středa 25. prosince 2019

Měsíční polemizování: Znáte všechny vánoční tradice a pověry?



Vítáme vás u dalšího polemizování. Tentokrát se podíváme na vánoční tradice a pověry. Každý doma nějakou tradici máme. U nás doma se třeba pouštějí lodičky, dávají se šupiny pod talíř a lije se olovo. Ale známé je také například krájení jablek, hledání zlatého prasátka, darování jmelí nebo házení střevícem. A co že to vlastně znamená?

Trhání větviček
Možná si říkáte, že tato tradice patří k svátku svaté Barbory a ano i ne. Ono se totiž říká, že pokud vám vykvete na Vánoce větvička třešně, bude brzy svatba, pokud vám vykvete zlatý déšť, značí to bohatství a pokud větvička břízy, měl být člověk zdravý.

Jmelí
Říká se, že pod jmelím má právo muž políbit jakoukoliv ženu. Každopádně hezčí zvyk je někomu darovat jmelí, protože darovanému poté přinese mnoho štěstí.


Lití olova
Nad plamínkem se roztaví kousek olova, a to se potom lije do studené vody. Podle konečného tvaru ztuhlého olova se potom posuzuje, co dotyčného další rok čeká.

Krájení jablek
Kdo na Štědrý den rozkrojí napříč jablko a objeví v něm pěticípou hvězdu ze zdravého jadřince, příští rok bude zdravý a bude mít štěstí. Pokud bude jádřinec červavý bude další rok plný nemocí. A když místo pěticípé hvězdičky jsou jadérka uspořádána do tvaru křížku, hrozí nejhorší. Takže si dejte pozor, jaké jablko si vybíráte. Mimo tuto tradici je možné díky jablečným jadérkům (z českých jablek) předpovídat i počasí pro příští rok. Vezměte 12 jadýrek, vhoďte je do misky s vodou a kolik jich vyplave, tolik bude v následujícím roce suchých měsíců.

Louskání vlašských ořechů
Tato tradice je velmi podobná té s jablky. Každý člen rodiny si vezme jeden vlašský ořech a rozlouskne jej. Pokud je jádro ořechu zdravé, přinese to dotyčnému zdraví, naopak pokud je jádro černé, zkažené, přinese to smutek a neštěstí.


Pouštění loděk
Pouštění loděk uchvátí každého. Jedná se o malé ořechové lodičky, které předznamenávají životní cestu, Komu bude svíčka v lodičce dlouho svítí, ten budě žít dlouho. Čí loďka popluje na volnou vodu, čeká ho mnoho cestování, pokud se bude držet u kraje, bude se majitel držet doma. A pokud se loďky drží spolu, i jejich majitelé čeká společná cesta.

Praní a věšení prádla
Další zajímavou pověrou je praní prádla nebo prádlo, které visí. O Štědrém dni byste tedy neměli prát nebo věšet prádlo. Hrozilo by vám totiž neštěstí a smůla v domě.

Házení střevícem/pantoflem/botou
Tuto tradici musí znát opravdu každý. Pokud dámy pomýšlíte na vdavky, je nejvhodnější stoupnout si ke dveřím zády. Do pravé ruky vezměte střevíc a hoďte ho za vás. Pokud špička boty ukazuje ke dveřím znamená to v nadcházejícím roce vdavky. Pokud je však střevíc špičkou k vám, ženicha nečekejte.

Zlaté prasátko
Tradice praví, že pokud se celý Štědrý den budete postit, tak uvidíte zlaté prasátko, které vám zaručí hojnost a dobrou úrodu na celý příští rok. Ale jelikož v dnešní době už se o úrodu moc nestaráme, tak málokdo to zlaté prasátko uvidí.


Šupina nebo mince pod talířem u Štědrovečerní večere
Druhou tradicí, o které píšeme v úvodu je rybí šupina. Pokud si šupinu před večeří vložíte pod talíř, případně minci, nebo si rybí šupinu vložíte do peněženky, měla by vám přinést bohatství a majetek. Jedna šupinka je základ, tři už jsou jistota.

Štědrovečerní večeře
Další velmi zajímavou pověrou je vstávání od stolu, dokud všichni nedojedí. Pokud dotyčný vstane a odejde od Štědrovečerní večeře, znamená to, že příští rok už k večeři nezasedne.

O Talíř na víc
Pokud prostíráte Štědrovečerní stůl, přidejte na stůl o talíř na víc, nejen že je to pro možné pocestné, ale také tím hostíte příbuzné, kteří již s námi nemohou být. Proto byste neměli drobečky ze stolu ani smetávat, duše zemřelých byste mohli vyděsit.


Půlnoční
Jednou z nejkouzelnějších tradic je půlnoční. V této době je půlnoční jen v některých městech, a ne každý o půlnoci do kostela jde. I tak jde o hlubokou tradici, kdy se do kostela na mši jde.


Na Nový rok čočku
Je nám jasné, že se zvyky přicházíme o den později, každopádně jsme jen chtěly poukázat na to, co krásného se u nás traduje. Jednu tradici tu však pro vás ještě máme, a to na Nový rok. Pokud si k obědu uvaříte čočku, měli byste mít spoustu peněz.

Jsou to jen maličkosti, ale dodržuje je někdo? Věříte na tyto zvyky a pověry? A slyšeli jste někdy pověry o dárcích? My je až do Štědrého dne neslyšely, a proto nás velmi překvapily. Věděli jste, že pokud jste dostali špendlíky, a chtěli byste je darovat dále, tak si můžete "rozpíchat" přátelství s tím, od koho jste je původně dostali? Něco podobného je u nožů. Ty by se neměly darovat, jelikož si můžete "rozřezat" přátelství s tím, komu je dáváte. Kapesníky prý znamenají, že obdarovaného čeká velký smutek.


A co vy, znáte nějaké pověry, které se týkají dárků? Nebo snad máte nějakou tradici, o které jsme se nezmínily? Určitě nám o ní napište, rády se zase něco přiučíme.

Mějte hezké Vánoce, uvidíme se u dalšího článku.
Za Zážitky na 4, Jíťa a Verů

Žádné komentáře:

Okomentovat