sobota 14. listopadu 2020

Výlety: 5 tipů na výlet okolo Prahy

Krásný odpoledne přejeme! Je nám jasné, že někteří z nás možná nechtějí cestovat v době koronavirové příliš daleko. Proto jsme se rozhodly vybrat 5 super míst kousek od Prahy, které můžete navštívit i během této situace. 

Dokonce sem můžete vyrazit pohodlně a to hromadnou dopravou. Samozřejmě pokud nevlastníte osobní automobil, je lepší zvolit vlak nebo autobus.

Vestecký rybník je naší první zastávkou. Nachází se v obci Vestec, která leží necelých 17 km od Prahy. Nejvhodnější doprava je autobus. Ze zastávky Budějovická do zastávky Vestec, Šátalka. Odtud pak necelých 20 minutek pěšky.


U rybníka začíná naučná stezka, která vede do Kunratic, vyjde vás na necelé 2 km (tam a zpět). Tato stezka vás seznámí s naší sluneční soustavou. Nás nejvíce zaujala dlouhá lávka, která vede z jednoho konce rybníku na druhý.

Rozloha rybníku je 3,2 hektary a slouží ke sportovnímu rybolovu. Je však nutné mít zakoupenou povolenku.


Na hrad Karlštejn se přesuneme trochu severozápadněji od Prahy. Vlak sem jede něco přes 40 minut. Vlaky z Hlavního nádraží v Praze odjíždí každou hodinu o víkendu je to posléze častěji, každou půl hodinu.

Cesta k hradu od nádraží trvá něco přes 20 minut. Samozřejmě pokud půjdete jako my, budete se neustále zastavovat a kochat, tak to vyjde na déle.


Rozhodně mimo samostatného hradu doporučujeme zajít na vyhlídku. Odtud se vám naskytne tak božský výhled na hrad, že vlastně dovnitř do hradu ani jít nebudete chtít. A pokud jo - tak opět otevírací doba - tady.

Zřícenina hradu Okoř. Legendární památka, kterou všichni známe z trampské písně.
Na hrad se lze dostat několika možnými způsoby. My jsme se rozhodly jet půl hodinky autobusem 323 z Nádraží Veleslavín. Samozřejmě můžete využít i jiné dopravy.


Cesta k hradu vede podél Zákolanského potoka. Hrad je otevřen podle otevírací doby, takže na to pozor. Doporučujeme se podívat na oficiální stránku hradu - zde. Hrad je možné projít si s průvodcem nebo individuálně s plánkem. Je vám dán čas - 30 až 40 minut, kdy pro vás opět správce objektu zajde, protože objekt je zpoplatněn a tudíž i uzamčen.

Ještě dávno před vybudováním hradu, zde byly první osídlení pravěkých lidí až později zde vznikl hrad, který byl zničen během třicetileté války.


Uvnitř komplexu najdete několik prostor, tou nejzajímavější jsou rozhodně ruiny gotické kaple, kde se i v dnešní době konají svatební obřady. Místo má opravdu své kouzlo s tajemnou energií a co vy víte, třeba i na tu bílou paní narazíte.

Abychom neopomněly, v areálu pod hradem se každoročně koná mnoho festivalů a koncertů, takže i toto může být důvodem vaší návštěvy.
PS: Navštivte i místní hotel s restaurací (odkaz na naší recenzi --> zde).


Posledním naším tipem je zámek Konopiště, který se nachází nedaleko města Benešov. Z Hlavního nádraží v Praze jezdí několikrát denně vlak směrem na Benešov a postupně dál do Jižních Čech. Případně je možné využít autobus z Roztyl nebo Budějovické. Cesta vlaku a autobusu je cca od 40 minut do 1 hodiny. Záleží jaký dopravní prostředek zvolíte a zda chcete jet rychlíkem nebo courákem. Jasnou volbou je i osobní automobil. V okolí zámku jsou pak 2 velká placená parkoviště.

Z nádraží v Benešově je to pak k zámku cca 20 minut pěšky hezkou cestou skrz park. Samozřejmě i zde má zámek otevírací dobu. Mrkněte tedy sem.


Alternativou zámku pro vás může být Růžová zahrada se skleníkem, podívaná na medvědí výběh s medvědem Jirkou a nebo velký rozlehlý areál zámku k němuž patří i Konopišťský rybník, kolem nějž je procházka stejně krásná a nabídne vám nádherný výhled na celý komplex zámku. Kdybyste sháněli další informace k zámku nebo k městu Benešov, mrkněte sem na náš článek.


V hlavě máme ještě spoustu dalších míst, proto jen namátkově třeba Zámek a park Průhonice o kterém jsme sepsaly samostatný článek zde. případně památky v okolí řeky Sázavy (článek brzy) nebo samotnou Prahu a její vyhlídková místa - článek tady.

  

Co vy a výlety v okolí Prahy? Kam nejraději vyrážíte vy? pochlubte se vašimi fotkami a označujte nás #zazitkyna4 nebo @zazitky_na4.

Mějte se moc krásně a zase příště ahoj!

Verů





Žádné komentáře:

Okomentovat