pátek 12. února 2021

Měsíční polemizování: Čínský Nový rok a Zodiac

Ahojte, vítám vás u dalšího polemizovaní. Tentokrát na téma Čínský Nový rok. Protože právě dnes, 12.2.2021, začíná rok Buvola!

Většina lidí mimo Asii tento svátek spíše označují jako lunární Nový rok nebo v Asii též označovaný jako Svátky jara. Datum tohoto dne není pevně stanoven (podobně jako u nás Velikonoce). Bývá však v rozmezí mezi 21. lednem a 20. únorem.

Datum je určeno astronomicky a většinou nastává Nový rok s druhým novým měsícem po zimním slunovratu. Jsou zde výjimky, ale těmi se teď zabývat nebudeme.

Oslavy tradičně začínají prvním dnem prvního lunárního měsíce čínského kalendáře a končí 15. dnem, který je také známý jako Svátek lampionů.


S každým rokem se jednou za 12 let pojí jedno zvíře (Krysa, Buvol, Tygr, Zajíc, Drak, Had, Kůň, Koza, Opice, Kohout, Pes a Vepř) a k tomu se pojí dalších 5 prvků (Kov, Voda, Dřevo, Oheň a Země) a Jin (-) a Jang (+) polarita.

Prvky se střídají po sobě vždy po dvojicích stejného elementu, zároveň se vždy mění kladné či záporné znaménko daného prvku.

Například: rok s prvkem Dřeva v Jangové polaritě (+) se bude opakovat až po uplynutí dalších deseti let. Pokud k tomuto připočítáme kombinaci dvanácti čínských znamení, můžeme si spočítat, že rok se stejným znamením, stejným přiřazením elementu a stejným nábojem (+ nebo -) se opakuje jednou za 60 let.


Takže tento rok se nese ve znamení kovového Buvola. Takže letošní rok Buvola je s Veru náš rok! I když my se narodily v ohnivém roce. Ale stále je to Buvol, ne? 😃

Věděli jste však někdo, že zvířat mohlo být 13? Nebo, že jedno z původních 12 mohla být kočka?

Jedná se o legendu, na kterou jsem původně narazila v anime Fruits Basket. Variant této legendy je více, ale povím vám o třech nejznámějších. Dvě z nich jsou si však velmi podobné.

1) Legenda o Buddhovi
Podle první legendy byl Buddha osvícen pod fíkovým stromem a pozval všechna zvířata, aby s ním sdílela jeho potěšení. Pouze dvanáct jich však pozvání přijalo a tato zvířata se stala součástí čínského horoskopu v pořadí, v jakém k Buddhovi dorazila. Každému byl vyhrazen rok vlády. Proto jsou také znamení v čínském horoskopu rozdělena vždy po roce, nikoli po měsíci, jako je tomu u horoskopu západního typu.

Další rozdíl je v tom, že západní horoskopy používají zvěrokruh, který však kromě zvířat obsahuje i postavy (Blíženci, Váhy, Střelec, Kozoroh, Vodnář). Zatímco čínský zvěrokruh je sestaven pouze ze skutečných zvířat. Rozdíl je i v tom, že jednotlivá znamení západních horoskopů můžete najít na noční obloze. Vytváří totiž pás souhvězdí, po kterém se z našeho úhlu pohledu pohybují planety. Čínský horoskop se však k hvězdám neodkazuje.

Druhá legenda, a ta použitá v anime, je má asi nejoblíbenější.


2) Velký závod – Legenda o Nefritovém císaři
Další legenda přisuzuje vznik znamení čínského horoskop Nefritovému císaři. Ten byl vládcem nebes a hledal dvanáct strážců svého paláce. O umístění jednotlivých zvířat měl rozhodnout velký závod.

V noci před závodem požádala kočka krysu, aby ji ráno vzbudila a mohly vyrazit společně. Ráno však krysa nechala kočku spát a vyrazila sama. Protože však měla krysa malé nohy, napadlo ji, že se spojí s buvolem. Slíbila, že mu bude na jeho zádech zpívat, aby se mu lépe běželo a mohli společně vyhrát závod. Buvol souhlasil a skutečně zrychlil, aby se dostal do čela celé skupiny. Ovšem těsně před cílovou čarou chytrá krysa rychle skočila dopředu z buvolovy hlavy a stala se tak prvním zvířetem, kterým začíná čínský zvěrokruh a také všechny horoskopy. Mezitím se chudák kočka probudila a zjistila, že závod už skončil. O té doby se kočky a krysy nemají rády.


3) Velký závod – jiná varianta
Příběh o velkém závodu existuje i v jiné variantě. Trasu údajně křížila velká řeka. Krysa s kočkou neuměly dobře plavat, ale protože byly chytré, přemluvily dobrotivého buvola, aby je vzal na hřbet. Krysa však uprostřed řeky shodila kočku do vody a ta se utopila. Jakmile se přiblížil buvol ke břehu, skočila na něj krysa první. Stala se tak výchozím znamením čínského horoskopu.

