pondělí 28. října 2019

Tip na 4: Tip na výlet - Pražský hrad


Zdravíčko vážení, je nám zcela jasné, že tuto významnou památku samozřejmě znáte a říkáte si, proč o tom číst?


Za nás je to spíš opak, proč o tom nenapsat a nečíst? Pražský hrad a jeho přilehlé okolí nabízí plno míst k navštívení a není to pouze o hradu a chrámu sv. Víta. Na toto místo můžete zavítat i za výstavami, relaxací do zahrad, za dobrou kávou a výhledy.

Chceme vám sem dát tedy pár zajímavých tipů co vidět, kde posedět, co ochutnat a kam se konkrétně vydat za odpočinkem a kulturou na Pražském hradě.

Tak pojďme na to.

Tip č. 1 - Zahrady a výhledy 

- Královská zahrada a Empírový skleník - pokud jste využili našeho doporučení v letním polemizování a vyrazili jste do Královských zahrad na letní Shakespearovské hry, tak jistě víte o čem je řeč. Rozsáhlé zahrady u západního vstupu nabízí příjemné prostředí k odpočinku. Vstupné je zdarma a otevřeno je zde v letní sezoně od 9:00 - 17:00, v zimním od 9:00 - 16:00. To samé platí i pro Empírový skleník.


- Západní zahrady = čtvrté nádvoří - Zahrady na BaštěJelení příkop - Tato část (Jelení příkop) je v roce 2019 uzavřena. Vstupné je za normálních okolností zdarma.  Jde jinak o velmi příjemnou a krásnou procházku. 

- Jižní zahrady = Rajská zahrada, Zahrada na Valech, Hartigovská zahrada - Jižní zahrady vám nabídnou nádherný výhled na chrám sv. Mikuláše a zároveň celou Prahu. Tyto zahrady v letní sezoně 2019 uzavřeny. Jinak se v letní a zimní sezóně otevírací doba liší. Vstup je však zdarma.

 

- Palácové zahrady = Zahrady pod pražským hrademLedeburská zahradaVelká (otevřena) a malá Pálffyovská zahrada (v roce 2019 - 2020 uzavřena), Kolovratská zahrada (v roce 2019 - 2020 uzavřena), Velké a malé Fürstenberské zahradyVstup do těchto zahrad je tak trochu skrytý, dostanete se sem nejrychleji z metra Malostranská a následně pěšky směrem k jižnímu vstupu a k jižním zahradám. Cestou právě narazíte na vchod do těchto zahrad a zaplatíte 80,-; snížené 60,-. Otevřeno mají jen od dubna do října - denně od 10:00 do 18:00 - 19:00 podle toho o jaký měsíc se jedná. V letních měsících je otevírací doba prodloužena, tedy od 9:00 do 21:00. Velkou výhodou je, že všechny tyto zahrady navzájem propojeny a i tady narazíte na naprosto nádherné výhledy, kdy máte celou Prahu jako na dlani.

 

- Lumbeho zahrada = Produkční zahrady Pražského hradu - Tyto zahrady nejsou přístupné veřejnosti a když už je jednou za čas zpřístupní, postojíte si tu dlouhou frontu.

- Hradčanské náměstí  - Kdo by neznal tento ikonický výhled na celou Prahu?


- Masarykova vyhlídka - Ještě jsme zde nebyly, ale vypadá to moc hezky. 

Tip č. 2 - Kavárny🍵

- Gallery café - Kavárna se nachází v Jízdárně Pražského hradu, je tu moc krásná teráska, otevřeno mají každý den ve stejný čas - od 10:00 do 18:00 a můžete sem zajít nejen na kafčo, ale i něco dobrého. Počítejte s tím, že ceny jsou mírně vyšší, přeci jen jste vstoupily do objektu Pražského hradu.


- Kavárna Nový svět - Tato kavárna se nachází nedaleko Pražského hradu a upřímně, je tak kouzelně skryta, že není lehké jí na první dobrou najít. Doporučujeme udělat si sem hezkou procházku, protože zákoutí Nového světa jsou opravdu kouzelná. Kavárna má otevřeno od úterý do neděle, kdy od út - so je zde otevřeno od 11:00 - 19:00, v neděli od 10:00 do 18:00. A v pondělí sem raději nechoďte, nikdo tu nebude.

 

Tip č. 3 - Kultura / Výstavy

Stálé expozice 

- Zlatá ulička - po 18 hodině vstup zdarma, jinak je nutné zakoupit si jeden z nabízených okruhů (A,B).

- Rožmberský palác - Doporučujeme nahlédnout do těchto stránek, kde naleznete více informací. 

- Svatovítský poklad - otevřeno je od 10:00 do 17:00 v zimním období, v letní je to o hodinu déle. Vstupné základní stojí 250,-; snížené 125,-.

- Obrazárna Pražského hradu - otevřeno mají v létě od 9:00 do 17:00, v zimě od 9:00 - 16:00 => vstupné doporučujeme nalézt tady.

- Katedrála sv. Víta - Jistá klasika, která je dominantou hradu, je otevřen od po - so od 9:00 do 17:00, v neděli od 12:00 do 17:00, část chrámu je zde zdarma, takže pokud chcete jen nakouknout není problém, pokud však chcete na kompletní prohlídku, zvolte okruh A nebo B - kdy máte v nabídce i více míst. Plné vstupné pro okruh A stojí 350,-; snížené 175,-. Pro okruh B je plné vstupné 250,-; snížené 125,-.


- Střídání stráží - I to můžeme považovat za jistou kulturu na hradě. A věřte je to velká podívaná, na kterou se vyplatí počkat. Střídání probíhá každou hodinu. (Foto v úvodu)

Momentální expozice 

- Pád železné opony - do 30.11.2019 - vstupné zdarma a otevřeno mají denně od 10:00 do 18:00 v Letohrádku královny Anny.

- Český a římský král Václav IV. - do 3.11.2019 - vstupné plné 180,-; snížené 70,-. Otevřeno denně ve stejný čas jako výše zmíněná výstava - tedy od 10:00 do 18:00 v Císařské konírně.

Doufáme, že jsme vám přinesly nějaké novinky a místa, která pro vás byla třeba tajemstvím.

Mějte se moc hezky a zase příště ahoj !

Za holky ze Zážitky na 4, Verů

Žádné komentáře:

Okomentovat