neděle 11. srpna 2019

Příroda: Letenské sady


Krásný, horký, letní den vážení. Dnes jsme si pro vás připravily článek o dalším prozkoumaném místě v Praze. Podle názvu článku již však víte. Ano, jedná se o Letenské sady. Ještě dávno před založením tohoto blogu, jsme se vydaly zmapovat sady, jako vhodnou variantu k procházce a navštívení. Letenské sady se po 3 týdny v prosinci staly naším ústředním bodem pro náš projekt.

A vzhledem k tomu, že my jsme byly tímto místem ohromené, rozhodly jsme se vám je také ukázat a provést jimi, stejně tak jako naším projektem, protože jsme nemluvily pouze o tomto parku, nýbrž také o kavárnách, jak jinak, že? O těch se vám však v budoucích článcích budeme zmiňovat podrobněji. Takže pojďme na to. Ještě předtím bychom vám však chtěly poděkovat za to, že se na náš blog občas zajdete podívat. Rádi bychom těmito zákoutími provedly nejen místní Pražany, ale také lidi, kteří mají tyto místa kapku z ruky.


Teď už však zpět k dnešnímu tématu. Naše cesta započala na zastávce Čechův most, na níž se dostanete tramvají číslo 17 a 26. Pokud však chcete jít jinudy, je to také možné, např. ze stanice tramvaje Sparta - č. 1 a 25. Anebo je ještě jedna možnost, a tou je tramvajová zastávka Chotkovy sady, kam se dostanete tramvají 12, 18, 20 a 26. Z Chotkových sadů sem však musíte přejít přes krátkou lávku. Zpět však k naší trase. Pokud se vám nebude chtít zajít nahoru do parku, je možné vyrazit od Čechova mostu na okružní jízdu parníkem po Vltavě. Více se dozvíte na jejich webových stránkách. Nám však ten den byla šílená zima, a proto jsme se rozhodly na zahřátí se projít Letenskými sady. Měly jsme to štěstí, že nám vykouklo i sluníčko. Od zastávky se z nás na malou chvíli staly vrcholoví sportovci. Ne, teď vám trochu lžeme. Jediné co, tak nás totálně unavil výšlap něco málo přes 200 schodů, které vedou nahoru do sadů. To jsme byly zahřáté během chvilky. No, takže po těch "pár" schodech (nestrašíme vás, to opravdu ne), se nám naskytl jeden z dalších nejúchvatnějších výhledu na překrásnou matičku Prahu. (Co myslíte, stojí to za tu námahu)? Za nás rozhodně ano!


Krátce o Letenských sadech. Jejich rozloha činí 25 ha. Dříve se zde nacházely vinice, a Letenská pláň sloužila jako vojenské ležení. V roce 1716, zde byl postaven zámeček Belvedér, jehož majitelem byl hrabě z Valdštejna. Ten však později vyhodila Francouzská vojska do povětří. Později však tato místa začala vykupovat pražská obec a začal zde vznikat městský park. Kdysi, někdy v roce 1891, byla vybudována druhá pražská lanovka, na kopci se dalo přestoupit na Křižíkovu elektrickou dráhu. Tato lanovka byla v provozu až do 1. sv. války, následně se z ní po válce staly pojízdné schody. Ty však sloužily pouze do konce 30. let. V roce 1953 byl zde postaven monumentální Stalinův pomník, který byl roku 1962 odstraněn, dnes zde stojí obrovský metronom.

Podle nás by vám tato historie v kostce mohla stačit. My vám však chceme povědět ještě pár zajímavostí, které jsme pro vás našly a daly na jedno místo dohromady. Takže co začít třeba právě Čechovým mostem, na kterém jsme my začaly náš výlet?

