sobota 29. února 2020

Recenze: Café Louvre



    

Ahoj všichni, máte rádi příběhy, kde se cestuje časem. Co vás teď do jednoho takového příběhu vzít?

Nacházíme se na Národní třídě (ehm tedy na Ferdinandově třídě), dnes přesněji na adrese Národní 22, 110 00Nové Město.

A naším cílem v čase se stává počátek 20.st. Po roce 1900 vzniká na této třídě nový podnik se světoznámým názvem Louvre. Přesněji Café Louvre. Tato velko – kavárna se během několik let mění na vyhlášený podnik, oblíbený hlavně u velkých českých literátů a významných osobností. Stálými návštěvníky byli například Franz Kafka, Otto Pick, Franz Werfel nebo Max Brod. Mimo tato jména se zde objevili i členové skupiny SURSUM nebo také PEN klub v čele s Karlem Čapkem. Kavárna hostila také velikány jako T. G. Masaryka nebo třeba Alberta Einsteina.

Mimo tyto vzácné momenty, byla kavárna navštěvována dámami z vyšší vrstvy, do té doby ženy směly popíjet čaj a pořádat dýchánky pouze doma. Kavárny patřily mužům. To také potvrzuje fakt, že v této kavárně je šachový a biliárový salónek, což v této době bylo naprostou raritou. Do dnes zde tyto salónky naleznete a nejen to. Dnes je tu i restaurace s velmi hezkými cenami.

Ještě stále jste se nepřenesli dostatečně do minulosti? Jedinou poslední možností, jak vás zpět přenést, je doporučit vám, zajít sem osobně. Vdechnout atmosféru starých časů, vystoupat po širokém mramorovém schodišti a ocitnout se v nádherných prostorách kavárny, kde se čas zastavil.


Když už sem zavítáte, nezapomeňte na sofistikované slušné oblečení a pokud vás bude více, neváhejte a zarezervujte si některé místečko k sezení. Už po 8 hodině ranní, kdy tento podnik otevírá, zde mají celkem slušně narváno. BTW: otevřeno je zde každý den s rozdílem v 1 hodině. V pracovní týden je to od 8:00 do 23:30, o víkendu sem zajděte na vynikající snídani až o hodinku později, tedy od 9:00 do 23:30.

2 věci které vám jednoznačně doporučíme, mimo snídani, která vážně stojí za to, zastavte se v malé prodejničce, kde můžete zakoupit předměty spojené s kavárnou (látkové tašky, hrnečky, tužky...). Zdarma si tu můžete vzít leták s informacemi o kavárně. Jde však o historické provedení, po kterém srdíčko jen zaplesá. Druhým lákadlem je obrovská nástěnná mapa s historickými telefony, kdy pod vytočeným číslem se dozvíte informace o místech, zakreslených v mapě.

Interiér kavárny je opravdu luxusní. Žádné moderní prvky tu nenajdete. Barevně je celý prostor laděný do hnědých, béžových a růžových barev. 

Míst je v kavárně hodně, jsou zde 2 velké místnosti a hodně obrazů a zrcadel. Mějte na mysli, že jsou tu fronty, před vstupem totiž musíte počkat až vás někdo z obsluhy usadí ke stolečku.

Celková atmosféra je asi jak v zámku, kdybyste přišli navštívit svého kamaráda, který je zároveň králem 😃 V džínách a tričku se tu nebudete cítit pohodlně 😃 Jo a židle... židle jsou malinkaté a nekomfortní, zase ale jsou ve stylu kavárny.

Interiér hodnotíme na 4,5 z 5.

Tentokrát jsme měly na obsluhu štěstí. Oba číšníci (slečna i pán) byli velmi milí. Objednávku i donášku vyřídili opravdu velmi rychle. Mohli jsme si tedy dobroty vychutnat co nejdříve. 

Netrhá nám tedy srdce jim oběma dát 5 hvězd z 5.

Verů i Jíťa zvolily horkou čokoládu se šlehačkou (77,-) byla naprosto lahodným nápojem pro ranní probuzení. Velkou výhodou byla šlehačka, která byla donesena v šálku vedle čokolády. Každý má tedy možnost dát si šlehačky podle své libosti. Můžete jí sníst čistě samostatně nebo po dávkách, či vcelku přidat do čokolády a vychutnat si tak čokoládu krémovější.


Dáváme jasných 5 hvězd z 5.

Obě také zvolily lívance s malinovým přelivem a zakysanou smetanou, ozdobené mátou (99,-). A udělaly dobře. Lívance byly na pohled možná malé, za to hezky nadýchané a po snědení snídaně naprosto dostačující. Malinová omáčka, i když jí bylo dost, byla chuťově lehká, svěží, trochu kyselejší, ale vynikající. Kombinace zakysané smetany, malin a lehoučkého těsta byla za Verů top strop a tím pádem přidává tuhle snídaňovou senzaci za pár kaček v tak nádherném prostředí na první příčku mezi lívance, které kdy ochutnala. Za Jíťu mohlo být malinové omáčky méně. Maliny nejsou její top ovoce, a tak by jí úplně stačilo, kdyby lívance byly omáčkou přelité a nekoupaly se v ní.

Jídlo od nás má 4,5 hvězd z 5. Právě za již zmíněnou omáčku.

Celkově od nás kavárna má 4,5 hvězd z 5.

Co vy a kavárny s bohatou historií? Byli jste v nějaké? My jsme s holkami zašly i do známější kavárny Slávie – odkaz na náš článek je tady.

Odkaz na oficiální stránku Café Louvre máte tu. Instagram naštěstí tento podnik má, důkaz toho, že stále jdou s dobou, i když ten historický nádech tu stále je přítomný, což je jen dobře. Hledejte je tedy pod @cafelouvre.

Mějte se moc krásně a uvidíme se u dalšího článku, tentokrát v trochu jinou dobu a jiný den.

VÝHODY:

       

   

 
Holky ze Zážitky na 4

Žádné komentáře:

Okomentovat