středa 21. srpna 2019

Recenze: Le Caveau



     

Krásnou lednovou středu všem. Procházíte se uličkami Prahy a říkáte si, že by jste chtěli navštívit něco trochu jiného? Co třeba ochutnat trochu pařížské atmosféry mimo Paříž? Proč ne že? V tomto článku vás zavedeme do jedné krásné francouzské kavárny, vinotéky a pekárny, ale nebudeme muset létat nikam daleko, protože ji najdeme v Praze na Vinohradech.

Konkrétně tedy na adrese Náměstí Jiřího z Poděbrad 1561/9. Jde o kavárnu Le Caveau. Její otevírací doba je různá. Pondělí až pátek mají otevřeno od 8:00 do 22:30, v sobotu od 9:00 do 22:30 a v neděli od 14:00 do 20:30.


Pro nás se tato kavárna stala ohromným překvapením v minulém roce. Pohybovaly jsme se po Praze 3, hledaly vhodnou kavárnu, ale kamkoli jsme vstoupily, bylo plno. Což nás docela frustrovalo a proto jsme hledaly dál. Jednou z kaváren, kterou jsme chtěly navštívit byl CAFEFIN i tam však bylo plno. Od něj jsme se vydaly skrz stánky (podle nás skrz jedny z nejhezčích trhů v Praze - trhy na Jířáku, hodíme vám jejich instagramový profil dolů, kdyby jste měli chuť to spojit s příjemným posezením v kavárně. Teď sice mají zavřeno, ale nebojte od února je budete moci navštívit každou středu až pátek od 8:00 do 18:00 a také sobotu od 8:00 do 14:00).

Teď však zpět k Le Caveau. Takové ty zásadní a důležité body, co vám říkáme vždy, má i tato kavárnu. Tedy samozřejmostí jsou platba v hotovosti i kartou, mazlíčci, odnesení si jídla a nápojů sebou, letní zahrádka, wifi a rezervace. V tomto podniku jsme byly již dvakrát. Na poprvé to vůbec, ale vůbec nebyla příjemná návštěva a rozhodně jsem si nebyly jisté, zda na to chceme psát recenzi. Každopádně minulý týden, jsme tomuto podniku daly ještě jednu šanci a dostalo se nám mnohem lepšího zacházení než poprvé. Vše se dočtete níže. Takže pojďme rovnou na to.

 

Jak už název napovídá, tato kavárna je věrnou napodobeninou typických francouzských kavárniček. Nás tento podnik opravdu uchvátil, už jen kvůli pocitu, jakoby se zde zastavil některý prokletý básník a skládal tu své básně. Vše je tvořeno lehkou a klidnou atmosférou a celkově vám prostor dodá jistou motivaci a dobrou náladu.

Místnosti této kavárny jsou opravdu malé, a možná právě kvůli tomu o to útulnější. Hned naproti vstupu nalezneme menší bar a vitrínu se zákusky. Které vás vábí už z dálky. Nalevo se nachází vstup do menší pekárny, kde můžete zakoupit třeba francouzské bagetky. Než však vstoupíte do kavárny, buďte opatrní a nezapomeňte na schody.

 

Kavárnička je opravdu malá, proto není žádné překvapení, že jsou zde stolky se židličkami namačkány na sebe. I přes tuto skutečnost je to tu však opravdu krásné, a hlavně velice příjemné. Člověk má pocit, jako by se ocitl o pár desítek let na zpět v minulosti. My jsme si při první návštěvě vybraly místo u malého stolku (který měl pod sklem háčkovaný bílý ubrus, už jen to vám navodí dobu našich babiček, kdy háčkované ubrusy byly moderní) s výhledem z okna. Co se nám však hodně líbilo, byly různě barevné židle a gauč, které dodávaly kavárně modernější nádech a také piano, který oddělovalo náš stůl z jedné strany od jiných a udával jisté soukromí. Z druhé strany se však na nás mačkala jistá skupinka cizinců (i když to pravděpodobně nebylo příjemné ani jim). Při druhé návštěvě jsme seděly blíže vchodu do kavárny, z jedné strany u okenního výklenku (tam si sedla Eli), z obou stran stolu byly klasické dřevěné židličky. Rozhodně vám doporučujeme navštívit tuto kavárnu v ranních hodinách, nejen kvůli skvělým snídaním, ale hlavně kvůli tomu, že zde nebývá mnoho hostů a nemusíte se mačkat.

