sobota 22. července 2023

Tip na 4: BGR - Varna/Plovdiv


Zdravíme a překrásný víkend. Vítejte u nového článku. Dneska se spolu vydáme trochu dál za hranice Česka a to do Bulharska (Kdo jste ještě nebyl a chystáte se na dovolenou, tak směle do poznávání tohoto státu). Loni Veru vyrazila na 3 týdny objevovat krásy této země a samozřejmě nemohla nevynechat některý ze svého seznamu podniků.

Dovolená byla rozdělena na dvě města a to: přímořské město Varnu (a malé výlety do okolí) a poté vnitrozemské město Plovdiv. V obou těchto městech je nepřeberné množství dobrých podniků a my pár z nich vám tu dnes doporučíme.

Začněme Varnou. Nádherné město přímo u moře. Centrální pláž a mnoho krásných restaurací láká k posezení a odpočinku pod slunečníky a vybízí k tomu dát si něco dobrého. Proto pár tipů, která jídla si u moře v Bulharsku dáváme my.

Samozřejmě je nutné ochutnat pár místních jídel jako třeba Kjufte - jsou to masové koule (něco jako české karbanátky) jen s jiným druhem koření.

Nebo třeba různé variace masových špízů, ryby, salátů nebo jídel s mořskými plody. V oblibě máme třeba toto rizoto s mušlemi a nebo samostatně saláty jako třeba šopský nebo ovčarský.


Z rychlých svačin je dobré vždy zamířit k tradičním pekárničkám, které najdete na každém rohu. My jsme si nejčastěji ráno sebou na pláž braly Banicu nebo Burek. (pečivo s většinou slanou náplní).



Pokud je chuť na sladkém v těchto stáncích také často najdete i sladké varianty pokrmů jako například Mekitsu, Kiflicki nebo třeba Baklavu!



Z nápojů je možné sáhnout po čemkoliv, my jsme však na pláži rády zavítaly do baru a dávaly si nealko mojito.


Super jsou také místní tržiště. Zde najdete to nejčerstvější z ovoce a zeleniny.


Z podniků, které jednoznačně stojí za navštívení a my je vřele doporučujeme je restaurace/bistro:

Z našich navštívených byla super například Старият Чинар Преслав nebo u moře Veranda Pizza&Barbeque


Tigan (neboli pánvička) je místem, kam můžete zajít na snídani, brunch, oběd, ale i večeři. Vše je čerstvě uvařeno a možnosti výběru máte neomezené, jelikož je vše na váhu. Do jedné pánvičky si můžete vložit cokoliv na co máte chuť a nebudeme vám lhát. Mají tam toho ooopravdu hodně a chcete zkusit všechno. Jde spíše o tradiční kuchyni, takže pokud chcete ochutnávat pokrmy tohoto státu, je to pro vás to pravé.


Je takovým zpestřením před všemi ostatními podniky ve Varně, které jsou stále spíše tradiční. Café 43.12 je místem zcela úplně jiným. Moderní nádherné prostory, krásná zahrádka, úžasná atmosféra a jejich výběrová káva. Nic lepšího ve Varně podle nás nenajdete. My jsme si zde daly i snídani a teda jako mňam!


I v Plovdivu najdete plno stánků s ještě teplým pečivem, restaurace s výbornými jídly. My doporučujeme restauraci na Starém městě. My doporučujeme restauraci Rahat Tepe, kde jsme zvolily mix pokrmů z mletého masa, ale také kuřecí špíz. A jejich chleba! Není co dodat, jely bychom hned znovu.


Z Plovdivu mimo tedy restaurace máme také jedno doporučení na krásnou zmrzlinárnu v uličkách Kapana (mimochodem něco málo z historie jsme dávaly i na stories, takže pokud vás zajímá více, určitě mrkněte k nám na instagram). V Kapaně je mnoho vyhlášených podniků a není tedy divu, že i my vám tu nějaké doporučíme.

Zmrzlinárna se vším všudy. Mnoho variant zmrzlin, mnoho variant kornoutů. Nás neskutečně baví, že zmrzlina je v Bulharsku na váhu a ne na kopeček.


Kavárna inspirována seriálem Přátelé. Jistě znáte všichni. Tady si můžete dát od sladkých dobrot ke snídani, přes skvělé kávové nápoje a drinky. Interiér je opravdu boží a venkovní sezení taky! Není totiž nic lepšího než se zabořit s kávou nebo drinkem do měkkého pohodlného gauče a křesílka a vše si náležitě vychutnat.


Co vy a Bulharsko? Znáte některé pokrmy? Byly jste v nějaké super restauraci? Mnoho tipů od nás najdete na našem Instagramovém profilu. Tak směle klikejte.


Holky ze Zážitky na 4

Žádné komentáře:

Okomentovat