čtvrtek 22. prosince 2022

Polemizování: Kde najdete ty nejlepší likéry?


Ahoj a vítejte u nového článku. Doufáme, že si užíváte adventní čas. My při našem procházení Prahou a nahlížením do vitrín a kavárniček uvažujeme nad tím, kolik báječných likérů se v období Vánoc najednou vyrojí. Všechny jsou z pravých a samozřejmě těch nejlepších surovin. Všechny jsou dělané jako domácí, s láskou od všech výrobců… ALE…

Když už se k nějakému dobrému, vámi zvolenému, likérů dostanete blíže zjistíte, že už tolik lákavé moc nejsou. A to jen kvůli ceně!

Povězme si něco málo z historie, než se vrhneme na to porovnávání cen. První vaječný likér spatřil světlo světa v raném středověku. Někdo tvrdí, že jeho tvůrcem je samotný francouzský král Ludvík IX. Podle legendy trpěl král nespavostí a jedné takové noci v hradní kuchyni stvořil pomocí experimentu nápoj lait de poule, který je velmi podobný vaječnému likéru, který známe nyní.

Oproti tomu třeba Baileys bylo poprvé vytvořeno až v roce 1974. Za jeho zrozením stojí irská společnost Gilbeys of Ireland. Název likéru není spojen se jménem výrobců, ale je inspirován londýnským hotelem Milennium Bailey's.

A teď zpátky k cenám.

Všechno dobrý... vaječnák (neboli ajrkoňak, vaječný koňak, vaječný likér, eggnog, rompope a nebo koquito) a jiné likéry milujeme, ale dát za jednu půllitrovou láhev kolem 300,- až 600,- je sakra hodně. Záleží z jakého konce na to koukáme a odkud si likér kupujeme.

Zamýšleli jste se někdy nad tím, že ceny jsou opravdu velmi vyšponované? A s největší pravděpodobností je to jen kvůli vánočnímu období. Pokud se totiž sami rozhodnete vyrobit si opravdu domácí likér s pravým rumem z třtinového cukru, pravou vanilkou, 4 vejci, mlékem, smetanou a konzervovaným slazeným mlékem dáte maximálně 300,- a ještě ke všemu budete mít vyrobený celý litr. Recept, podle kterého jsme se inspirovaly letos my, najdete ke konci této stránky.

Pojďme si nyní ukázat pár míst, kde všude v Čechách nás likér zaujal. Zároveň to může být i inspirace pro ty z vás, kteří neradi kuchtíte doma a jen kvůli rychlosti a pohodlí, sáhnete po vaječňáku ze stylových pražských i mimo pražských kavárniček.

(PS: Tam, kde nejsou uvedeny ceny, jsme je bohužel na stránkách podniků nedohledali - ehm asi víme proč).

PRAHA:


Etapa - 655,- za 750 ml
Ippa Café - 750,- za 1 l, 550,- za 500 ml; pistáciový je o 100 korun dražší.
Kolkovna - 299,- 

Mimopražské podniky:


Epifany (Pardubice) - 460,- za 500 ml
Kafe Smetanka (Plzeň) - 220,- za 250 ml a 550,- za 750 ml
Šabatovo zmrzlinářství (Jesenice) - 460,- za 500 ml
Jedno Kafe (Liberec) - 370,- za 500 ml
Café Datel (České Budějovice)
Bonte Gelaterie (Beroun)
Cafe Duha (Kyselka - Karlovy Vary)
Nejen Cafe (Mladá Boleslav)
DOCK Street Cafe (Ostrava)
Cafe Momenta (Brno)
Kavárna vila Machů (Kopřivnice)
Pikola Cafe (Šumperk, Zlín)

Tak co? Nalákaly jsme vás na nákup nějakého likéru (pokud tedy ještě v těchto dnech budou). Nebo si ho vytvoříte doma? Dejte nám vědět do komentářů. Budeme se těšit.

Recept na vaječný likér, který jsme letos vyzkoušely my máte zde.
Recept na domácí baileys, který jsme letos zkoušely, máte tady.

Mějte hezké svátky, pěkného Ježíška, plno zdraví, sil a lásky a brzy zase u dalšího článku ahoj!

Holky ze Zážitky na 4

Žádné komentáře:

Okomentovat