sobota 17. dubna 2021

Výlety: 5 dní po proudu řeky Sázavy

Ahoj všichni a vítejte u nového článku, přesněji u dalšího výletu. Letos se podíváme na známá i méně známa místa, podél řeky Sázavy.

Cesta:
Je převážně po vlastní ose, tedy autem. Na spoustu míst se dá dostat i vlakem z Hlavního nádraží v Praze nebo využijte třeba Posázavský Pacifik. Samozřejmě využít můžete i jinou dopravu - autobusovou. A také hodně pěší chůze.

Ubytování:

Jako ubytování jsme opět nezvolily žádné. Ale pokud si chcete udělat hezkou dovolenou, mrkněte na různé ubytovací servery. Dovolená u Sázavy vás určitě potěší.

Co vidět:

Míst k navštívení tentokrát máme pro vás opravdu spoustu. Pokud si otevřete mapu níže, zjistíte, že se pohybujeme po proudu řeky Sázavy.

Už bylo dost okecávání, pojďme na to:

První den začneme na hradě Český Šternberk. Památka na skalnatém výběžku u řeky Sázavy ze 13. století uchvátí svou monumentálností, výhledem a také prohlídkovými okruhy. Více informací o vstupném a historii hradu máte zde. Velkým doporučením je také vyhlídková věž - Hladomorna, ze které je také překrásný výhled spojený se zážitkem.


Po prohlídce jednoho hradu se vydáme za další památkou, která je nedaleko. A to na zámek v Ratajích nad Sázavou. Zámek je v rukou městysu, který se neustále podílí na opravě a záchraně tohoto zámku. Budova byla postavena ve 13. století. Vstupné je laicky za hubičku. V zámku sídlí infocentrum a také muzeum kočárků - expozice "Babičky kočárky". Veškeré informace máte zde. Nám se prohlídka opravdu líbila a vřele doporučujeme. Kdyby vás náhodou zaujal městys Rataje nad Sázavou, rozhodně doporučujeme podívat se, alespoň z dálky, na hrad Pirkštejn z poloviny 14. století. Počítejte však s tím, že dovnitř vás nepustí. Hrad je totiž v soukromých rukách.


Další naší zastávkou bude město Sázava. Přesněji nádherný a historicky důležitý Klášter Sázava, kde se psaly české dějiny. Jde o areál bývalého benediktýnského kláštera. Byl postaven svatým Prokopem již v 11. století. V klášteře jsou 2 prohlídkové okruhy. První vás seznámí s příběhy kláštera, architekturou a uměním. Druhý vám ukáže klášterní zahradu a základy kostela z roku 1070. Do zahrad se však můžete podívat i sami v otevírací době. Velkým zážitkem jsou zde také svatby. A ještě malá perlička. Pokud se vám podaří nalézt na gotické věži 6 šesticípých hvězd a budete si něco přát, splní se vám vaše velké přání. Vyslovit však můžete pouze 1 a jednou. Více informací o klášteře zde.


Poslední naší zastávkou je Ondřejov. Přesněji hvězdárna v Ondřejově. Ta navázala na Klementinskou hvězdárnu, založenou při jezuitské koleji "Klementinum v Praze". Stavba byla dokončena na konci 19. století a pokračovala tak v započatém astronomickém bádání. Dnes kopule hvězdárny slouží jako muzeum. Naleznete zde staré fotografie, tubus, 150 let, starého dalekohledu, ale také oddělení sloužící k pozorování sluneční soustavy. Na stránkách hvězdárny naleznete i materiály pro malé děti. Tak nahlédněte - odkaz tady.

A to je pro první náš den vše. Po pořádném odpočinku můžeme pokračovat.

Druhý den zahájíme v Hrusicích. Přesněji v Ladových Hrusicích. Pokud zbožňujete obrázky pana Lady, stejně jako my, rozhodně sem musíte přijet na návštěvu. Navštívit rozhodně musíte památník/muzeum Josefa Lady a jeho dcery, Hospodu u Sejků, kde si můžete dát dobrý oběd ve společnosti Mikeše a nebo také Mikešovu pohádkovou stezku, která je vhodná i pro ty nejmenší. Všechny informace ke stezce máte zde a také na muzeum - tady.


A jelikož jsme náš výlet započaly v Hrusicích, navážeme na další památku z obrazů Josefa Lady, a to hrad Zlenice. Tento hrad byl postaven na přelomu 13. a 14. století. Prošla si jím řada majitelů a na konci 15. století byl pobořen a opuštěn. Důvodem je pravděpodobně dobytí. Během pár let a i nadále probíhají na tvrzi konzervační práce, tak aby byla tvrz stále přístupná i mnoho let poté. Odkaz na stránku, kde se můžete dozvědět více naleznete zde.
Je tu však ještě jeden tip. Hned pod hradem leží Senohrabská plovárna. Ta byla vytvořena ve 20. až 30. letech 20. století a také má co nabídnout. Nejen koupačku a opalovačku u řeky Sázavy, ale také občerstvení, sportovní hry a mnoho dalšího. Díky těmto říčním lázním se z fleku ocitnete v příběhu Vladimíra Vančury v Rozmarném létu. Odkaz na plovárnu máte zde.