Čechův most
Věděli jste, že je to nejkratší most přes řeku Vltavu v Praze? Že ne? Tak teď už to víte, není zač. Usmívající se Byl postaven v roce 1908 a nazván jako "Most Svatopluka Čecha" (český básník, prozaik a cestovatel), pak ale byl přejmenován na "Mendelův most" (přírodovědec a zakladatel genetiky), teď jej ale všichni jednoduše známe jako "Čechův most". Tento secesní most spojuje Letnou a Náměstí Curieových. Někdo (například Eli) se orientuje podle budovy Právnické fakulty, pokud vidíte Právnickou fakultu tak vedle je jenom a pouze Čechův most :)
Další zmíněnou památkou musí být jisto jistě Metronom, tam totiž naše cesta pokračovala.

 

Metronom, boty (shoefiti)
Pražský metronom vznikl v roce 1991 na místě bývalé sochy Stalina (je tu někdo kdo si tento pomník ještě pamatuje? Docela by nás to zajímalo). Metronom je také takzvaný Stroj času, symbolizuje plynutí času a zároveň i připomínku minulosti.

Pokud zvládnete několik stovek schodů, uvidíte krásný výhled ze shora na půvabné střechy pražských domů, na řeku a plno mostů přes ní a na spoustu věží. Z blízka se podíváte, jak se pohybuje toto kyvadlo. Místo pod metronomem je oblíbené pro mládež (ve večerním období je tam hodně lidí, tančí a pijí, taková krásná atmosféra pro odpočinek). Najdete tu i mnoho skejťáků, kteří zde během krásného počasí předvádí pořádně šílené kousky. Taky si určitě všimněte bot, které jsou zavěšeny na přívodném elektrickém kabelu k Metronomu, které tam visí, nikdo však neví, kdy, jak nebo proč byly boty poprvé na kabel zavěšeny. Je to však něco, co si rozhodně musíte vyfotit!


Pokud se jako my vydáte nejdříve směrem od Metronomu do leva, dostanete se k Soše sedící dívky, Letenskému zámečku a Letenskému kolotoči.

Socha sedící dívky
Socha sedící dívky je označena na Google maps. Když jsme tam přišly, čekaly jsem aspoň nějaký popisek s podrobnou informaci o této soše. Na nic takového jsme, ale s holkami nenarazily. Podle Googlu je tato socha dílem J. Kodeta a vznikla v roce 1957. V Letenských sadech je od roku 1977. Někdo si jí osobně pojmenoval jako "Veroniku". A to je vše, co jsme o této krásné, možná trochu smutné soše, vyhledaly.


Letenský zámeček
Letenský zámeček je chráněnou kulturní památkou České republiky. Byl postaven v roce 1863 jako jednopatrová novorenesanční budova. V zámku se nachází restaurace s nádherným výhledem na historické jádro Prahy. Zde často probíhají svatby a oslavy, toto místo je moc pěkné na příjemné posezení s přáteli.

Letenský kolotoč
Letenský kolotoč se nachází před Národním technickým muzeem. A je nejstarší dochovaný kolotoč v Evropě, momentálně je v rekonstrukci. Byl zbudován v roce 1892-1893 a tento renesanční dřevěný pavilon má tvar pravidelného dvanáctiúhelníku. Uvnitř je točna a 18 koní se sedly/lavicemi. Koně jsou potažené pravou koňskou kůží plněné slámou a se skleněnýma očima. Původně kolotoč poháněl člověk, v současnosti, ale tuto práci dělá trojfázový elektromotor. Dle plánu by měl kolotoč být přístupný už v září roku 2018, teď je ale vypsáno nové výběrové řízení s předpokládaným termínem ukončení rekonstrukce do konce druhé poloviny roku 2019.


Pak nás čekalo pár kaváren a restaurací (nebojte nebylo to v jednom dni), navštívily jsme třeba Cafe Letku, pak také třeba Erhartovu cukrárnu, Waf-Waf nebo také Creperii U Slepé kočičky. (O tom samozřejmě příště). Cestou tam odtud jsme se stočily zpět a vzaly jsme to druhou stranou okolo Kramářovy vily, Hanavského pavilonu až k Metronomu a Čechovu mostu.