Druhým v cíli byl buvol. Díky silnému a mrštnému tělu doplaval tygr jako třetí. Zajíc pro změnu skákal po řece z kamenu na kámen, a nakonec se chytil plovoucího kmenu stromu, který ho jako čtvrtého dopravil na břeh.


Pátý dorazil drak. Nefritový císař se velmi divil, jak to že, tak mocné zvíře, které umí létat, není v cíli první. Drak mu vysvětlil, že se zdržel, když musel lidem přinést déšť. Před cílem pak viděl chudáka zajíce, který objímal kládu v řece a rozhodl se udělat dobrý skutek. Foukl vítr správným směrem, aby mu pomohl na druhý břeh. Nefritový císař byl velmi potěšen ušlechtilými skutky draka a zařadil jej rovněž mezi znamení čínského horoskopu.

Po chvíli bylo slyšet cválání koně. V jeho hřívě byl však skrytý had. Když si jej kůň všiml, splašil se a had mu spadl ze zad. Byl tak v cíli šestý. Sedmý pak přiběhl kůň.


Nedlouho poté za sebou dorazili koza, opice a kohout. Kohout si všiml voru a vzal na něj další dvě zvířata s sebou, aby řeku překonali společným úsilím. Koza, opice a kohout jsou proto osmým, devátým a desátým znamením v čínských horoskopech. Jako jedenáctý se objevil pes. Je to sice dobrý plavec ale nemohl odolat hrát si v řece. Řekl Nefritovému císaři, že si chtěl dát po dlouhé době pořádnou koupel.


Když už chtěl císař závod ukončit, uslyšel písknutí vepře. Ten mu s lítostí vysvětlil, že dostal během závodu hlad, zastavil se, najedl a usnul. Vepř se stal posledním dvanáctým znamením čínského horoskopu.

Podobností druhé a třetí legendy jste si asi všimli. 😀 Na téma třetí legendy se však objevuje i čtvrtá. V té se pojednává o Kryse a Kočce jako o kamarádkách. Jinak je příběh ve své podstatě stejný.

4) Velký závod – opět jinak
Kočka a krysa byly nejlepší přátelé, které spolu trávili prakticky každou bdělou hodinu. Obě byly výjimečně nadšené zprávami o velkém závodě a okamžitě začaly dělat opatření k překročení řeky. Na "startovní čáře" si kočka potřebovala před začátkem závodu trochu odpočinout, protože závod vyžadoval velké množství úsilí spolu se spoustou energie, a proto požádala svou nejlepší kamarádku, krysu, aby jí probudila těšně před začátkem závodu. Krysa však myslela jen na to, jak vyhraje závod.

Když nastal začátek závodu, krysa namísto probuzení své nejlepší kamarádky, kočky, tiše vyklouzla ven a zamířila ke břehu řeky.

Poté, co si kočka užila svého osvěžujícího spánku, probudila se a zjistila, že závod již skončil a její nejlepší kamarádská krysa získala první místo. Kočka byla zdrcená a rozzuřená a zároveň přísahala, že bude krasou navždy pohrdat. Od té doby kočka pronásleduje krysu.

V podstatě skoro ve všech legendách, které lze na internetu najít je pointa stejná. Za to, že kočka není ve zvěrokruhu může krysa.

Ve skutečnosti tomu tak není. Pravým důvodem je to, že v době vzniku čínského horoskopu nebyla kočka v Číně známá, zatím pouze v Indii.

Každopádně jsme se zatím nedostali k tomu nejpodstatnějšímu... A to, jak se slaví Čínský Nový rok!

Je tu pár zajímavých zvyků, které nás všechny zaujaly a je možné je s lehkostí provést i doma. Tak vám je sem vypíšu. 😀

1) Úklid
Před Novým rokem je důležité doma pořádně uklidit. Úklid má smést do koše všechnu smůlu, která se v průběhu předchozího roku pokoutně nahromadila. Takže pryč se všemi těžkostmi osudu a je čas udělat nové místo pro štěstí. Tuto tradici považují Číňané za velmi důležitou a přísně ji dodržují. Jakmile nastane Nový rok, uklízet by se už nemělo! Nechcete si přece nové štěstí smést do koše, ne?

2) Červená výzdoba
Červená je v Asii považována za šťastnou barvu, a proto se používá právě k výzdobě – stuhy, lampiony, obrázky se zvířetem pro daný rok, obrázky s čínským znakem štěstí (Fu). Červené dekorace a číslo 8 symbolizují štěstí, bohatství a dlouhověkost. Vše z toho zní moc hezky, tak proč k sobě alespoň jedno z nich nepřivolat?

