středa 21. srpna 2019

Výlety: Český Krumlov - den první


Ahoj všichni, omlouváme se, že teď moc nevydáváme, ale máme zkouškové. Snad nám to odpustíte, protože i tak jsme se rozhodly pro vás s holkami udělat nový formát. Nechceme psát pouze recenze. Chtěly bychom vám ukázat naše zážitky a tipy kam vyrazit i mimo Prahu. Proto jsme se shodly na tom, že začneme psát i o našich delších výletech. Takže pokud se vám tento formát zalíbí, rozhodně dejte vědět. Všechny naše doporučení najdete pod ikonkou výlety. Ale teď už pojďme na to.


Před pár měsíci, jsem se rozhodly, že spolu uskutečníme na konci dubna 2018 výlet do Českého Krumlova. Sám o sobě je Český Krumlov naprosto úchvatné město (vy, co jste tam nebyli, rozhodně vyrazte na výlet). Je zapsané na seznamu UNESCO a my rozhodně víme proč, ta historická část na vás prostě sálá ze všech stran. Posuďte sami, alespoň z fotek. Centrum města není zas tak moc velké. Najdete v něm plno úzkých uliček, restaurací, kaváren, a mostů. Jisté je jedno, nemusíte se vůbec bát, že se ztratíte, všechny cestičky vedou k zámku. My jsme však za jeden den centrum prošli sem a tam snad stokrát. Všude fotky a pózování, protože co krok, to krásný výhled.

 

Některé z nás tam třeba ještě nikdy nebyly, a proto se nám tento cíl dost zalíbil. Takže destinace byla zvolena rychle. Na booking.com jsme našly velice hezké ubytování v malém penzionu na okraji Českého Krumlova, které bylo blíže centru, což pro nás, naprosto ideální. Prvotním naším plánem bylo udělat ten výlet trochu větší (s větší partou lidí), to však bohužel nakonec nevyšlo, a tak jsme vyrazily pouze ve čtyřech. Abychom byly přesnější nejednalo se o naší klasickou čtveřici, na kterou jste zvyklí, místo Eli, která s námi bohužel vyrazit nemohla, jel náš spolužák. Jediné, nad čím jsme se rozhodovali, bylo, zda vyrazíme autobusem nebo vlakem. Nakonec to u nás vyhrál autobus (přeci jen je to levnější). A tak jsme tedy poslední víkend v dubnu (28.4. - 29.4.) uskutečnily náš výlet.

DOPRAVA

Do Krumlova jsme vyrazily žlutým autobusem Student Agency. Cesta ubíhala celkem v klidu. Až na to, že jsme seděly úplně vzadu na pětce, kde jsme se mi čtyři musely mačkat spolu s cizími lidmi, ano při koupi jízdenek nám to nedošlo. Každopádně všechno jsme bez úhony vydržely až do našeho vybraného cíle, kam jsme se dostaly někdy kolem 10 hodiny dopoledne. Jedním z ohromných štěstí bylo, že jsme vychytaly neskutečně krásné počasí (celý víkend). Takže pětku v autobuse vám nedoporučujeme. My si alespoň teď vybíráme už jen dvou sedadla. A jak to máte vy?

 

UBYTOVÁNÍ

K ubytování jsme dostali úplně v pohodě. Jistý problém nastal hned záhy. Vše jsme měly sjednané až po jedné hodině odpoledne. Paní, co penzion vlastní (mimochodem, to jsme asi neřekli, Penzion se jmenuje Sv. Duch), byla velice milá a ochotná, dorazila co nejdříve po našem telefonátu. Chvilku jsme okupovali nějakou soukromou lavičku u řeky, kdy nám jejich majitelka vynadala (no kdo mohl tušit, že je to soukromý prostor)? Každopádně nám bylo dovoleno skrz telefon, přesunout se za branku penzionu a posedět u venkovního posezení, dokud nepřijela majitelka našeho ubytování. Samotný penzion byl velmi hezký, čistý, pokojík naprosto kouzelný a cenově přijatelný. Takže mi rozhodně tohle ubytování doporučujeme na 100 %.


KDE SE NAJÍST?

