úterý 17. listopadu 2020

Příroda: Střelecký ostrov

Zdravíme, dlouho jsme vám sem nedaly výlet po Praze spojený s výletem do "přírody". Jelikož víme, že i plno pražáků Prahu absolutně nezná, máme pro vás tip, kam v této době zajít.

Tentokrát se jedná o Střelecký ostrov. Je to menší ostrůvek v srdci Prahy na řece Vltavě. Je spojen s mostem Legií a katastrálně stále spadá pod Staré Město. Jeho velikost je asi 2,5 ha, měří asi 480 metrů a délku a v nejširším místě, u mostu Legií, kolem 85 metrů.

Na ostrov se dá dostat z tramvajových zastávek, mimo most, Národní divadlo (2, 3, 6, 9, 14, 18, 22) nebo Újezd (9, 22). Od obou budeme muset pěšky pár minut dojít.


Vstup je sem zdarma a dokonce bezbariérový. Na jedné straně jsou schody a druhé výtah. Jen si dejte pozor, i když se to nezdá, i zde je otevírací doba. Listopad – Březen je otevřeno každý den od 06.00 do 20.00. Duben – Říjen je opět každý den, ale je prodloužena otevírací doba do 23.00.

Památky:
Jednou z nejvýznamnějších památek ostrova je empírová patrová budova s hostincem z poloviny 19. století. V pozdějších letech byla budova rozšířena o terasu, kavárnu a lodžii. Zajímavostí je, že budova přečkala všechny velké povodně a to jak v roce 1980, tak i v roce 2002.

Z parku je krásný výhled na budovy kolem ostrova. Za nás ten nejúchvatnější je rozhodně na Karlův most a Národní divadlo. Zvláště pak v noci!


Mimo to je zde v letních měsících možné posedět u Cocovanu. Dát si dobré kafíčko, kochat se výhledem a relaxovat.

Znáte tento ostrov? A chodíte sem často? My to tu opravdu milujeme 💓.

Mějte se krásně a zase příště ahoj!

Holky ze Zážitky na 4

Žádné komentáře:

Okomentovat