Kramářova vila
Kramářova vila byla postavena v roce 1914 jako sídlo pro tehdejšího známého československého politika Karla Kramáře. Nachází se mezi Letenským profilem a Hanavským pavilonem. Nyní tato jednopatrová barokní budova slouží jako rezidence českých premiérů. Během roku se konají dny otevřených dveří po celé vile (včetně interiéru a zahrady), nejbližší termín je 1.9.2018.

Hanavský pavilon
V sousedství s Kramářovou vilou se nachází Hanavský pavilon, což je novobarokní budova s vyhlídkou a restaurací. Stavba byla pojmenována podle knížete Viléma Hanavského, který byl majitelem železáren (pavilon právě měl reprezentovat Komárovskou železárnu pro pražskou Jubilejní zemskou výstavu v roce 1891). Po skončení výstavy byl pavilon rozebrán a převezen na současné místo. Je krásně zdobený, má terasu s luxusním zábradlím, okna s kovanými mřížemi, prostě moc architektonicky provedená stavba. Taky šíleně fotogenické místo. Nehledě na to, že právě odtud z Hanavského pavilonu je ten nejkrásnějších výhled na Prahu, co se týče Letenských sadů.


Ode dne naší zimní návštěvy Letenských sadů uběhla již nějaká doba, během níž jsme toto místo zastihly i v jiných než zimních krásách. Shodou okolností jsme to tam byly navštívit před 2 týdny za naprosto nádherného letního počasí. A dokonce nejen ve dne, ale také za tmy. No jen se podívejte sami (foto výše :)). Není to během noci naprosto magické. Za nás rozhodně ano a doporučujeme to navštívit i v těchto hodinách, nýbrž ten pohled na svíticí noční Prahu vám vyrazí dech.
Ještě jedna věc, málem bychom zapomněly…

Jednotlivé názory na místo:
Pokud můžu být upřímná, Letenské sady zbožňuju, vlastně všechna místa s výhledy jsou boží, ale odtud je to z nějakého důvodu ještě o krapet hezčí. Strašně ráda se sem vracím a je jedno jaké je roční období, vždy je tu nádherný výhled na Prahu! A jakože co je mojí úplně nejvíc top věcí? BOTY! 😍 Rozhodně a jednoznačně, ať už je jejich význam jakýkoliv, baví mě je pozorovat a fotit. Takže za mě úžasné místo s velice uvolněnou atmosférou, které musíte navštívit.
Verů

V Letenských sadech jsme byly několikrát, a já tam byla několikrát i sama, a vždy to byla naprosto jedinečná zkušenost. Pokaždé to byla zábava, ať jsme v zimě spolu dělaly projekt do školy, nebo v létě hledaly streetball, který tam už ani nebyl. 😀🏀 Je to příjemná procházka, při které se dá pokaždé objevit něco jiného. Navíc v okolí je plno mňam restaurací a kaváren, takže se dá takovýto výlet spojit s dobrým obědem nebo večeří.
Jítí

Letenské sady jsou moje srdeční záležitost, a nejen ony. Mám ráda přilehlou Letnou a zemědělské muzeum, které nabízí krásný výhled na Prahu. Proto se vždy na toto místo vracím, je tu klid a když si potřebuji odpočinout a nabrat síly, tak jdu ráda právě sem. 🙂
Kačí

Letenské sady jsou pro mě místem odpočinku a nových zážitku! Mám ráda výhled na pražské mosty z vyhlídky u Hanavského pavilonu 😍. Ráda se projdu sady s kamarády zvlášť v letním období 🙂. A už se velice těším na opravený letenský kolotoč 👍.
Eli


Od nás je to pro dnešek vše, pokud máte chuť, a to málo historie, co jsme vám nabídly my, vám nestačí, tak vše najdete na těchto stránkách:

My vám děkujeme, za jakýkoliv komentář a přejeme vám, ať je váš nadcházející týden co nejúspěšnější a plný zážitků.

 

S pozdravem
Holky ze Zážitků na 4

Žádné komentáře:

Okomentovat