sobota 6. ledna 2024

Maďarsko - kam na výlet

Ahoj a krásný Nový rok! Vítejte v roce 2024. Jelikož máme v zásobě plno článků o kavárnách a také mnoho výletů vezmeme vás hned takto ze začátku roku do Maďarska. Projedeme spolu pár míst. Zavítáme do hlavního města, ale také do méně známých míst.

📌 Budapešť. Již dříve jsme do Budapeště zavítaly na více denní pobyt a že je to opravdu potřeba pokud toho chcete vidět co nejvíce. Takže mimo hlavní body výletu jako je Parlament, Rybářská bašta, Matyášův chrám atd. si připište ještě Muzeum krásného umění na Náměstí Hrdinů, kam jsme vyrazily na velkolepou výstavu obrazů od Renoira. Druhým bodem v Budapešti, které stojí za vidění, je obří akvárium. Jde o největší Tropicarium-Oceanarium ve Střední Evropě. A upřímně projít se pod plovoucími žraloky a rybkami je opravdu zážitek. To samé s hlazením rejnoků.

 
 
 

📌 Tatabánya. Město ležící 55 km od Budapeště, známé pro svou jeskyni Selim, kde se mimo jiné natáčel Zaklínač. Historie tohoto místa je však mnohem více ponurá. Doporučujeme si o tomto místě něco málo přečíst. Část historie jsme vám sepsaly i ve stories. Najdete ho ve výběrech za minulý rok. Druhým významným bodem je Turul monument (socha mytologického tvora - sokola). Tyto 2 místa se nachází poměrně blízko sebe, takže doporučujeme navštívit obojí. Při západu slunce stojí obzvlášť za vidění.


📌 Tata. Nádherné historické město cca 15 kilometrů od města Tatabánya. V překladu Tatabánya znamená důl u Taty. Za vidění rozhodně stojí goticko-renesanční hrad, kde ano, také byl natáčený Zaklínač. I samo o sobě, a nemusíte být fanoušky tohoto seriálu, stojí místo za navštívení. Nádherná podívaná hned vedle rybníku Öreg. Hrad měl ve své době oblíbený i král Zikmund Lucemburský.


📌 Plovoucí vesnice na jezeře Bokod. Snad nejkouzelnější místo v celém Maďarsku. Malé rybářské domečky na jezeře. Do většiny z nich je přístup uzavřen, ale najdou se místa, kde vás pohostí, povypráví historii a dají něco dobrého k pití a k jídlu.


📌 Bory-vár. Nádherný zámek ve středním Maďarsku. Toto honosné sídlo si nechal postavit sám majitel, známý maďarský umělec Jenö Bory pro svou milovanou ženu. Také se tomuto paláci přezdívá Tádž Mahal ze Székesfehérváru.


📌 Posledním bodem je Balaton. Jde o ohromné jezero, které kol dokola lemuje mnoho malých městeček a kde v létě můžete strávit příjemnou dovolenou. My navštívily město Siofók.


A co vy a Maďarsko? Navštívili jste tuto zemi a jaké místo/město máte tady nejraději. Určitě nám dejte vědět do komentářů.

Holky ze Zážitky na 4, Verů

 

Žádné komentáře:

Okomentovat