sobota 13. srpna 2022

Výlety: 1 den v okolí Svatojánských proudů

Ahoj a vítejte u nového tipu kam na letní výlet.

Dost nás mrzí, že jsme tu dlouho nic nepřidaly. Proto jsme rády, že jsme zpět.

Dnes se spolu vydáme po stopách stezky dlouhé 8 kilometrů (pokud si ji protáhnete jako my až do Štěchovic ke kavárně, budete mít 12 km). Možná už jste podle fotek uhodli, jde o naučnou stezku Svatojánské proudy, která kopíruje dřívější vodní cestu z jižních Čech do Prahy. Po které voraři splavovali dříví.

Po výstavbě přehrad vorařské řemeslo zaniklo a místo se stalo populárním v meziválečném období, kdy zde začaly vznikat trampské osady, jako například ta nejstarší - Ztracená naděje (Ztracenka).


Nyní jsou Svatojánské proudy známé zvláště kvůli této naučné stezce, která je vhodná pouze pro pěší, takže doporučujeme bez kočárků a kol (i když pár cyklistů jsme také potkaly). Trasa je poměrně náročná a trochu hůře schůdná, plná stoupání ve skalách a po úbočí. Pokud ale jdete na pohodičku, dá se to moc hezky zvládnout.


Svatojánské proudy jsou oblíbené i díky jejich botanice a zoologii. Při větším štěstí tu můžete narazit na mloky, ale i jiné vzácné druhy rostlin a živočichů.

Mezi nejnovější památky, které zbyly po výstavbě Štěchovické přehrady, je např. socha sv. Jana Nepomuckého.


Stezku je možné jít z obou stran, jak od Štěchovické přehrady, tak od Slapské. My jsme ji šly od té Slapské a přišlo nám to mnohem lepší.

Doprava je nejlepší buď vlastním automobilem nebo případně hromadnou dopravou.

Ve Štěchovicích pak narazíte na kostel sv. Jana Nepomuckého z první poloviny 20. století, který byl vybudován v románském stylu s prvky secese.


A teď se ptáte kam na jídlo. My sami jsme zvolily kavárnu Ella má kávu. Pokud tento podnik neznáte, určitě doporučujeme sem zajít. Mají skvělou kávu, zákusky, poháry ale i slané pečivo.

Odkaz na náš tip máte zde tady. tak určitě na něj mrkněte.


Tímto je to od nás vše. Budeme moc rády za vaší zpětnou vazbu. A užijte si výlet.

Za holky ze Zážitky na 4, Verů

Žádné komentáře:

Okomentovat