sobota 14. října 2023

Výlety: Jeden den ve Vídni

 

Ahoj a překrásné podzimní dny. Jsme tu zpět, tentokrát s výletem do Vídně. Opět s námi pojďte vyrazit objevovat sousední města. Dnes konkrétně hlavní město Rakouska.

Vídeň asi nemusíme moc představovat, ale alespoň pár základů. Jde o hlavní a zároveň největší město Rakouska. Městem protéká řeka Dunaj a ano město Vídeň je i největší město na Dunaji. Vídeň byla také městem králů a panovníků na každém kousku města najdete architektonické skvosty, mimo to byla Vídeň domovem Sigmunda Freuda a nebo hudebníků Beethovena a Mozarta. Není tedy překvapením, že tato metropole je centrem kultury.

CO VIDĚT a KDE SE NAJÍST:
Svůj výlet zahájíme vlakem. Vlak z Prahy do Vídně jede cca 4 hodinky a intervaly jsou celkem příznivé. Výhodou opět je, že nikde nemusíte přesedat a jedete přímo.

Z hlavního nádraží pak využijeme metro a přesuneme se po červené lince ze Südtirolen Platz do Stephansplatz (jsou to nějaké 4 zastávky).


Poté už můžeme směle začít objevovat centrum. Samozřejmě začneme na již zmíněném náměstí a obhlédneme krásnou katedrálu svatého Štěpána (Stephansdom). Zajímavostí je symbolika čísel 3 a 4, která je prostoupena celou katedrálou. Zábradlí schodiště ke kazatelně se skládá z kruhů rozdělených stylizovaným troj- nebo čtyřlistem, jižní věž je obklopena dvanácti (=3x4) věžičkami atd....

Ze Stephansplatz se vydáme okolo Albertina (kam se později ještě vrátíme) na Naschmarkt - rozlehlé městské trhy (ano byly otevřené i v lednu). Počátek trhů spadá až do 16. století a v nynější době zde najdete přes 100 stánků a různé typy gastro podniků. Od trhů zajdeme do postranních ulic na výbornou snídani do Vollpension - vintage cafe.

 

--> Samotný mini článek jsem z tohoto místa nesepsala, ale teď vám to povím. Podnik zastrčený ve bytové čtvrti, kde když procházíte, rozhodně nečekáte, že narazíte na krásnou kavárničku, která byla nacpaná k prasknutí místními obyvateli (i když sobota dopoledne, vlastně to možná i chápeme), ale jelikož jsou vídeňané slušní a velmi vstřícní, místečko se pro nás našlo u velmi milých starších dam, které nám samy udělaly místo pro usazení a pomohly nám s výběrem snídaně. Zbožňuju tuhle vstřícnost. Samotný interiér vás opravdu nadchne všude plno vintage nábytku, věcí a drobnůstek. Rodinná atmosféra podniku je naprostým zpříjemněním dne. Co se týká snídaně byla moc dobrá, chlebík s pomazánkou a pažitkou, plus vajíčko a domácí limonáda. Nemáme co vytknout a vřele doporučujeme. <--


S plnými žaludky můžeme pokročit k cíli naší cesty a to k Albertina moder museum. V lednu zde měli výstavu akčních maleb včetně obrazů Pollocka, Rothka a dalších... pro mě velké nadšení a kdyby výstava byla i dnes, rozhodně vám jí doporučím. Místo toho sem můžete zajít na jinou výstavu, případně zajděte do hlavní budovy Albertina museum, kde najdete i stálé expozice a říkám vám, mít ten den více času, rozhodně se zde zastavím. Tak alespoň na kukačku.


Pak už jen doporučujeme projít si klasické památky Vídně jako je Hofburg, Karlsplatz, Rathaus Wien a nebo uličky v centru města jako je Naglergasse.


Pokud máte více dní ve Vídni, rozhodně vyrazte do Schönbrunnu nebo Schloss Belvedere.

Pokud hledáte víc tipů na to, co zažít ve Vídni tak mrkněte sem.

Jo a rozhodně nezapomeňte ochutnat alespoň jednu místní specialitu. Co třeba Sacher dort?

Od nás je to vše. Mějte krásné dny, napište nám, kde jste byli vy a my se zase budeme těšit příště u dalšího článku.

Verů, Holky ze Zážitky na 4

Žádné komentáře:

Okomentovat