neděle 4. srpna 2019

Recenze: Kavárna Slavia



    

Na jedné rušné pražské křižovatce v Praze, kousek od řeky Vltavy, se nachází Kavárna Slavia.

Díky jednomu milému doporučení, jsme do této kavárny spolu zašly (ani vy se nám nebojte zasílat tipy, kam příště máme zajít). Škoda jen, že s námi Kačí nemohla.

Historie tohoto podniku je velmi dlouhá. Byla otevřena už v roce 1884, aby vítala návštěvníky Národního divadla. To se nachází přes silnici, přímo naproti kavárně. V těsném sousedství kavárny je i Žofín nebo třeba náplavka. Když se budete chtít projít, můžete se vydat na Pražský hrad přes Karlův most, na Petřín přes most Legií či dojít do centra Prahy, třeba na Václavské náměstí či Staroměstské náměstí. Kavárna je skvěle umístěna, takže pokud nevíte, kam vzít kamarády, či pozvat někoho na rande tak toto místo určitě nezklame. A pokavaď počasí nepřeje, nevadí. Velká skleněná okna vám poskytnou nádherný výhled do okolí.


Jak už jsme zmínily, tak její historie je dlouhá a taky zajímavá. Po otevření ji navštěvovali přední čeští herci a návštěvníci divadla. Za první republiky se předělala ve stylu francouzského art deco. Po roce 1948 byla znárodněna a po roce 1968 byl stálým hostem i Václav Havel. Bohužel v roce 1989 byla kavárna pronajata americké společnosti, v té době byla dokonce nějakou dobu uzavřena. Slíbili ji znovu otevřít. Bohužel svůj slib nesplnili, a i přes protesty Pražanů, zůstala zavřená až do roku 1997. Dnes se opět těší velké oblibě a je to dobře.


Kavárna Slavia se pyšní nejen svou historií, jak je řečeno výše, ale za nás i interiérem a obsluhou. Hned po příchodu do kavárny na nás dýchla atmosféra první republiky, ta je zde prostě zřejmá. Vzdušný a krásný prostor, plný fotografií slavných osobností, které kavárnu navštívili, hezké bytové doplňky, které celý prostor dělají jedinečným, jednoduše zdobené stropy s elegantním osvětlením a také velká okna, kterými je možné dívat se ven, buď na nádhernou budovu Národního divadla anebo z druhé strany, na řeku Vltavu a Pražský hrad. My jsme si zvolily oddělený kout trochu stranou hluku a ostatním lidem. Co nás trochu mrzí je, že jsme si nezvolily ten výhled, protože i z dálky to bylo velice úchvatné.

Křesílka už na první pohled vypadají velice pohodlně a lákají k usednutí. Lidé se díky obrovskému prostoru kavárny nemačkají na sebe, a proto zde vznikají ojedinělé a intimní prostory, kdy si v klidu můžete říci svá tajemství, aniž by vás u toho poslouchali sousedé. Kousek za naším boxem, blíže vchodu se nachází bar s pultem plných zákusků, aneb pastva pro oči. 👀

V kavárně je samozřejmě k dispozici připojit se k Wi-Fi, udělat si rezervaci (která možná není ani nutná, pokud tedy nechcete nějaká extra místa) či platit platební kartou. (A ano, pokud jste zaražení, tak nebuďte, i tady jdou s dobou :D)

Jednou z věcí, která nás potěšila, je to, že v této kavárně nebyly cítit cigarety. I po těch letech, kdy se zde smělo kouřit (pravděpodobně to dodávala ještě větší autentičnost podniku), zde kouř cítit nebyl a za nás osobně, by nám silně zakouřený prostor vadil.

V klidu jsme si v našich myslích mohly představit všechny ty nejrůznější slavné osobnosti, jak třeba zrovna na našem místě sedí, popíjejí kávu a nasávají tu atmosféru podniku stejně jako my.

A teď k obsluze. Obsluhoval nás jeden z nejvíce příjemných číšníků, které jsme kdy měly. Pán byl velice milý, laskavý, ochotný, usměvavý a velký vtipálek, což bylo neskonale skvělé a odlehčovalo to pocit z celého podniku, kdy jsme si že začátku nadávaly za to, že jsme pravděpodobně nevhodně, do takovéto kavárny, oblečené (kolem nás byli totiž všichni ustrojení v oblecích, dámy v kostýmcích a my tam upocené a mírně unavené z výšlapu Petřína). Takže obsluha nám nejen svou výřečností, ale i vtipem, dokázala vykouzlit úsměv na tvářích a celkově doplnila naší vyplácanou energii. Za což ještě jednou děkujeme.

Také se nám velice líbilo, že je všechna obsluha oblečena stejně (v tmavém) a i účesy pánů byly podobné. Podle nás upravený vzhled číšníků a číšnic odpovídá danému podniku. A tady to bylo přesně to pravé ořechové. Prostě jsme i ve vzhledu obsluhy viděly první republiku. Což za nás prostě kouzelné.

Dáváme obsluze i interiér 5 hvězd z 5 a jediné co můžeme k tomu dodat je, že se velice těšíme na naší další návštěvu v tomto podniku.


O kávě vám povíme toto. Bez nadsázky můžeme říci, že nabídka teplých nápojů, kterou mají zde, v tak velkém měřítku, jsme ještě neviděly. Opravdu. Stejně jako jídelní lístek, který je bohatý na dobroty. Ale teď zpět k nápojům.

V menu najdete různé druhy čajů, pak také kávy, horké čokolády, ledové kávy, kávy se šlehačkou, alkoholické a samozřejmě i nealkoholické nápoje. Navíc Slávia nabízí kvalitní kávu z eko plantáží z Kostariky. Ceny jsou trochu vyšší než obvykle. To však kvůli dlouholeté tradici musí být pochopitelné.

