sobota 30. září 2023

Výlety: 3 dny v jižních Čechách

Ahoj, ahoj, ahoj, dnes se spolu vydáme do jižních Čech opět zavítáme do našich oblíbených Českých Budějovic, ale tentokrát si uděláme výlet do Jindřichova Hradce a na zámek Hluboká nad Vltavou.

Naši cestu zahájíme na náměstí Přemysla Otakara II. v Českých Budějovicích. O městě jsme vám už psali zde, ale jen obecně. Pokud máte náladu a je krásné počasí opravdu doporučujeme posedět u soutoku řek Malše a Vltavy na Sokolském ostrově.

 
 

Případně zajděte v Budějovicích do milých a krásných podniků. Já opět nemohla vynechat Café Datel (odkaz na náš článek zde) a nebo také Flek Bar. Velmi příjemný podnik s famózními drinky. Opravdu zbožňuju a samozřejmě doporučuju.

 

Zámek Hluboká nad Vltavou vám určitě představovat také nemusím. Rozhodně ho stojí za to vidět, alespoň 1x za život včetně Alšovi Jihočeské Galerie, která zde sídlí. Nehledě na to, že pod zámkem v městečku najdete krásné knihkupectví/antikvariát. Zatím se nestalo, že bych tam odtud jela domů s prázdnou.


Kde jsem však byla poprvé a opravdu to také stojí za vidění, je Jindřichův Hradec. Nádherné malé město s milou atmosférou plné vynikajících podniků. Vzhledem k tomu, že to píšu s velkým zpožděním, roku a kousek 😅, bylo na jaře ještě vše zavřené a čekalo se na turistickou sezónu pro otevření. Proto žádný souhrnný popis s historií.

Maximálně pár zajímavostí. Jedná se o historické město, které je městskou památkovou rezervací. Leží na řece Nežárce a hned v historickém jádru narazíte na rybník, který má 49 hektarů a jmenuje se Vejgar. Dvěma nejdůležitějšími odvětvími, které zde byly provozovány, bylo soukenictví a pivovarnictví. Ve městě nyní mimo zámku a dalších památek můžete obdivovat Krýzovy jesličky – což je největší mechanický lidový betlém na světě a od roku 1998 zapsány v Guinnessově knize rekordů.


CO VIDĚT a KDE SE NAJÍST:
rozhodně byste neměli minout hrad a zámek Jindřichův Hradec. To je tak nádherná budova a nádvoří. Opravdu doporučuji. Náměstí Míru také stojí za projití případně nezapomeňte navštívit místní muzeum nebo nějaký krásný podnik. My jsme zavítaly do bistra Restro, kde jsme si daly vynikající oběd. V odpoledne poté, jsme zašly do Café Agnés, kde najdete opravdu nádherný interiér, super zahrádku a také úžasnou kávu a zákusky. Odkaz na naši recenzi zde.


Od nás je to i pro tentokrát vše. Byli jste již v Jindřichově Hradci a co zde máte úplně nejraději? Dějte nám vědět.

Krásný víkend a příště zase ahoj.

Verů, Holky ze Zážitky na 4

Žádné komentáře:

Okomentovat