pátek 11. listopadu 2022

Polemizování: Kde se vzal lampionový průvod?

Ahoj a krásný podzimní den. Zamysleli jste se někdy nad tím, kde se vzaly lampionové průvody? U nás v České republice jsou opět velmi populární. Pojďme se tedy na to spolu podívat. 

Původ tohoto svátku pochází opět z Asie. Přikládáme vám odkaz na náš starší článek k oslavám Čínského Nového roku. --> TADY.  V Číně jsou lampionky spojeny se všemi důležitými událostmi v životě člověka - narozením, svatbou, pohřbem... Tento svátek je tam tradován ještě hodně dávno před naším letopočtem. 

Lampionky jsou tam vyráběny z tuhého papíru a bambusových nebo kovových tyček. Tento tradiční svátek se v Číně koná každoročně 4. března a součástí tradice je i řešení hádanek připevněných na lampionky. Někdy se tyto světýlka pouštějí do vzduchu a posílají se tak přání k bohům. 

V Čechách jde překvapivě o dlouholetou tradici také. Mnoho lidí má spojené lampionové průvody s obdobím komunismu a Velkou říjnovou socialistickou revolucí, kdy chodit v lampionových průvodech bylo povinné. Ve velkých městech byl průvod zakončen velkým ohňostrojem. To však není tak úplně první zavedení této tradice do české kultury. Za první republiky doplňovaly lampionové průvody bohoslužby a to při desátém výročí založení ČSR. Také se konaly vždy na narozeniny T. G. Masaryka. 

Ve světě jsou lampionové průvody spojeny s náboženstvím. Oblíbený je tento svátek v Německu, Švýcarsku, USA a Kanadě. 

(obrázek půjčen odtud)

Například z Německa je převzato konání lampionového průvodu na svátek svatého Martina. Na tento svátek se dříve chodilo se zapálenými loučemi. V čele svatý Martin na koni rozdává sladké dobroty a za doprovodu hudby jde lampionové procesí.  

Je těžké tedy posoudit, zda se tento svátek objevuje zde kvůli vzpomínkám některých lidí na dětství, kdy byly průvody povinné, nebo jsme převzali tento svátek z Německa a jejich oslav svatého Martina a průvod světel. Ostatně průvody s lampionky se zde konají i k oslavě vzniku samotného Československého státu, Halloweenu případně ke Dni boje za svobodu a demokracii.

Dejte nám vědět, jestli se průvodů účastníte, zda jste tento svátek někdy slavili a jaké vzpomínky na něj máte. 

Tak hezký svátek svatého Martina vážení. My si asi dáme jen tu husu a na lampionky zajdeme příště. 

Za holky ze Zážitky na 4, Verů

Informace jsme čerpaly z těchto článku: 1, 2

Žádné komentáře:

Okomentovat