pondělí 2. září 2019

Výlety: Polsko - Wroclaw - část druhá


Překrásný pondělní den všem, vítejte u nového článku. Některým už možná prázdniny skončily, někteří mají ještě pár volných dní a jak jinak je využít než cestováním. Dnes nám počasí sice moc nepřeje, ale to přece nebrání výlet si alespoň naplánovat. A jelikož i my, máme hlavu plnou plánů a nápadů, rozhodly jsme se dnes pro vás sepsat nový výlet, tentokrát se vrátíme zpět do našeho cestování po Polsku. Tak pojďme na to.


Pokud si chcete přečíst první část z Krakova mrkněte sem.

Teď už však k druhé části a výletu do Vratislavi – čtvrtého největšího a nejstaršího města Polska a zároveň hlavního města Dolnoslezského vojvodství.

DOPRAVA:

Možná si říkáte, proč jsme vlastně zvolily Vratislav. No, řekněme to takto, v našem původním plánu byla Varšava, kam jsme chtěly vyrazit rychlo vlakem. Z důvodu toho, že všechna místa byla obsazená, jsme se rozhodly uskutečnit výlet jinam. Takže ano, bylo to trochu neplánovaný a impulzivní výlet, který ale předčil všechna naše očekávání. Třetí den našeho výletu jsme velmi brzy ráno vypadly z hotelu a vydaly jsme se na autobusové/vlakové nádraží v Krakově, odkud jsme autobusem zamířily směr Vratislav – toť český název. Polsky se toto jmenuje Wroclaw a možná vám to říká už trochu více.

 

Jízdenky na autobus jsme kupovaly přes internet a nevyšly příliš draho. Přesně 432 Kč za osobu. Cesta trvala cca 3 a půl hodiny a ač se to nezdá, ubíhala celkem rychle.

UBYTOVÁNÍ:

Vše o ubytování máte v předchozím článku.

MĚNA:

- Złoty (PLN)

CO NAVŠTÍVIT:

Prvním místem, které jsme my spatřily a naprosto některé z nás dostalo bylo vlakové/autobusové nádraží ve Wroclawi. Uvnitř mimo nádraží i obrovské a krásné obchodní centrum. Z venku některé budovy připomínaly zámek. No, posuďte sami.

 

Dalším naším tipem, díky němuž si můžete zpříjemnit cestování v tomto krásném městě, je vydat se po stopách trpaslíků (Polsky – Krasnale). Po celém městě jich už je několik stovek a vy to můžete využít jako hezké zpestření. My jsme hledání přenechaly Jítě, protože ať už jsme se snažily, jak jsme chtěly, vždy to byla ona, kdo hlásil objevení nového trpaslíka. Takže mějte oči na stopkách, protože oni jsou opravdu, ale opravdu všude. Jen tak mimochodem mají i vlastní vstup do banky včetně bankomatu, ale nikomu to neříkejte.

 

Tyto malé sošky jsou vytvořeny z bronzu a představují nejrůznější lidské vlastnosti a činnosti, které lidé dělají. Pokud vás tedy napadne vyrazit na trpasličí lov, doporučujeme vám koupit si v centru mapu, kde jsou jednotlivý trpaslíčci zaznamenaní nebo si stáhněte aplikace, které by měly bát zdarma.

Když už jsme u toho prozkoumávání města, byl by hřích se nezastavit na tak půvabném a nádherném místě jako je Vratislavské náměstí (Wroclawski Rynek) – jednom z největších středověkých náměstí v Evropě. Najdete tu naprosto úchvatnou radnici, malebné barevné domečky, trhy, kavárny, restaurace a samozřejmě již zmíněné trpaslíčky.

 

Až se zde dostatečně vynadíváte a vstřebáte tu všechnu atmosféru města, vydejte se směrem k Tumskému ostrovu (Ostrow Tumski) a to podél řeky Odry, která tudy teče, přes Tumský most, historickou památku, na kterém je uzamčeno plno lásky. 


Však to znáte … Samotný ostrov se dá považovat za velmi klidné místo. Najdete zde několik katolických chrámů a kostelů, do kterých jsme i my zavítaly. Jedním z nich je například Katedrála sv. Jana Křtitele nebo Kostel svatého Kříže a svatého Bartoloměje. 

  

Obě tyto památky v sobě uchovávají neuvěřitelnou klidnou atmosféru, kterou si i nevěřící mohou vychutnat, a to alespoň při pohledu na tyto skvostné památky a jejich architekturu. Naprosto kouzelný dojem z tohoto místa tvoří i pouliční umělci, na které při svém putování městem můžete narazit.

  
 

Odtud se stejně jako my můžete vydat modrou tramvají, ano jsou modré a naprosto boží, do zastávky zoo. Zahradu jsme sice navštívily, ale ne tu zoologickou. Místo toho jsme vyrazily do Japonských zahrad, které nám naprosto vyrazily dech. Velké prostranství plné různých rostlin, sošek, altánků, a to všechno za 2 zlotý (studenti), 4 zlotý (dospělý). Kromě plno rostlin můžete obdivovat i jezírka a koi kapry v nich. Za nás prostě jasná top věc, kam ve Vratislavi jít.

  


 

Po odpočinku v zahradách nezapomeňte navštívit památku, která je od r. 2006 zapsaná na seznamu UNESCO. Jde o Halu století (polsky Hala Stulecia) a zpívající fontánu, kde jsme si s holkami daly zmrzlinu a jen tak se kochaly okolím, hlavně právě rozlehlou Halou století, fontánou a prostě tou pohodou. Tato budova byla postavena v letech 1912-13 ke stému výročí vítězství nad Napoleonem v bitvě u Lipska. Tehdy tato část Polska patřila pod Německé císařství. Kromě Haly má tato budova 4 kopule, pergolu a jehlice a je využívána pro sportovní a kulturní akce.

 

Abychom samozřejmě nezapomněly musíme vám povědět i o nádherném parku poblíž Haly století, ke kterému náleží i Japonská zahrada. Ten název nám přišel hodně složitý, a proto vám tu zanecháme jen fotku. 😁


KDE SE NAJÍST:

Kavárnu Folgujemy jsme navštívily hned po příjezdu do Vratislavi. Každá z nás si vybrala krapet jinou, ale za to velmi chutnou snídani. Obsluha i prostředí bylo také moc fajn. Detailnější popis najdete v našem novém článku, který bude snad brzy na blogu.




Od nás je to vše. Do konce tohoto týdne vám představíme poslední den v Krakově, co jsme viděly, a hlavně kam jsme zašly!

Mějte se krásně a zase u dalšího článku ahoj!


Holky ze Zážitky na 4



Žádné komentáře:

Okomentovat