Kostel sv. Klementa ve Lštění je naše další zastávka druhého dne. Odpočinek na plovárně nám dodal plno sil, vydat se na krásnou procházku na kostel ve Lštění. Odměnou vám bude krásná památka z počátku 14. století. Ještě dříve, a to v roce 1055, zde stálo slovanské hradiště. Dnes tu mimo kostela najdete i nádherný výhled do širokého kraje. Odkaz na památku máte tady.


Poslední naší zastávkou ve druhém dni bude zábava, a to v podobě Farma park Soběhrdy. Všichni milují zvířata a všichni milují atrakce. Obě tyto varianty vám může tato farma nabídnout. Dospělí si odpočinou, děti se vyřádí a všichni jsou spokojeni.

Dejte si čas na odpočinek. I třetí den bude nabitý mnoha výlety.

Třetí den zahájíme v Poříčí nad Sázavou, kde navštívíme 2 nejstarší kostely, a to: Kostel sv. Havla z konce 12. století a Kostel sv. Petra a Pavla z poloviny 12. století. Oba tyto kostely jsou nádherné architektonické skvosty. A pokud budete mít štěstí a budou otevřeny, rozhodně nahlédněte dovnitř, je to dechberoucí!


Ledce - Kostel sv. Bartoloměje je naše další zastavení. Nejsme zde kvůli dalšímu kostelu, i když i ten stojí za navštívení. Ocitnete se totiž v místě, kde se podle nás zastavil čas. My jsme tu však kvůli skvělému obědu. Přesněji kvůli Bistro Ledce. Více informací máte níže.


Teď se však přesuňme na hrad Zbořený Kostelec. Pro ty z vás, co pojedou na kole nebo půjdou pěšky, je možné to vzít rovnou z Ledců. Ti, co pojedou autem, budou muset k hradu velkou obklikou. Zpět do Poříčí nad Sázavou a poté směrem na Týnec nad Sázavou, o kterém budeme hovořit za chvilku. Teď informace k hradu. První zmínky o hradu pochází z první poloviny 14. století. V polovině 15. století byl však hrad dobit a skoro celý zničen. v období milénia zde byly snahy spolkem o záchranu. Bohužel spolku jeho další opravné činnosti nebyly dovoleny a tak hrad od té doby opět chátrá. Procházka je to však krásná. Nedříve vás čeká 300 metrů strmý kopec na jehož konci se vám naskytne podívaná na zbylé stěny hradu. Projít si tam můžete několik místností a vychutnáte si také hezký výhled na řeku Sázavu a obec Zbořený Kostelec. Možná zahlédnete i kousek města Týnec, přes který jste jeli, případně se do něj teprve vydáte.


Město Týnec nad Sázavou má také mnoho k nabídnutí. Půjčit si tu můžete například loď a vydat se tak poznávat okolí na řece, nebo se vydejte na zdejší hrad, kde můžete vyšlapat do věže a podívat se tak na město hezky z výšky. Jen buďte co nejvíce potichu. Na samém vrcholku věže spí malý tvorové - netopýři. Věž románského hradu je z 12. století. V přilehlé rotundě dnes sídlí muzeum s expozicí týnecké kameniny. Tou bylo město proslulé. Dnes mimo expozice, můžete na hrad zavítat i v době nejrůznějších akcí. Například vánoční a velikonoční výstavy spojené s mini trhy. Hned naproti hradu naleznete Krásný městský dům u Micků a kostel sv. Šimona a Judy, nebo místní kulturní dům, kde je dnes hotel a infocentrum. Dříve právě budova sloužila pro výrobu kameniny. Týnec můžete mít také spojený s motorkami značky Jawa. Pokud po té vyčerpávající procházce budete mít ještě zbytek sil, zastavte se v Bistru Příběh na dobrou kávu a něco dobrého k snědku. Více budete mít opět níže.


Třetí den máme za námi, je čas si odpočinout a posunout se tedy zase o chlup dál.

