vstupné pro studenty není vůbec drahé a fronty nejsou nijak dlouhé.

 

Fontána na Rynku nebo velká socha Erós je také velmi pozoruhodná.


Dalším naším typem jsou ulice starého města. Dodnes jsou na nich tramvajové koleje, které před náměstím zanikají.


Planty - Městský park je dalším typem, které nesmíte vynechat. jde o rozsáhlý park, který vede kolem celého starého města, ohraničuje jej a dovede vás až k bráně do starého města.


Nejen v uličkách, ale i v parku můžete najít stánky s Bajgly (preclíky).

Druhý den odpoledne jsme strávily celkovou prohlídkou města a jedním z hlavních cílů byl královský hrad Wawel.

 

Prostranství je opravdu hodně rozsáhlé. Najdeme tu nádherný výhled na řeku Vislu a jednu část města. (Fotky jak se i my tímto výhledem kocháme, budou na konci).

Odtud se můžete vydat pod hrad k soše draka (přečtěte si legendu a budete v obraze) a rovnou se projít po nábřeží Visly, které hlavně k večeru je opravdu kouzelné. Doporučujeme dojít až k Zámečkovému mostu. Najdete na něm nejen zámky zamilovaných, ale také figuríny sošek akrobatů.

 

 

KDE SE NAJÍST:

Jako prvním místem, kam jsme zamířily za jídlem byl Pub Wrega. Šly jsme tam první den večer (i když jsme měly vybranou úplně jinou restauraci), nakonec zvítězila tato s naprosto krásnou letní zahrádkou a kdyby nebylo ten den neuvěřitelně hnusně a nepršelo, rozhodně bychom si sedly tam. Každopádně místo venku jsme tedy raději zvolily vnitřek, stůl pro 3 tam měly. Uvnitř to bylo také velmi zajímavé, plno obrazů a prostor rozdělen do 2 pater. My jsme si vybraly stůl dole (nebo spíše, na nás zbyl stůl dole). Z menu jsme si vybraly takovou podle nás mezinárodní klasiku, kuřecí opečený plátek s frytkami (což jsou polské hranolky prosím pěkně). Maso se nám zdálo trochu sušší, ale jinak chuťově spolu s hranolkami moc dobré. Jako přílohu jsme na talíři dostaly dvě kupky nastrouhané zeleniny. Ta první se skládala ze zelí a hrozinek, ta druhá z mrkve a ananasu a upřímně musíme říct, že to vůbec nebylo špatné. Rozhodně by nás nikdy nenapadlo to takto zkombinovat, ale proč ne že? I cenově nás toto jídlo nestálo mnoho. Upřímně podle nás šlo o takový hezký průměr. Mohly jsme sice zvolit něco jiného, ale když je hlad, sáhneme vždy po tom první, co zní nejlépe.

 

Druhý podnik který 100 % a jednoznačně musíte navštívit je Cafe Camelot, který se nachází kousek od Krakovského Rynku. Jde o poměrně malou a útulnou kavárničku s různými historickými dekoracemi a těmi naprosto, naprosto nejlepšími francouzskými tousty, co jsme kdy ochutnaly. Cenově je to tu na centrum velmi příznivé. Podle nás podnik, který musíte mít na svém must have seznamu!


Víc se dočtete v naší podrobnější recenzi 😁.

Poslední kavárnu, kterou jsme navštívily druhý den, bylo Cafe Mini, které se nachází také blízko Krakovskému Rynku. Obsluha byla trochu zvláštní a místa, kde jsme seděly, si naprosto nevšímala. To samé sociální zařízení, které upřímně bylo naprosto otřesné. O čem však musíme mluvit kladně, jsou nápoje, po kterých jsme zde sáhly. Jejich mléčné koktejly a také lood (neboli zmrzliny), my jsme zde ochutnaly zmrzlinové poháry a byly naprostý top.


 

Podrobné recenze ke kavárnám brzy.

CO MUSÍTE OCHUTNAT:

Karamelky - nutná povinnost, alespoň jedny přivézt domů.

Zapiekanki - jde o dlouhé bagety naplněné vším, co si řeknete. Za nás rozhodně tip, který v Polsku nesmíte vynechat.

Frytki - hranolky, upřímně nejsme si jisté, jestli je v nich nějaký rozdíl od těch českých, alespoň můžete tvrdit, že jste ochutnali Frytki!

Bajgle - preclik, který pokud si ho nedáte, jako by jste nikdy v Polsku nebyli. Podává se posypaný několika variantami - sezamem, solí a nebo kmínem. Najdete je opravdu na každém rohu a stojí opravdu pár drobáků. Pokud budete chytří jako my, porozhlédněte se nejprve po více stáncích. Budete se divit, ale cena se opravdu hodně liší.

Lood - zmrzlina 😍 to snad chápeme, vždycky a všude jasná volba!



Doufáme, že se vám naše doporučení líbí a příště zase hojk.

 

Holky ze Zážitky na 4

Žádné komentáře:

Okomentovat