 

Prostor je velice hezky doladěn obrazy, vázičkami nebo třeba knihami a časopisy, které byly jen tak umístěny na pianu, to vše dodávalo pocit toho, jakoby tyto předměty zde ve spěchu někdo odložil a již se pro ně nevrátil.

Za nás tedy dáváme 4,5 hvězd z 5 kvůli malému prostoru, avšak ta atmosféra, ta byla i přes to velice příjemná.

 

Pokud přejdeme k obsluze, tak tento podnik u nás při první návštěvě bohužel nenechal dobré vzpomínky. Buď jsme přišly v nevhodnou dobu a nebo špatnou náladu personálu a zmatenost způsobila nějaká bouřka. Po příchodu do kavárny jsme netušily, zda nás někdo usadí nebo ne. Nakonec jsme se zeptaly obsluhy za pultem, jestli se můžeme usadit sami. Vybraly jsme si stůl u okna a čekaly jsme, zda nás někdo přijde obsloužit. Po 15 minutách jsme čekání vzdaly a šly si objednat k baru sami. Tam se nás ujal velice milý číšník, který byl překvapen, že jsme si přišly objednat k pultu a nepočkaly jsme u stolu, každopádně si objednávku zapsal a během 5 minut jsme vše měly na stole. Slečna, která nám vše donesla na nás zmateně začala mluvit anglicky (asi tam chodí hodně cizinců 😊). Později během posezení u kávy jsme se snažily upoutat její pozornost, kvůli tomu, abychom si objednaly karafu vody, zdálo se nám, že nás obsluha ignorovala nehledě na naše pokusy, kdy jsme jí přímo oslovovaly. Asi až na stý pokus nás slečna zaregistrovala a vodu nám donesla. Je fakt, že v kavárně v tuto dobu byl docela hluk a hodně lidí, to však neznamená ignorování ostatních hostů. Po dopití, jsme šly raději zaplatit k baru, abychom tam neztratily ještě více času.


Druhá návštěva už byla trochu z jiného soudku. Rozhodly jsme se tam zajít na snídani. Obsluhovala nás pravděpodobně stejná slečna a byla moc příjemná, usměvavá, ochotná a celkově posezení tam bylo moc fajn (dokonce jsme jako první dostaly karafu vody). Vše bylo rychle vyřízeno, i se nás několikrát obsluha přišla zeptat, zda nám něco nechybí. Takže jen chválíme a věříme, že do budoucna to bude jen a jen lepší. Také předpokládáme, že při naší první návštěvě to byl jen omyl a možná blbý den 😊.

Obsluze dáváme 3,5 hvězd z 5 a uvidíme, zda nás v budoucnu bude jen mile překvapovat. Mnozí z vás si třeba myslí, že zde bylo hodně lidí, to možná ano, ale obsluha zde tvořila 4 nebo 5členný tým. Takže asi tak.

 

Při první návštěvě jsme každá sáhla po jiném druhu zákusku i nápoje. K pití měla Veru a Eli cappuccino (55,-). Doneseno bylo mírně vychladlé, chuťové nebylo vůbec špatné a super byla našlehaná pěna. Proto jsme chtěly požádat ještě o sklenici vody. Kterou, jak víte výše, nám donesli asi až po půl hodině od toho, co si nás slečna/paní ráčila všimnou a obsloužit nás. Nápoj se zdál také trochu více hořký (možná kvůli zákusku), každopádně je skvělé, že na stole jsou dózičky s hnědým třtinovým cukrem.


Jíťa měla horkou čokoládu (65,-). Byla donesena ve vysokém skleněném hrnečku, s domácí šlehačkou posypanou čokoládovými kousky, která byla opravdu dobrá. Což se o samotné čokoládě říct nedá. Jítě přišlo, jako kdyby byla slazena moučkovým cukrem, což bylo na chuti cítit hlavně jak čokoláda časem chladla. Určitě ví, že by si ji tam znovu nedala.


