sobota 3. srpna 2019

Recenze: The Kavárna

    

Praha, město kaváren. I takovou přezdívku by mohla mít. V každé ulici se najde alespoň jedna. Každá je jiná, a přesto všechny pojí jedno - místo k odpočinku a setkávání se s přáteli. Není lehké si vybrat tu pravou. A my vám teď jednu představíme. Pro první článek našeho blogu jsme se vydaly do kavárny s originálním názvem The Kavárna.

The Kavárna sídlí na Vinohradech v Praze 2, kousek od tramvajové stanice Jana Masaryka. K ní se nejlíp dostanete buď od stanice metra I.P. Pavlova či Náměstí Míru.

Tato kavárna funguje od roku 2016 a nabízí kromě nápojů a dezertů i snídaně. Vše si můžete dát na místě anebo nechat zabalit a vzít s sebou. Kavárna otevírá v pracovní dny v 7:30 (o víkendu o hodinu později) a zavírá v osm hodin večer. Platit lze v hotovosti či kartou. Využít můžete zde také bezplatnou Wi-Fi, heslo k ní zjistíte buď na tabuli u pultu anebo vám jej sdělí obsluha.

Při vchodu do kavárny vstoupíme do místnosti, které vévodí velký pult se zázemím pro zaměstnance, kde tvoří nápoje, chystají snídaně či připravují zákusky. V této místnosti se také nacházejí stoly s místy pro dva, celkově kolem 20 míst k sezení. Nejoblíbenějším místem jsou stoly, které jsou u okna. Není nad to, když se u kávy může sledovat ruch velkoměsta. Tato místnost je útulná, zdi zdobí obrázky a stěny jsou natřeny do krémových odstínů. Největší dominantou je dřevěná hlava jelena pověšená na zdi.

Po vyjití pěti schodů se dostáváme do chodby, kde jsou toalety a při pokračování dál se dostaneme do další místnosti. Ta na nás působila opačným dojmem než ta dole. Zde je jeden menší stůl pro dva hosty a stůl se sedačkou a křeslem, sem se vejdou dva na gauč a jeden na křeslo. A pokud nevadí stísněnější podmínky tak se na gauč vejdou i tři ;). Jsou zde také tajemné dveře. Nám se podařilo zjistit, že za nimi je spižírna schovávající různé dobroty.

V této místnosti jsme se usadily i my. Působila na nás málo útulným dojmem a taková nedodělaná. Mohli za to bílé stěny, málo dekorativních prvků a také příliš ostré světlo.

V letních měsících lze také využít místa k sezení venku.

Dobrá kavárna by však kromě kvalitní kávy a dobrých zákusků měla i nějak vypadat. Co považujeme za velké plus The Kavárna je rozhodně to, že jsme si jí hned na první pohled všimly. Černý vchod mezi světlými stěnami ostatních domů dosti vyčníval. Při prvním vstupu do kavárny je však vidět pouze obrovský pult, kde se připravuje občerstvení a kde se dá i platit. Dalo by se tedy říct, že moc místa tam nebylo a i přesto, že každý známe pravidlo, že se nejdříve vychází a pak až vchází. Po pár krocích doprava se ocitnete u stolků, které nám osobně přišly moc namačkané na sobě tak, že něco jako soukromí bylo spíše symbolické. Avšak v dobu, kdy jsem tam přišly my, tam moc lidí nebylo, takže si každý mohl sednout kam chtěl a nemačkal se se "sousedy" od vedlejšího stolku.

Interiér ve spodní části byl vymalovaný světlými barvami, což podtrhovalo tmavě dřevěný nábytek, který tak krásně vynikl. Dalším výrazným bodem této místnosti byly velké cedule s nabídkou. Po stěnách byly i obrázky, jen některé možná nebyly zrovna vhodné ke kavárenskému prostředí.


My jsme chtěly přece jen více soukromí, a tak jsem vyšly několik schůdků a přišlo nám jako bychom se ocitly někde úplně jinde. Slovy Kačky jako "v čerstvě nastěhovaném bytě". Místnost byla do tvaru L. V uličce byl stolek s dvěma místy k sezení, a vzadu nízký prosezený gauč s dvěma křesílky. Jediné místo, kde jsme se mohla jako čtyřčlenná skupinka usídlit někam do klidu. Co nám přišlo trošku nedomyšlené, byl stolek v ne zrovna správné výšce, kam se nám sotva vešly 4 šálky s kávou, tudíž jsme desert jedly doslova na klíně.

Místnost byla bílá s odlepujícími se tapetami a obrázky, u kterých jsme měly pocit, že nás sledují. Osvětlení na stropě chybělo, byl tam pouze prázdný úchyt na lustr, což nevypadalo moc esteticky. Sice jsme seděly u okna, ale být tma, tak by jediné osvětlení zajišťovaly dvě malé lampičky. Na druhou stranu u okna chyběly jakékoliv závěsy, takže sluníčko i sousedi z okolních domů viděli, co právě děláme. Proto interiér hodnotíme 4 hvězdičkami z 5.

