neděle 4. srpna 2019

Památky: Petřínská rozhledna



Zdravíme všechny naše pilné čtenáře. Dnes jsme si pro vás připravily jeden moc hezký článek o Petřínské rozhledně a našem malém výletu na ni (jen škoda, že Eli nešla s námi, takže vám dnes bude muset stačit názor pouze nás tří).

Petřínská rozhledna, jako mladší sestra Eiffelovy věže je jedna z nejznámějších dominant Prahy a je jen o 2 roky mladší než již zmíněná pařížská Eiffelova věž. Její základna se nachází v nadmořské výšce 324 m, je 64 m vysoká a konstrukce váží 175 tun. Ale nemusíte se bát na ní vylézt. Rozhledna má 11 metrů hluboké základy, takže nehrozí, že by se jen tak zhroutila.

Jádrem konstrukce je osmiboký tubus, v němž je umístěn výtah, kterým jsme my raději nejely (přišlo nám to až moc malé a stísněné). Rozhodly jsme se proto poctivě vyšlapat okolo něj se vinoucí dvě točitá schodiště s 299 schody - jedno pro chůzi nahoru, druhé pro chůzi dolů.

Celková výška rozhledny je tedy se vším všudy 65,5 m. Věž má dvě vyhlídkové plošiny, ta dolní není zakryta okny, ta horní už však ano a nachází se ve výšce 55 metrů. Pečlivě jsme si obě patra užily, hlavně ty výhledy. I když, Kačce to nebylo zrovna dvakrát příjemné, jak jsme byly vysoko.

A co, že můžete z rozhledny vidět? Rozhodně panoráma Prahy včetně blízkého Pražského hradu, který máte takto z výšky, jako na dlani. Pokud budete mít štěstí na jasné počasí, tak je možné vidět daleký rozhled po Čechách. Na severu lze spatřit Říp a České středohoří, na severovýchodě je vidět masiv Krkonoš. A na jihovýchodě je bohužel rozhled poměrně omezený, protože jej uzavírají Brdy.

Teď už něco více o věži samotné. Tato pražská památka leží v zahradě U rozhledny na temeni kopce Petřín na Malé Straně v městské části Praha 1. Postavili ji v roce 1891, přesněji poslední práce na ní dokončili 20. srpna, a k dnešnímu dni je tedy už 127 let stará. Stavba byla zahájena 16. března téhož roku, jako ji dokončili.

Na svědomí ji mají Ing. František Prášil a Ing. Julius Souček z Českomoravské strojírny.

Bohužel dne 5. července roku 1938 věž zachvátil požár, přesněji se rozpoutal na jejím vrcholu. Dnes však je vše v pořádku.

Ale dost o daleké historii. Od srpna roku 2009 převzala od Pražské informační služby správu Petřínské rozhledny i dalších věží společnost Mark2 Corporation Czech. Ve správě MC.C byly věže až do 20. ledna 2013, kdy správu převzalo Muzeum hlavního města Prahy a od března 2013 je zde umístěna výstava stavebnice Merkur.


Ještě pár obecných informací pro vás máme. Rozhledna je otevřena od listopadu do února denně od 10 h. do 18 h., zbylé měsíce je otevřena denně od 10 h. do 22 h. Po levé straně vstupu do rozhledny se nachází venkovní posezení kavárny, která je i uvnitř rozhledny. Naproti vchodu najdeme 2 malé místnůstky. V té první se zakupují vstupenky nahoru na rozhlednu. Vstupné zde činní pro dospělé 120 Kč (s lítačkou to je za 108 Kč). Pro studenty (doklad o studiu je nutný) a důchodce je cena 70 Kč. Za děti od 3 do 6 let, invalidy, ZTP a ZTP+P se platí 25 Kč. Pokud se však rozhodnete pro výtah, je cena o malinko vyšší. Je zde možné také využít skupinové vstupné (Petřínská rozhledna + jiné pražské památky) - vše se dočtete na jejich oficiálních stránkách. Abychom se však ještě vrátily k vstupní hale věže, a neopomněly dokončit předchozí větu, ve druhé místnosti si lze zakoupit suvenýry, které si předem můžete prohlédnout ve vitrínách. V rozhledně se také nachází toalety, za jejich využití si však zde zaplatíte 20 Kč.

Jednotlivé názory na místo:

Mě se rozhledna hodně líbila. Byla jsem na ní poprvé, takže jsem si ji užila. I se všemi těmi schody. Jen ten výhled mohl být lepší, kdybych měla brýle. Třeba bych i něco viděla. Ale rozhodně doporučuji se tam podívat.
Jítí

Za mě byl celý tento výlet úžasný. Rozhlednu jsem měla možnost již v minulých letech navštívit. Teď to byla má 4 návštěva a opět mě nezklamala, možná až na to počasí. Ten výhled ale? Ten je jedním slovem dech-beroucí. Takže za mě rozhodně ano. Tato rozhledna opravdu stojí za návštěvu a je podle mě mnohem lepší, pokud si to poctivě vyšlápnete jako my. I během stoupání je toho opravdu hodně k vidění a po jistých úrovních se na chvíli můžete i posadit na lavičky, které zde najdete. Už se těším, na další výlet s výhledy.
Veru

I když jsem stoprocentní Pražačka tak nikdy předtím jsem ještě nebyla úplně nahoře. Právě proto se mi to moc líbilo a okouzlil mě výhled na prahu. Dokonce jsem z ní viděla i barák kde bydlím. 😊
Kačí

Jestli máte chuť zjišťovat nějaké podrobnější informace, tak koukněte na jejich oficiální stránky.


Pokud rozhlednu navštívíte, nebo jste navštívili, podělte se o vaše zážitky s námi dole v komentářích pod článkem, my si je rády přečteme.

Tímto je to od nás pro tento článek vše. Nezbývá nám tedy už nic jiného, než vám popřát krásné počasí a hodně zdaru u výšlapu této rozhledny, protože opravdu totiž stojí za návštěvu.

Holky ze Zážitky na 4 

Žádné komentáře:

Okomentovat