sobota 18. září 2021

Výlety: Písek

Ahoj a krásnou sobotu, dneska spolu zavítáme do města, které se pyšní nejstarší stojící památkou v Čechách. Vy však jistě již podle názvu článku víte o jakém městě je řeč. Proto by vás mohlo zajímat, že město Písek najdeme v Jihočeském kraji. Bylo založeno roku 1243 a leží na řece Otavě.

Tou nejstarší památkou je kamenný most ze 13. století a více si o něm povíme níže.
 

UBYTOVÁNÍ:

V tomto městě jisto jistě najdete mnoho ubytovacích zařízení. My jsme však žádné nezvolili, neboť jsme byli pouze na jednodenním výletu. Mrknout se můžete na booking.com, případně na jiné ubytovací stránky.
MĚNA:

Česká korunu. CZK.

CO NAVŠTÍVIT:

Teď k tomu, co zde vidět. Začněme historickým jádrem města. První na co bychom vás rádi upozornili je, že v centru je opravdu obtížné zaparkovat. Existují proto 2 poměrně velká parkoviště. Jedno u výstaviště, druhé kousek od pošty. Pozor ale na přilehlé ulice, které jsou kontrolovány. Parkování je zde možné pouze pár hodin, které si musíte chodit dokupovat. Teď už však k památkám.


Naše první kroky vedly do infocentra, které se nachází ve Sladovně Písek. Jde o bývalý průmyslový prostor, který byl krásně zrekonstruován v roce 2007 (uvnitř i venku), kromě infocentra tu najdete i hernu pro děti, interaktivní prostory a 2 trvalé expozice. Mimo to se zde koná mnoho výstav, koncertů a jiných kulturních akcí. Odkaz na sladovnu Máte tu.
Pár zajímavostí: Sladovna tu dříve opravdu byla a mimo 2. sv. války, zde vařili pivo až do 70. let 20. století, za války tu byli ubytovaní vojáci a také se tu uskladňovaly zbraně.

Nebyli bychom to my, kdybychom nenavštívili, nějakou památku i zevnitř. Proto jsme se rozhodli vydat do Prácheňského muzea, které sídlí v Píseckém hradu. Možná teď někdo z vás neví, co znamená slovo prácheň/Prácheňsko. Tak jen pro upřesnění samotné slovo prácheň znamená prach mrtvých. Prácheň je však také název hory a hradu v tomto kraji. Prácheňsko je pak historické správní území Českého království. Dnes se Prácheňsko užívá jako název pro turistickou oblast. Město Písek bylo dříve krajským městem Prácheňského kraje a proto je i příhodné, že zde najdeme muzeum, které se tímto krajem zaobírá.

...
V muzeum najdeme hned několik pater a místností s exponáty. Nás nejvíce zaujaly místnosti s osobnostmi, které se k tomuto kraji vážou, etnografická část, protože ty kroje jsou krásné a celkově vám moc hezky přiblíží dobu. A jako poslední část s živými rybami a rybařením. Samozřejmě doporučujeme si muzeum prolézt celé, my jsme zde strávili něco okolo 3 hodin. Otevřeno zde mají i ve státní svátky. Klasicky je však doba rozdělena od března do září (út až ne od 9:00 do 18:00); od října do prosince pak (út až ne od 9:00 do 17:00) a teď k ceně. Dospělý zde zaplatí 40 korun, děti, studenti, senioři 20 korun. Focení je také za 20,-. Za nás tedy ohromné doporučení k návštěvě. Plusové body jsou výhledy z okna na historický most a přilehlé okolí. Odkaz na muzeum máte zde.


