sobota 9. ledna 2021

Výlety: Jižní Čechy

Ahoj, jsme tu zas a jsme tu opět s hezkým výletem. Tentokrát se vydáme do jižních Čech. Přesněji do města České Budějovice a Tábor, na zámek Hluboká nad Vltavou, zámek Orlík a hrad Zvíkov. V neposlední řadě se spolu vyrazíme Toulat. Projdeme se po nejstarší stezce ČR - stezce Toulavě, která vede podél řeky Lužnice.

Cesta:

Do většiny těchto míst jsme vyrazily vlakem. Samozřejmě klasicky jako vždy jsme zvolily pohodlí před autobusy.

Do Českých Budějovic vám cesta vlakem z Prahy zabere něco přes 2 a půl hodinky. Odtud pak můžete pomocí vlaku nebo autobusu na zámek Hluboká nad Vltavou. Cesta trvá cca 15-30 minut.


Druhý výlet pak zahájíme ve městě Tábor. Cesta z Prahy trvá něco kolem hodinky a půl. Odtud se pak pěšky vydáme na stezku Toulavou, jejíž úsek, který jsme zvolily my, trval něco přes 2 hodiny a bylo to kolem 8 km. Zvolily jsme trasu od Tábora, přes lávku Harrachovku, pod obcí Klokoty až zpět do města Tábor.

Poslední náš tip je na zámek Orlík a hrad Zvíkov, které se nachází poměrně nedaleko od sebe. Cesta autem po dálnici vám zabere něco přes hodinku jízdy. Přejezd mezi památkami je cca 20 až 30 minut.

Ubytování:

Ubytování jsme zvolily pouze jednou a to v Českých Budějovicích. Hostel s názvem Cuba Bar & Hostel. Všem jsme řešily přes Booking,com (což u nás už asi víte). U zbylého šlo jen o jednodenní výlety, takže vám v ubytování neporadíme, ale pokud máte chuť pobýt v městech déle, jak jeden den, doporučujeme se mrknout na zmiňované stránky výše.

Co vidět:

České Budějovice jsou metropolí Jihočeského kraje. Město leží na řekách Malše a Vltava a potkat v něm můžete kolem 94 tisíc obyvatel, plus mnoho studentů a turistů. A aby ne, ve městě sídlí Jihočeská univerzita a mnoho historických památek, které vám trochu přiblížíme.

První naší zastávkou bude Černá věž ze 16. století. Dnes je možné na tuto věž vylézt a prohlédnout si město hezky z výšky. Nahoru na vyhlídkovou plošinu vede 9 pater. Upřímně ta strmost schodů rozhodně není úplná lahůdka pro kolena, ale vylézt se tam dá. A ten výhled! Vážně stojí za to.

Hned vedle Černé věže naleznete Katedrálu svatého Mikuláše ze 13. století.

Z vršku Černé věže je krásný výhled na Náměstí Přemysla Otakara II. ze 13. století, Samsonovu kašnu z 20. let 18. století a Bludný kámen. Místo, na kterém podle pověsti stával popravčí špalek. Místo, kde při překročení kamene v určitou hodinu, můžete zabloudit. Samo sebou zde najdete i spoustu dalších historických budov včetně radnice ze 17. století.


Odtud se už vydejte do Českobudějovických uliček. Proplétejte se městem a nezapomeňte se zastavit na dobré jídlo, kafíčko a víno cestou. Budějovice toho mají opravdu hodně k nabídnutí. Včetně mnoha muzeí, galerií a kin.

Pokud se nacházíte v Českých Budějovicích více dní, je vaší povinností udělat si výlet na Zámek Hluboká nad Vltavou a případně Zoo Hluboká nad Vltavou. Zámek ze 13. a později 18. století ročně navštíví okolo 300 000 návštěvníku. Je postaven ve stylu anglické windorské gotiky. Mimo samotnou stavbu, kde můžete vybírat ze 6 prohlídkových tras, vám doporučujeme navštívit i přilehlé anglické zahrady, které jsou součástí evropské významné lokality. My jsme posledně zvolily vystoupat na věž zámku. Měří 52 m od nádvoří a vede na ni 245 schodů. Během špatného počasí je však věž zavřena. Ps: Součástí zámku je také Alšova jihočeská galerie.


Zoo je otevřena od roku 1939, vidět zde můžete na 320 druhů zvířat, ale také stejnojmenný lovecký zámeček s expozicí o myslivosti, rybářství a jihočeské fauně.

Přesuňme se však kousek dál, přesněji do historického města Tábor, který leží na řece Lužnici (tuhle informaci doporučujeme si pamatovat). Tábor je druhým největším městem Jihočeského kraje. Gotické jádro města je památkovou rezervací. Důležitým lákadlem Tábora je historie husitského hnutí.


Začněme tedy rovnou v centru, na Žižkově náměstí. Uprostřed náměstí naleznete sochu Jana Žižky z Trocnova z 19. století. Kolem celého prostranství najdete mnoho významných historických budov.

Z náměstí se pak vydáme do Muzea čokolády a marcipánu. V muzeu se dozvíte mnoho informací o kakaových bobech, výrobě čokolády a jejím zpracování. Mimo jiné zde naleznete i expozici o marcipánu a marcipánových figurkách.