Také jsme byly překvapeny, že je možné si do horké čokolády přidat nějakou příchuť, ať už karamelovou, oříškovou, banánovou, višňovou nebo pomerančovou. Stejně tak i u jiných druhů káv (například u lunga, latte nebo capuccina).

Jak už se výše zmiňujeme, nápojový lístek byl pro nás oříšek. Dlouho jsme si nemohly vybrat a kvůli obrovskému seznamu, vůbec i najít to, co jsme chtěly. Nakonec, jsme ale šly do klasické horké mléčné čokolády a café latté s čokoládou. (Že by 3x čoko?) Asi máme dost hořký život, který jsme potřebovaly kapánek osladit čokoládou 😂.

Samotný nápoj byl výborný, ne příliš sladký, jeho konzistence byla prostě tak akorát (no, možná to nakonec bylo i trochu hutnější), bez přemíry vody. I cenově to bylo velice příjemné za 68 Kč.

Café latté s čokoládou bylo trochu dražší za 95 Kč, ale podle velikosti šálku a výrazné chuti stálo určitě za to. 😊 Jestli tam někdy půjdete na kávu (což podle nás udělat musíte), určitě si tam dejte něco specifického, kávu s nějakou příchutí (karamel, skořice nebo třeba cardamon) spolu se šlehačkou nebo i s alkoholem. Kde jinde to ochutnáte?!

Ještě abychom neopomněly zmínit, kavárna má své vlastní ubrousky s nápisem a nabízí je jak ke kávě, tak i desertům. Plusové body získává také za možnost 2 cukřenek, jedna je s bílým řepným cukrem, ta druhá obsahuje hnědý třtinový. A jako poslední tentokrát malé negativum, je voda, která byla donesena pouze k latte. My doufáme, že ji nabízejí i k jiným druhům kávy. Musíme však přiznat, že bychom jí k té horké čokoládě neodmítly.

Káva a horká čokoláda od nás získávají 5 hvězd z 5, ty nepatrné drobnosti, které nám scházely, na hodnocení nemají žádný vliv.


Je načase si také povědět něco o jídle ve Slávii. Protože, kdo by vešel do cukrárny (a kavárny) bez toho, aby tam byť něco malého neochutnal? No my rozhodně ne. Měly jsme dost velký problém si vybrat z toho obrovského množství jen jednu věc. A jakže to nakonec dopadlo s naším výběrem?

Veru měla pohár Slavia s vaječným likérem, vanilkovou zmrzlinou, a navíc měla v poháru různé druhy ovoce. Samozřejmě nechyběla domácí šlehačka navrch. Verča svůj pohár popsala slovy: "Bylo to mňa-mó-zní. Fakt jeden z nejlepších zmrzlinových pohárů, co jsem kdy jedla 😊." Prý se vše krásně doplňovalo a chutě tím pádem byly naprosto skvěle zvýrazněné. Celkový vzhled poháru ještě podtrhl čokoládový topping a oříšky, kterými byla ozdobena šlehačka. A aby toho nebylo málo, byly do ní zabodnuté i dvě čokoládové tyčinky a snítka máty.


Samozřejmě jsem v tom nemohla nechat Verču samotnou, a tak jsem si dala zmrzlinový pohár také. Jen trošičku jiný a jmenoval se Florencia. Vzhledově si ale byly podobné. Navrchu byla domácí šlehačka ozdobena jahodovým toppingem a oříšky. Samozřejmě nechyběly čokoládové tyčinky a máta. Na rozdíl od Verči jsem měla jako ozdobu na vrchu i jahody. A co, že se skrývalo pod tím ozdobeným kopcem šlehačky? Vanilková, banánová a pistáciová zmrzlina s kousky jahod. Prostě mňam.

Poslední desert, o kterém bychom vám rády řekly, jsou rakvičky se šlehačkou a karamelovou polevou. Eli je hodnotila jako strašně sladké, ale chutnaly podle ní i tak dobře. Byly moc pěkně naservírované a na vrchu měly domácí šlehačku politou karamelem. I tak ale byly zvláštní, a opravdu moc, moc sladké. Podle toho, co Eli říkala by si je už po druhé kvůli tomu, že byly přeslazené, nedala. (Foto v úvodu)

Sladkého tam mají plno, a kromě zmíněného i dorty nebo palačinky. Ale nebuďte překvapení ani tím, že se tam podává i slané jídlo. A že výběr není malý. Mají tam různá menu s několika výběry jídel. Například jarní menu, studenou kuchyň, saláty, různé sendviče, nebo klasické české jídlo, které se může stát dobrým obědem.

To vše se pohybuje v trochu větších číselných hodnotách. Jeden zmrzlinový pohár nás stál 128 Kč. My se však rozhodně nezlobíme, přihlížíme prostě k tomu, že k takovéto kavárně s dlouholetou tradicí a věhlasem to prostě patří.

A hodnocení na závěr sekce jídla. Opravdu nám chutnalo, na pohled vypadaly dezerty výborně a my se proto nebojíme, s klidným srdcem, dát Slávii 5 hvězd z 5.

Celkově Kavárna Slávie získává 5 hvězd z 5. Těšíme se na její další návštěvu.

Jak se vám líbila naše nová recenze, máte i vy chuť zajít na zmrzlinový pohár s tradicí? Napište nám do komentáře pod článek váš názor.

My se na vás budeme těšit u dalšího článku, který tentokrát bude opět o památce. Konkrétně o našem putování do Štefánikovy hvězdárny na Petříně.

Mějte se krásně.


VÝHODY:

     

    



Holky ze Zážitky na 4


Žádné komentáře:

Okomentovat