neděle 11. srpna 2019

Památky: Vítkov


Krásný začátek týdne všem. Náš další článek se tentokrát bude týkat přírody, jak jste zde už několikrát zahlédli. Dnes se však zaměříme na Vítkov.

Možná se většina z vás teď pozastavuje nad tím, proč jsme zrovna my vyrazily na nějaký kopec. No, je to dost jednoduché. Za prvé, je tu překrásný park, za druhé zde není moc lidí a za třetí, zde najdete jeden z nejúchvatnějších výhledů. Takže jsme prostě i my, musely vyrazit na procházku tímto místem.

Vítkov je rozlehlý vrch v Praze. Odděluje pražské čtvrti Karlín a Žižkov, i když katastrálně spadá pod Žižkov.

Tento vrch je zajímavý tím, že se tu 14. července 1420 odehrála jedna z hlavních bitev husitských válek - bitva na Vítkově.
Nezůstaneme jen u historických zajímavostí, nebojte. Určitě vás zajímá, co tam najdete teď. Nahoře si můžete prohlédnout Památník národního osvobození. V prostoru před památníkem dosahuje vrch 260,9 m n. m., na severním konci pak 270,4 m n. m.


Kopec je zarostlý divoce rostoucím a jen velmi málo udržovaným lesním porostem, který ve východní části postupně přechází v lesopark a poté i v park. Další zajímavostí Vítkova, je Jezdecká socha Jana Žižky z Trocnova od Bohumila Kafky. Socha je celá z bronzu a patří do první desítky největších jezdeckých soch na světě u níž je jedno z míst s pěkným rozhledem na Prahu. Na úpatí Vítkova se pak v ulici U Památníku nachází Armádní muzeum Žižkov.

A jak že se na toto místo dostanete? Je plno možností, ale my vám tu vypíšeme 2 varianty.

První je lehce zdlouhavá, ale máte při ní možnosti si prohlédnout park. Pro děti je tu pak i pár dětských hřišť (kde, jsme se na pár minut zastavily i my). Nejlépe se tam dostanete ze zastávky Ohrada a u Raiffeisenbank po schodech nahoru, kolem dětského hřiště a následně nahoru do mírného kopce. Celou cestu půjdete rovně, takže to nemůžete minout :)


Druhá možnost je vystoupit na zastávce U Památníku. Půjdete okolo street artové malby, která zároveň slouží jako reklama na tatto salon, na zdi, kde je vyobrazen Žižka na koni. Dále nahoru do docela prudkého kopce a okolo Armádního muzea stále do kopce, následně po schodech a jste přímo naproti soše Jana Žižky.

A teď detailněji k památkám. Asi každý z vás viděl velký kopec se sochou Jana Žižky, alespoň na obrázku. Je součástí památníku, který byl postaven v letech 1928-1933 za účelem pocty účastníků boje za vznik Československé republiky, proto je ještě nazýván Památník Národního osvobození. Tato jezdecká socha Jana Žižky je třetí největší bronzová jezdecká socha na světě. Je opravdu velikánská, musíte ji vidět naživo, protože na fotkách se takhle velká nezdá.


Součástí památníku je hrob neznámého vojína, který je volně přístupný veřejnosti během otevírací doby památníku (vstup je zdarma). Jak asi víte, hrob neznámého vojína je vždy velice jednoduchý. Je to kamenný či bronzový blok a na zemi je bronzová pěticípá hvězda, ze které jde věčný oheň.

Uvnitř historických budov za jezdeckou sochou je několik místností, největší z nich je Slavnostní sál, který byl vybudován za účelem velkých akcí jako například volba prezidenta. Potom je tam Kaple padlých, kde je zobrazen soupis jmen italských a ruských legionářů popravených během první světové války. Další místnost je Síň osvobození, stěny jsou z červeného mramoru a vyzdobené mozaikami.


Dřív budovy na Vítkově sloužily jako Mausoleum Klementa Gottwalda a později i jako pohřebiště významných exponentů režimu.

Kromě impozantní jezdecké sochy, která je dominantou téměř pro celou Prahu, Národní památník působí velmi osamoceně. Před sochou ale často bývají různé expozice, týkající se historie a dějin téhle doby. Zrovna na jednu jsme narazily i my při naší poslední návštěvě tohoto místa.