3) Červená obálka
U červené barva ještě chvíli zůstaneme. Červené obálky vždy obsahují peníze a nejčastěji se předávají v rodině. Obálky bývají zdobené zlatými symboly a obrázky. Rodiče/prarodiče doufají, že tím dětem předají bohatství a požehnání v následujícím roce. Dětí je zase věnují starším, aby jim požehnaly dlouhověkostí a prokázaly vděčnost. Částky jsou libovolné, většinou podle toho, jaký má dárce příjem. Takže pokud daný člověk nemá práci, obálky pouze dostává. Předávat se mohou i mezi přáteli, není to však zvyk. Význam gesta je však velmi prostý, ať se předají v rodině nebo mezi přáteli či kolegy v práci. Červená barva na obálkách by měla zaplašit zlé duchy a peníze v nich by měly přinášet štěstí. Tento rituál bývá nejoblíbenější částí oslav.

4) Sladkosti
Jídlo je snad součástí všech svátku po celém světě. U tohoto konkrétního jsou však sladké zákusky hodně důležité, protože sladí vyhlídky na následující rok. No my proti tomuto zvyku vůbec nic nemáme, vy ano?

5) Mandarinky
Součástí tradiční výzdoby jsou také mísy s mandarinkami. Pozor! Ty by měly mít ještě lístky. Proč, že je to důležité? Protože mandarinky, které jsou stále neporušené a mají listy, jsou plody štěstí. Pokud však takovou mandarinku darujete, nejčastěji dětem, přejete jim s ní štěstí a bohatství. Toho není nikdy dost.

6) Oblečení
Kdo má v šatníku jen černou barvu, překlikněte na novou kartu v prohlížeči a otevřete si e-shop s oblečením. Černé oblečení symbolizuje smůlu nebo dokonce smrt. Během nového roku by se měla nosit červená nebo zlatá, ještě lépe, pokud se jedná o kombinaci těchto barev. Jak již tu hodně krát zaznělo, jsou to barvy času štěstí a života!

7) Čínské.... Vánoce?
Opravdu se nějaké zvyky můžou podobat našim Vánocům. V tento den by měli být lidé klidní, nehádat se a být pozitivní. Spory a negativní postoje v den Nového roku přinášejí smůlu. Co je však nejdůležitější, navštívit rodinu. V podstatě to pak v Číně vypadá, jako by se celá země rozhodla uspořádat rodinné setkání – a všichni najednou. Lidé jsou za lístky na vlak schopni udělat skoro cokoliv. U nás by to dopadlo asi tak, že by půlka lidí zjistila, že jsou lístky, které koupili na Market Place, falešné.

8) Ohňostroj
V naší republice se sice snažíme ohňostroje a petardy omezit kvůli životnímu prostředí a zvířátkům, ale v Číně by to asi neuspělo. Podle zvyků hlasité zvuky petard zastrašují zlé duchy a odhánějí je pryč, aby se zabránilo přenášení smůly, kterou nám tito duchové předávají. Proč si teda nenajít bezpečný kousek, kde to nikoho nebude rušit a odpálit si pár pěkných ohňostrojů? Samozřejmě ve vší bezpečnosti.


9) Lucerny
Festival luceren se koná v poslední den oslav. Lidé s sebou nosí lucerny a ve všech ulicích září světelná výzdoba. U nás si to doma jen tak asi nezkusíte, zvlášť pokud bydlíte v paneláku. Lidé kolem svých domů umisťují svíčky k navození domácí pohody, ty si však můžete zapálit i doma v pokoji. Pokud byste však měli zájem o lampiony, ještě nějakou dobu je můžete zahlédnout v Botanica Coffee Truck.

10) Jeden den? Ani omylem!
Pokud jste nečetli ze začátku pozorně, může vás překvapit, že Čínský Nový rok a náš Nový rok se trošku, co se délky trvání týče, liší. V Číně se slaví 15 dní, kdežto u nás většinou jen na Silvestra, ti odvážnější bez otravy alkoholem pokračují mnohdy i druhý den.


Chystáte se na nějaké z těchto zvyků? U nás se určitě objeví červené oblečení a svíčky. Jestli i další, kdo ví... Pokud se ukecají ostatní členové domácnosti, jsem pro vyzkoušet i zvyk s úklidem. 😁

Každopádně pro dnešek už opravdu vše, už tak to bylo nejspíš vyčerpávající. Užijte si Svátky jara. 😊

PS: Jelikož jsem první tři legendy našla krásně sepsané na jiné stránce, nepokoušela jsem se je přepisovat, a vypůjčila jsem si je přímo odtud.

Za Zážitky na 4, Jíťa

Žádné komentáře:

Okomentovat