Ještě něco k zaměstnancům. Obsluha se nás přišla zeptat, co si dáme i přes to, že objednávky přijímají pouze u baru. Slečna však byla docela příjemná, i přes to že nenabídla jediný úsměv. Ale ne každý máme stále dobrou náladu, což chápeme. U zákusků nebyly ceny, což bylo trochu nepříjemné, ale na požádání nám je slečna, která je servírovala, sdělila. Kávu nám obsluha donesla rychle a na jakýkoliv dotaz odpovídala mile. Celkově tato kavárna nevypadala nejhůř, ale byly jsme i v lepších, jak se od nás v dalších článcích dozvíte. Proto obsluze dáváme 5 hvězdiček z 5.

A co kafé v The Kavárně? K opravdové kavárně patří i klábosení a hlavně káva ! V našem případě spíše cappuccino, ale to časem budete vědět. Nemusíte se však obávat, najdete zde všechny možné druhy kávy, nejen naše oblíbené cappuccino ale i klasické espresso, horkou čokoládu, flat white nebo caffe latte a mnoho dalších. To vše v opravdu velmi přijatelných cenách, které se pohybují od 40 korun do 70 korun. Záleží na druhu nápoje, který si vyberete a chutná vám nejvíce. Kromě kávy však zde můžeme najít různé druhy vín, whisky a alkoholu, ale také samozřejmě nealkoholické nápoje, různé druhy čajů a limonád. I u toho se ceny pohybují kolem 50 až 70 korun.

Všechny jsme se shodly na tom, že káva zde v The Kavárně je opravdu výborná, ne však vynikající. Měly jsme možnost ochutnat v jiných kavárnách i lepší. To však vůbec ničemu nevadí, kávu v našem případě cappuccino si skvěle vychutná každý, když k tomu přidáme lahodnou chuť a lehce našlehanou pěnu nahoře tradičně ozdobenou coffee artem, což upřímně řekněme si, coffee art je v dnešní době na kávě nutnost, pokud chce podnik nalákat a zaujmout. Pro nás jako milovnice Instagramu jsme to velice uvítaly. No posuďte sami, není to krása? (Foto v úvodu)

Co jsme z počátku trochu odsoudily, bylo to, že nám ke kávě nebyla donesena voda, při platbě jsme si však všimly, že si každý ze zákazníků může u pokladny nalít do skleničky čistou vodou, a to zcela zdarma. Poslední maličkostí, která je nezbytná ke kávě pro ty, co sladí je rozhodně cukr. Na stole nebo poblíž něj můžeme nalézt v cukřence hnědý třtinový cukr, který za nás konkrétně máme raději než klasický bílý řepný cukr. Dobré je, že si každý může kafé osladit podle své libosti, než když dostanete sáček s cukrem rovnou ke kávě.

Takže si to sesumírujme, cappuccino bylo dobré, akorát horké s povedeným coffee artem a mírně našlehanou pěnou navrchu. Cukr byl po ruce, bohužel voda však ne. Ostatní výběr z nápojů je na tuto menší kavárničku rozhodně dostačující. Proto dáváme 4 hvězdy z 5.

The Kavárna má širokou nabídku jídla. Můžete si tam dát jak zdravý bulgur s čočkou a kari tak i jednoduchý toast se sýrem a šunkou. Dle denní nabídky mají sendviče, dorty a quiche a můžete si vybrat i něco bez lepku. Měly jsme chuť spíše na zákusky a objednaly jsme si tvarožník, čokoládový gluten free dortík a ořechový koláč. Jenom Kačka se rozhodla, že půjde do slaného a objednala si quiche se šunkou a sýrem, který jí i ohřáli.

Zákusky naprosto odpovídají své ceně, bezlepkový je za 65,-, ostatní za 59,- Na velikosti zákusků jsou opravdu štědří. Dorty jsou plné chutí a vypadají skvěle.

Ořechový koláč je fakt s ořechy a není jen trochu posýpán a ozdoben ořechovou moukou. V tvarožníku je spousta tvarohu, který dodával příjemnou chuť a nebyl suchý. Bezlepkový dort byl sytý a celý čokoládový, sladký a s hoblinkami čokolády a krémem na vršku. Quiche byl také dobrý a bylo v něm tak akorát náplně a křehkého těsta. Každá z nás zůstala spokojená se svým výběrem. Takže bychom jídlo ohodnotily na 5 hvězdiček z 5.

Celkem této kavárně dáváme 4,5 hvězdiček z 5.

Na kolik byste The Kavárnu ohodnotili vy? A ti z vás, co tam nebyli, máte v plánu ji někdy navštívit? Napište nám to dolů do komentářů.

Pokud máte zájem kavárnu navštívit, tak nezapomeňte nahlédnout do jejich oficiální FB stránky , kde se můžete dozvědět mnoho informací. Instagram @thekavarna.





Mějte se krásně a zase příště ahoj.

VÝHODY:

      

    

 

Holky ze Zážitky na 4

Žádné komentáře:

Okomentovat