1) Restaurace/hostinec DEPO, kterou jsme měly zapsanou na našem TRIPLISTU - na konci vám ho sem vypíšeme. Jedná se o nádherné prostory (jak opravdové depo), vynikající jídlo, porce dá se říci, že i velké, ale bohužel cenově prostě hodně drahé. Ceny jsou dělané hlavně pro turisty. Každopádně prostředí krásné a pokud si to tam chcete hlavně užít, tak tuto restauraci doporučujeme.

 

2) Kde v Krumlově najdete nejlepší zmrzlinu? Tu nejvíc top vanilkovou točenou zmrzlinu udělanou spolu z čerstvého ovoce jedině u Joe's Ice Cream bar. Jakože vážně. Na výběr bylo ze 3 druhů ovoce, šlo to i zkombinovat, ale samostatně to chutnalo stejně nejlíp. I cenově to bylo dobré.


3) Dobrá čajovna - No, podle nás zas až tak dobrá, jak si její název myslí, nebyla. Vlastně to nebyl ani náš nápad. Na čajovnu ten večer už nálada nebyla. Byly jsme unavené po celodenním courání a jediné co jsme chtěly, bylo si v klidu odpočinou. Nakonec jsme to nějak překously a do čajovny zašly. Ochutnaly jsme ty nejodpornější džusy na světě (plavaly v nich kousky čehosi neidentifikovatelného). Brr. Za nás špatná vzpomínka a palec dolů.

4) Restaurace U Galerie, pořádně jsme se nadlábly a nezaplatily příliš mnoho. I vnitřní prostory typicky české. Za nás paráda!


CO NAVŠTÍVIT?

1) Zámek Český Krumlov - Věž a prohlídka. Rozhodly jsme se nejdříve vyšlápnout schody na věž a až potom jít na prohlídku zámku. Po šílených schodech, které jsou dřevěné a vržou, jsme se vyhrabaly nahoru, kde řekněme si to takto, byla hlava na hlavě asijských turistů, kteří nutně potřebovali mít minimálně milion selfieček ze všech světových stran. Proto, když chtěl člověk na ochozu projít nestačilo pouhé zdvořilé excuse me… protože stejnak nikdo neuhnul. Tudíž se museli nasadit lokty! Poté co jsme dorazili na konec, kdy jsme mysleli, že se dostaneme zpět ke schodům abychom tam odtud mohly vypadnout, nás čekal menší šok. Byly tam mříže. Takže jsme si na konci tohoto ochozu udělaly rychlou fotku (máte jí v úvodu) a tlačily jsme se zpět. Naštvané a nepříjemné pohledy spolu s cizojazyčnými nadávkami, se za námi táhli ještě dolů po schodech, každopádně tohle byla challenge, kterou už znovu opakovat nechceme. Výhled sice boží, ale jednou vidět stačilo. Následná prohlídka zámku nás celkově dost zklamala, plno místností, které paní průvodkyně brala rovnou po třech. Takže jste se vždy dozvěděli pouze jisté minimum o jedné místnosti a jelo se dál. I přes tohle všechno vám to doporučujeme navštívit, protože pokud se do zámku nebo na věž nepodíváte, bude to jako byste v Českém Krumlově nikdy nebyli.

  

2) Zrcadlové bludiště, naprosto a jedinečně šílené. Šli jsme to snad 4x, jsou tam 3 patra, v každém patře jiná zrcadla. Pokud tedy máte čas, rozhodně vám jej doporučujeme, protože tolik legrace zažijete jen málo kde.


3) Plášťový most, o kterém vám povíme v dalším dni a kde jsme se pouze na chvilku zastavili na pár fotek.


4) Procházka rybářskou uličkou, kde jsme shodou okolností narazily na typicky českou restauraci U Galerie, hallelujah, více o ní máte výše.


Druhou část našeho výletu sem brzy přidáme.

Pokud máte svoje zážitky a tipy nejen z Českého Krumlova napište nám je. My si je rády pročteme. Do komentářů nám také hoďte vaše tipy na jiná zajímavá místa, kam se máme vydat.

Užívejte nádherného ledna.
Holky ze Zážitky na 4

Žádné komentáře:

Okomentovat