Na východní straně památníku se nachází fontána (Žulová fontána) a tvoří ji dvě velké mísy v kruhové nádrži. Momentálně je fontána bohužel nefunkční.

Poblíž fontány se nachází ještě dvě sousoší. Jedno představuje Vítězství, které vytvářel v roce 1962 sochař Karel Pokorný. Druhé sousoší nese název Šťastná budoucnost a v letech 1964-72 na něm pracoval sochař Karel Lidický.

V roce 2001 se Národní památník na Vítkově stal součástí vládního usnesení o rehabilitaci a rekonstrukci některých památek a dostal se do správy Národního muzea, které začalo připravovat jeho rekonstrukci. Po více než dvouleté rekonstrukci byl památník na konci roku 2009 otevřen veřejnosti.

Další významnou budovou je Armádní muzeum na Žižkově. Muzeum je umístěno v historických budovách památníku osvobození. V současné době zde probíhá rozsáhlá rekonstrukce a není to tam pro veřejnost přístupné (podle informací na internetu je zavřeno do roku 2020). Po ukončení rekonstrukce budou v muzeu umístěny expozice věnované minulosti vojenství s důrazem na český prostor od nejstarších dob až po současnost.


No, teď si asi každý z vás oddychl, tohle byl totiž i pro nás vyčerpávající souhrn. Každopádně i tak je to podle nás velice zajímavé místo, které už jen kvůli výše zmíněné historii rozhodně stojí za navštívení. My jsme tu rozhodně naposledy nebyly, rozhodně se sem musíme vrátit navštívit Café Vítkov - zde.

Jednotlivé názory na místo:

Na Vítkově jsem už byla několikrát, takže už to ani nepočítám. Proto když mi Veru řekla, že by se tam chtěla podívat, tak jsem řekla: "Ok, znám to tam, vezmu tě tam" 😀 Konečně něco, kam jsem znala cestu a kde jsem to dobře znala. Park mě tolik neoslovil, jako třeba Petřínské sady, ale kde si vždy dokážu vyhrát, je dětské hřiště. Ale nejvíc okouzlující je ten výhled. Je to pohled na Prahu z jiné strany, než je třeba od Metronomu. Takže pokud bude slunný den, tak vřele doporučuju si tuhle procházku udělat.
Jíťa

Naše vycházka na Vítkov byla moc super. Už dlouhou dobu jsem chtěla vidět sochu Jana Žižky naživo, a ne z autobusu cestou na Florenc 😂 A ta socha mě ohromila, spíše teda její velikost, cítila jsem se jako malý brouček vedle ní. Líbila se mi i cesta tam, park je úžasný, bývají v něm i různé expozice, což je docela zajímavá věc. Když jsme tam s holkami šly, park byl prázdný a klidný. Určitě doporučuji na letní procházky. Výhled je také krásný, ale bohužel jsme se potkaly se špínou v jednotlivých místech pro vyhlídku, a nějakou delší dobu bych tam sedět nevydržela.
Eli
Vítkov je pro mě naprosto krásné a ohromující místo, jen škoda toho nepořádku v některých místech parku. Každopádně za mě jsem se zbytkem byla hodně spokojená. Vždycky jsem se sem chtěla mrknout a teď konečně se mi ta možnost naskytla.

Verů


Nyní už je to opravdu vše. Pokud si chcete o Vítkově přečíst více klikněte zde, najdete tu totiž i otevírací dobu vnitřních prostor Národního památníku a různé aktuality.

Pokud vás zajímá vojenská historie a chcete se dozvědět něco bližšího o Armádním muzeum mrkněte sem.

A jestli vás zklamalo, že Armádní muzeum nebude ještě delší dobu v provozu, máte na výběr i jiné alternativy s touto tématikou. Např. Vojenské technické muzeum v Lešanech, které leží kousek za Prahou nebo třeba Letecké muzeum Kbely, které leží na Praze 9. A mnoho dalšího.

Rozhodně také mrkněte na Instagram Národního muzea, alespoň vám tak neuniknout žádné důležité akce.


Napište nám vaše zážitky z cest nebo výletů, my se rády necháme inspirovat. Také nám dejte vědět, co vám nejvíce chutnalo v Café Vítkov a zda jste někdo navštívil i jiná vojenská muzea.

My se na vás už teď těšíme u dalšího článku.

Holky ze zážitky na 4

Žádné komentáře:

Okomentovat