Od jednoho muzea k divadlu Oskara Nedbala. Když budete mít chvilku rozhodně zajděte, protože představení jsou zde opravdu krásná. Inscenace tak můžete shlédnout nejen na hlavním hledišti, ale i dvou připojených hledištích, což je středoevropská rarita.

Popojděme ale ještě kousek dál, vlastně zpět na Žižkovo náměstí a přesněji do staré radnice. Z prohlídkových tras jsme si vybraly Husitské muzeum v Táboře. V deseti sálech se tak seznámíte s husitstvím, od jejich kořenů až po historické výpovědi. Součástí je i mnoho historických exponátů. Mimo muzeum se můžete vydat i do gotického středověkého podzemí, které je také velmi poutavé a stojí za navštívení.

Z Husitského muzea na Hrad Kotnov a do pivovaru. My jsme zde navštívily pouze hrad a jeho expozice, které díky interaktivním prvkům byla pro nás mnohem zajímavější něž předchozí navštívené muzeum. Součástí expozice je i výhled z věže Kotnov. Vzhůru na věž vás dovede 155 schodů. Samozřejmě z venku vás přivítá Bechyňská brána.


Park pod Kotnovem je místo na které se ještě plánujeme vrátit. To samé na Klášter Klokoty. Místo těchto památek jsme totiž zvolily trochu delší túru, než jsme očekávaly, okolo řeky Lužnice. Přesněji jsme šly po Stezce Toulavě (alespoň po její části) a za lávkou Harrachovka jsme se vydaly zase zpět do města Tábor. Cestou jsme viděly Benešův mlýn, trochu blíže se seznámily s komáry (bohužel jsme byly bez repelentu), řekou Lužnicí a faunou a flórou pomocí informačních cedulí. Celkově nám celá tahle trasa zabrala 8 km. Na Klokoty jsme se dostaly aspoň z části, byly jsme pod nimi u lezecké stěny. Takže i to se počítá ne?


Co ještě v Táboře dělat a vidět. Další variantou může být ještě jedno muzeum. Tentokrát Lega. Případně Chýnovská jeskyně, která se nachází cca 20 minut jízdy autem od města Tábor. Chýnovská jeskyně nabízí 17 kilometru dlouhé krasové zóny, avšak přístupná pro veřejnost je jen 220 až 260 m. Tedy necelých 40 minut. Jeskyně slouží jako domov několika druhů netopýrů, ale také hmyzu, jako můrám a hlavně pavoukům - křižáku temnostního, kterého můžete potkat při výstupu z jeskyně. Takže uf, uf, ale nic pro arachnofobiky.

Dalším naším tipem poblíž města Tábor je Zoo Tábor. Tato zoo není zase tak stará. Založena byla v roce 2015 a vidět zde můžete okolo 71 druhů zvířat. Zvláště pak ohrožené druhy, jako například vlka arktického, medvěda baribala, tygra ussurijského a další.

Posledním zastavením bude Rybník Jordán. Velký rybník u Tábora z 15. století. Rybník má 51ha, dříve zásoboval město pitnou vodou, dnes však slouží hlavně k chovu ryb. Za fotku jistě stojí 18m vysoký Jordánský vodopád.


Nebyly bychom to my, kdybychom vás nevzaly ještě o kus dál. Přesněji na Hrad Zvíkov a Zámek Orlík. Obě tyto impozantní stavby pochází ze 13. století. Obě se nacházejí na řece Vltavě. Nyní přímo u vody, dříve však, ještě před výstavbou přehrad, se tyčily vysoko na skalnatých výběžcích. U obou doporučujeme zajít na prohlídku, případně vidět památky z výletních lodí.



Kde se najíst:

Samozřejmě i tipy kam se zastavit na jídlo pro vás máme. V Českých Budějovicích to jsou tyto podniky: Restaurace Paluba, Café Datel, Pizzerie Regina, Kavárna Vlnna, Plachý café. Tip na Plachý café máte zde. O většině těchto podniků jsme již články sepsaly, takže nebojte odkaz zde u každé máte. Za nás ohromný doporučení, hlavně Pizzerie Regina, Cafe datel a Paluba. Plaché kafe máme ještě v plánu navštívit (byly jsme) a do Vlnny, no raději už ne.


V Táboře: Kozlovna u Františka, Kafe a knihy “Jednota” a Café Svět. Zde nám chutnalo úplně všude, takže doporučujeme.


A jako poslední tip - zmrzlina u přístaviště zámku Orlík.


Od nás je to takto vše. Doufáme, že se vám tento rozsáhlý výlet po krásách jižních Čech líbil a příště zase u dalšího článku ahoj!

PS: další tipy na výlety v jižních Čechách máte zde.

Za holky ze Zážitky na 4, Verů


2 komentáře:

  1. Krása! Výlet tiše závidím... Vypadá to tam opravdu dobře! Taky se tam někdy chci podívat. Moc pěkné fotky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkujeme moc, jižní Čechy jsou opravdu krásné a rozhodně doporučujeme se tam vydat. My samy máme ještě pár plánu, kam v létě vyrazíme.

      Holky ze Zážiky na 4

      Vymazat