Kamenný most přes řeku Otavu - Nejstarší most v ČR ze čtvrtiny 13. st. Po Juditině mostě je druhým nejstarším mostem u nás. S tím rozdílem, že tenhle stále stojí. Na mostě najdete repliky barokních soch a kříže. Ty originály máte v Prácheňském muzeu. Tato historická památka leží na již zmíněné řece Otavě a upřímně je poměrně krátká. Je dlouhý pouze 110 m. Oproti tomu Karlův most v Praze má třeba 516 m, to se člověk teprve projde. Most dříve sloužil jako hlavní spojnice na zlaté stezce, přes kterou byla dovážena sůl z Bavor.


Zajímavost: Jde o název mostu. Víte, jaké je pravé avšak neoficiální jméno Kamenného mostu v Písku? Podle středověké legendy je to Jelení. Dříve se názvy určovaly podle toho, kdo přes most jako první přejde. Nikdo však nečekal že to bude jelen. A tak dostal jméno Jelení. Oficiálně je to však víše zmíněný název Kamenný most v Písku. Podle obyvatel v Písku je to Starý most.

Za mostem narazíte již popatnácté na Sochy z písku. Jde o otevřenou galerii na břehu řeky Otavy a sochy budou k vidění až do konce listopadu. Zatím ustály všechna nepříjemná počasí. Odkaz na akci máte tu.


Přesuňme se kousek dál, ke kostelu Narození Panny Marie. První zmínky o kostele jsou ze 14. století. Dominantou města je kostelní věž, která je vysoká 74 m. Podívat se do ní můžete, ale jen za podmínek rezervace a pouze s průvodcem. Vše domluvíte v infocentru města. Co se týče focení, tak není uvnitř kostela povoleno. Pouze přes písemnou žádost a to rovnou k Českobudějovickému Biskupství. Všechny informace máte zde. Super je, že pokud na nic takového nemáte nervy a i přesto chcete nahlédnout dovnitř, najdete tu virtuální prohlídku.

Posledním naším tipem, co vidět, je Vodní Elektrárna v Písku. Jde o nejstarší veřejnou vodní elektrárnu v českých zemích. K vidění je zde muzeum. Případně můžete zavítat na nějakou hezkou přednášku. Vstupné činí 120,-. Se studenty přesně nevíme, jak to je, ale důchodci to mají za 80,- takže to snad bude obdobné. Provozní doba se různí, tak na to mrkněte tady. Případně pokud chcete fotit, tak za 45,-. Elektrárna byla postavena roku 1887. PS: na stránkách najdete i rozsáhlou historii, tak číhněte.

KDE SE NAJÍST:

Teď se od památek přesuňme k jednomu podniku, který nás v Písku nadchl. Jde o Kavárna Až na půdu a najdete ji kousek od historických památek. Mají tu bezva jídlo, kávu, interiér i vnitroblok. Jsou dogfriendly. Mají naprosto neskutečně milý personál a my jsme byli nadšení. Odkaz na náš tip máte TADY! A jestli vás to tedy jako nenalákalo, tak mrkněte na jejich sociální sítě, protože to vás jistě dostane. @aznapudu.


PS: Víme o mnohem více podnicích, ale jelikož žaludky nejsou bezedné a času také moc nebylo, byly jsme jen zde. Každopádně na co jsme ještě dostali doporučení: Travel cafe Písek @travel_cafe_pisek; KAFÉRNA - zde; Balzám Café @balzamcafe.


OBCHODY:
A pak také v jedno úžasném sekáči - Second Hand Gallery. Takže pokud máte rádi nakupování a módu, mrkněte. Najdete ho na adrese: V Koutě, 397 01 Písek. Otevřeno po celý týden mimo neděli. Vždy od 8:30 do 17:00. V sobotu jen od 9:00 do 11:30. Odkaz na sekáč tu.

A to by bylo pro dnešek vše. Co vy a město Písek. Dejte nám vaše tipy na místa třeba v okolí a nebo ve městě, co bychom měli vidět a ochutnat příště.

Mějte nádherný víkend a příští týden zase ahoj u nového článku.

Za holky ze Zážitky na 4, Verů

Žádné komentáře:

Okomentovat