U druhé návštěvy jsme znovu sáhly po cappuccinu (55,-). Nápoj byl donesen v moc pěkném šálku. I celkově bychom chtěly pochválit nádobí v této kavárně, je takové autentické a každý šálek a talíř je jiný, to se nám z nějakého důvodu moc líbí. Cappuccino bylo moc dobré, latte art nebyl, ale to je maličkost. Mléčná pěna vypadala lákavě a moc hezky, tento nápoj jsme si opravdu vychutnaly.


Abychom nezapomněly, jak zmiňujeme v úvodu, tato kavárna je i vinotékou. Pokud tedy máte chuť můžete tu v klidu večer posedět a vychutnat si sklenku dobrého vína.

Nápoje hodnotíme 4,5 hvězdami z 5.

Vzhledem k tomu, že jsme byly v Le Caveau dvakrát, měly jsme možnost ochutnat více jídel. Eli si objednala mrkvový dort (53,-). Z aktuální nabídky vypadal nejlíp (kromě Verčinýho crème brulée 😂) a byl dobrý. Bílá poleva chutnala jako zakysaná smetana, což vyrovnalo sladkost zákusku a jeho mrkvovou příchuť.


Veru zvolila v mističce crème brulée (69,-), ozdobeno bylo borůvkou a žlutým plodem Physalis. Vzhledem k tomu, že Veru už měla možnost ochutnat crème brulée i jinde, tak jí tento zvolený desert velice chutnal. Byl akorát sladký s hezkou krustičkou nahoře + to ovoce. Prostě super výběr. (Foto v úvodu)

Jíťa si objednala tvarohový cheesecake (65,-) a byl rozhodně lepší než horká čokoláda, ne moc sladký, ale rozhodně v něm byl cítit tvaroh. Na vrchu ležela jahoda, která tam byla opravdu jen na ozdobu.


V druhé návštěvě jsme sáhly po French toasts neboli "Pain perdu", jak je to napsané v menu. Rozhodně a jednoznačně je to super volba ke snídani! A za tu cenu (jenom 84 Kč) dostáváte úžasný toast s ovocem, javorovým sirupem a domácí šlehačkou na straně. Toast chutná výborně, měkký uvnitř a křupavý zvenku, má vanilkovou příchuť a trochu připomíná krém šodó, co se podává k buchtičkám. Za Eli i Veru to určitě musíte ochutnat 😋

Jídlo hodnotíme 5 hvězdami z 5, opravdu nám tu chutná a nemáme co vytknout, hlavně ta snídaně byla top!

Celkově hodnotíme tuto kavárnu 4,5 hvězdami z 5. Opravdu doufáme, že až znovu vyrazíme hledat atmošku Francie, že ta obsluha nebude tak špatná jako při naší první návštěvě.

 

Odkaz na oficiální stránku Le Caveau máte zde. Také vám sem dáváme i oficiální stránku trhů, takže pokud vás to zajímá a chtěli by jste se dozvědět něco více, mrkněte sem.

Posledními odkazy budou na Instagramové profily, jak kavárny @lecaveaupraha, tak i trhů @trhy_na_jiraku.

 

A měly bychom na vás jeden dotaz. Máme pro vás vytvořit seznam nejlepších - výhledů, kaváren a trhů v Praze? Nebo vás napadá něco jiného? Klidně vaše tipy, názory. Napište nám to všechno dolů do komentářů, nebo třeba na e-mail nebo na jakoukoliv sociální síť.

My moc děkujeme, za všechny sdílení našeho blogu a pěkné komentáře. Máme z toho vždycky ohromnou radost. Chceme vám všem jen ukázat, co všechno můžete objevovat, nejen v Praze, ale kdekoliv, kam se vydáme.

Tak zase čauky u dalšího článku.

VÝHODY:

      

    



Holky ze Zážitky na 4

Žádné komentáře:

Okomentovat