Čtvrtý den zahájíme Posázavskou Stezkou a také jí tím ukončíme. Tento výlet nám totiž zabere celkem dost času a jestli si opravdu chceme odpočinout a pořádně se pokochat a užít si to, strávíme tu celý den. Na stezce nás potká několik zastávek v podobě skvělých vyhlídek na řeku a přilehlé chatařské osady. Nejen to, nadchne vás i zdejší fauna a flóra. Vzhledem k tomu, že my jsme šly stezku ze směru od Kamenného Přívozu, vyhlídky jsme měly za sebou takto: - Žampašská vyhlídka, Vyhlídka Raisova, Bezejmenná a Klimentova vyhlídka. A pokud se sem vydáte na jaře, nezapomeňte se dívat po vzácné rostlince Kandík psí zub, který květe na Medníku. Na závěr celé stezky dojdete do Pikovic, kam také můžete vyrazit z Týnce nad Sázavou po řece. Uvidíte zde Pikovickou jehlu a neustále projíždějící motoráček. Určitě se tedy máte na co těšit. My jsme si to náležitě užily a doufáme, že se sem vydáme někdy opět znovu. Tato stezka má krásných 10 km a upřímně nohy trochu bolí, ale i tak to stojí za to!


Poslední pátý den vyrazíme do Technického muzea Lešany. Pro všechny nadšence válečné techniky, tanků a jiných předmětů spojených s bitvami vám všem doporučujeme sem vyrazit. Vstupné je pro všechny zdarma. Najdete zde i army shopy, obchůdky s upomínkovými předměty a také stánek s občerstvením. Projít si zde můžete vnitřní (halové) i venkovní expozice. Každoročně se zde také koná tankový den (je to vždy při zahájení a ukončení turistické sezóny).


Z technického muzea už nás jen čeká procházka nádherným kopcem Grybla. Cestu začneme v obci Prosečnice. Zastavíme u Vlčí rokle - ohromné balvany, které sem vytlačil ledovec vám vezmou dech. Pro to, abychom mohli pokračovat, je nutné tyto obry překonat. Po pěšince nás to zavede k lomu Doubí, odkud je nádherný výhled do kraje. Pokud byste slezli dolů do lomu, je možné zde se zde utábořit a přečkat noc. My však budeme pokračovat dál až k vyhlídce Panská skála, kde také náš výlet ukončíme. Případně se po stejné cestě vrátíme zpět do Prosečnice. Celková tato trasa má přes 7 km a bude bavit opravdu všechny.


Pro všechny tyto turistické trasy je nejvhodnější využít Mapy.cz, které jsou skvělým rádcem v pěší i cyklistické turistice.

Kde se najíst:

Teď už však pojďme na podniky, které jsme během cesty navštívily a které bychom vám rády představily. I zde začneme cestu u hradu Český Šternberk a pojedeme po proudu řeky Sázavy.

Restaurace pod Hradem nabízí nejen mnoho míst k sezení, ale také velký výběr z jídelníčku óbřích porcí. Nám a také spoustě dalších hostům moc zde chutná, alespoň skvělé hodnocení to má i na googlu. Najdete ji na adrese Český Šternberk 13, 257 26 Český Šternberk. Přímo pod hradem Český Šternberk. Obsluha byla milá, jídlo nám moc chutnalo a tak tedy rozhodně doporučujeme.


Další naší zastávkou je Cukrárna u Kláštera, kam jsme zašly za osvěžením v podání limonády, zmrzlinovým pohárem a sladkými zákusky. Až na obsluhu, která nám přišla taková zpomalená a zmatená, nám zde moc chutnalo. Takže rozhodně doporučujeme. Cukrárna je na adrese: Klášterní 68, Černé Budy, 285 06 Sázava.


Hospoda u Sejků je dalším podnikem, který doporučujeme. Najdete ji na adrese: Hrusice 23, 251 66 Hrusice. My jsme zde stavěly jen na skok. Daly jsme si horkou čokoládu a domácí větrník. Zvláště ta čokoláda byla výborná. Lehká, tak akorát na zahřátí. PS: možná tuto hospodu znáte z příběhů Kocoura Mikeše.


Popojeďme, ale zase o kousek dál. Bistro Ledce je moderním podnikem místo stodoly. Otevřeno zde mají pouze v letních a teplých dnech. To, jak moc nám chutnalo, co vše jsme si daly, najdete zde v našem tipu na 4.


Posledním naším tipem, kam vyrazit za dobrotami je Bistro Příběh v Týnci nad Sázavou. I sem vyrážíme poměrně často, zvláště pak na jejich skvělou kávu, limonády, zákusky a burgry. Naše postřehy máte zde v tipu na 4.


A to je od nás vše. Doufáme, že se s námi na výlet po proudu řeky Sázavy vydáte. V létě bude mnoho příležitostí k objevování. Vytisknout si můžete níže náš Triplist.

Mějte co nejpěknější víkend, užívejte si konečně volného pohybu mezi okresy a také výletů, které se vám teď naskytnou.

Ahoj a zase příště u dalšího článku.

Za holky ze Zážitky na 4, Verů














Žádné komentáře:

Okomentovat