pondělí 26. srpna 2019

Výlety: Kutná Hora


Ahoj všichni, i v únoru máme stále chuť cestovat a objevovat nová místa. A nemusíme jezdit nikam daleko, protože i v tady Čechách je krásně. Proto jsme zvolily jako další náš cíl Kutnou Horu.


Kutná Hora je další město zapsané na seznamu UNESCO a opět chápeme proč je tomu tak. Krásné monumentální stavby a historické centrum. To vše tam na vás čeká. A my jsme se rozhodly, představit vám Kutnou Horu tak, jak jsme jí poznaly my.

  

DOPRAVA

Prostředkem, kterým jsme se dostaly do Kutné Hory byl vlak od Českých drah, jezdí v pravidelných časech a nestojí příliš mnoho, jedete v teple a pohodlí, v klidu si natáhnete nohy a jste tam za necelou hodinu. Podle nás naprostá ideálka.

DOPRAVA

Prostředkem, kterým jsme se dostaly do Kutné Hory byl vlak od Českých drah, jezdí v pravidelných časech a nestojí příliš mnoho, jedete v teple a pohodlí, v klidu si natáhnete nohy a jste tam za necelou hodinu. Podle nás naprostá ideálka.

CO NAVŠTÍVIT?

1) Kostnice v Sedlci - jako první po příjezdu jsme vyrazily právě sem do Kostnice v Sedlci. Super je také hromadná vstupenka na 3 velké památky (Kostnici, Chrám Nanebevzetí Panny Marie v Sedlci a Chrám sv. Barbory). Od vlakového nádraží je to necelých 15 minut pěšky a cena za tuto kompletní vstupenku se vyplatí více než jednotlivé vstupné.

V Kostnici máte možnost vidět kolem 40 000 lidských kostí, které jsou sestaveny do pyramid. Rozhodně to stojí za vidění.

  

2) Chrám Nanebevzetí Panny Marie v Sedlci - tento chrám je necelých 5 minut od Kostnice. Nachází se zde plno zajímavých předmětů (např: lidské kostry s obličeji z voskových figurín). Možnost je i podívat se z výšky z kůru, na který se jde podkrovím chrámu, kde můžete vidět chrámové klenby. Rozhodně nám to po stránce vystavených předmětů přišlo zajímavější než Chrám sv. Barbory.

Ještě jedno doporučení. Pokud nechcete jít 30 minut pěšky od tohoto chrámů do centra, zvolte raději městskou hromadnou dopravu. My to tak udělaly cestou zpátky a rozhodně to tak bylo lepší.

  

3) Chrám sv. Barbory - Jde o naprosto neuvěřitelný architektonický skvost. Který už jen kvůli té monumentálnosti stačí vidět z venku. Uvnitř je však také pár zajímavých předmětů (např: malované okenní tabulky nikoliv vitrážové). I tady je možnost vystoupat po schodech výše a prohlédnout si varhany ze shora.

Jedním z nejhezčích výhledů na město je právě odsud, takže pokud patříte mezi lovce výhledů, tady ho rozhodně najdete.

4) Historické centrum - samotné jádro města je nádherná a má něco do sebe. Úzké uličky, málo lidí, staré baráčky a jedna ztracená vstupenka (že Jíťo).

 

 

KDE SE NAJÍST?

1) Staročeská restaurace V Ruthardce - tuto restauraci jsme si vyhledaly na internetu, a protože byl hlad a nechtělo se nám hledat nic jiného, zamířila jsme sem. Je to překrásná restaurace s výhledem do hobití zahrady (alespoň nám tak přišla). Jídlo tu bylo dobré, zvlášť ty hranolky, cenově sice trochu dražší, ale i tak adekvátní k tomu, abychom jí doporučily i vám.

  

2) Kavárna a penzion Café Havlíček - tahle malá kavárnička je velice hezky schovaná mezi baráčky. Na jejím vývěsném štítě je pouze název Havlíček. Každopádně uvnitř se nachází útulná kavárna s pár stoly, velmi příjemnou atmosférou, skvělou kávou a zákusky, které po celodenní Tour prostě padly do noty. Takže tohle místo si nutně na Triplist přihoďte.

 


Od nás je to pro dnešek vše. Doufáme, že vám náš jednodenní výlet poskytl pár tipů. Pokud máte své vlastní nebojte se a podělte se.

Ještě vám sem musíme dát nádherný instagramový profil @visitkutnahora, protože ten opravdu stojí za to.

 

Mějte se krásně a u dalších výletů čau.

Holky ze Zážitky na 4

Žádné komentáře:

Okomentovat