pátek 12. května 2023

Výlety: Německo - Jeden den v Drážďanech


Ahoj a vítejte u nového článku. Dneska se opět spolu vydáme za hranice Čech.

Drážďany mají velmi dlouhou zajímavou historii a jejich památky, i když byla většina z nich za druhé světové války zničena, o tom vědí své. V podstatě celé nově vybudované město.

I přesto si řekněme nějaká fakta.

- Drážďany jsou hlavním městem Saska, ale zároveň jsou až druhým největším městem této spolkové oblasti.
- V roce 2009 bylo město vyřazeno (kvůli stavbě mostu) ze seznamu UNESCO.
- Nachází se zde okolo 50 muzeí, i proto jsou Drážďany nazývaný “Florencie na Labi”
- Dalším názvem Drážďan je “město baroka” - kvůli barokním stavbám a také drážďanskému baroku, který zde i vznikl.
- Drážďanský Striezelmarkt je jedním z nejstarších vánočních trhů v Německu (od r. 1434).

Teď však k těm nejzajímavějším památkám, které jsme zde navštívily a doporučujeme sem zajít i vám.


Naši cestu jsme započaly na vlakovém nádraží. Odtud jsme se vydaly tramvají přes most a řeku Labe do nové části Drážďan neboli do Nového Města. Začaly jsme vynikající snídaní (o které později) a zamířily jsme do Pasáže umělců.

Takže bod číslo 1. PASÁŽ UMĚLCŮ (Kunsthofpassage). Jde o umělecko-architektonický projekt na kterém se podílelo hned několik umělců. Jsou to malé dvorany mezi domy. Dostat se do nich jde pouze z ulice malými průchody. Každý dvůr má svůj ojedinělý název, podle toho co představuje. Tedy Dvůr světla, Dvůr zvířat, Dvůr elementů a Dvůr metamorfóz. Tyto dvory ukrývají umělecké a řemeslné obchůdky a kavárničky a my vám jejich návštěvu vřele doporučujeme. Krásné umění pod širým nebem a zdarma. Nejzajímavější je určitě Dvůr elementů, který během deště nádherně zní a to kvůli okapům, kam kapky dopadají.


(Bod číslo 2) Druhé místo v této čtvrti bychom chtěly věnovat mlékárně. Ano, mlékárně. Pokud si myslíte, že jsme padlé na hlavu, tak jste asi ještě neslyšeli o Mlékárna bratří Pfundových (Dresdner Molkerei Gebrüder Pfund). Nádherný obchůdek plný mléčných výrobků, ale nejen to, najdete zde i kosmetiku, mýdla, suvenýry atd. Celý prostor je tvořený kachličkami a kazetovým stropem, který tehdejší pan majitel nechal zhotovit na zakázku a představuje výrobu mléka a produktů z nich v několika krocích. Pokud by vás to zajímalo, je zde 3 500 secesních ručně malovaných kachliček. Tento podnik vznikl v první polovině 19. století a od roku 1998 se pyšní zápisem v Guinessově knize rekordů, jako nejkrásnější obchůdek na světě. Pokud zrovna nemáte cestu do Drážďan, nevadí. Prodejničku si můžete projít i on-line. Odkaz na virtuální prohlídku máte zde.


Bod č. 3. Ulice Nového Města. My samotné jsme se courly uličkami této čtvrti. Najdete zde plno kavárniček, barů, hospod a restaurací. Na každém kroku narazíte na nejnovější umění a různě pomalované domy. Nás nasávat ducha města takto moc baví a vřele to doporučujeme i vám.





Teď už ale naskočme zpět na tramvaj a pojeďme zpět do historické části města.



Bod č. 4. Procházka podél Labe. Nechaly jsme se dovézt pár zastávek zpět do historické části města a vyrazily jsme pěšky podél řeky. Zastavujeme se u tzv. Brühl's Terrace. Jde o terasy s lavičkami a výhledem na řeku. Naproti míjíme i Festung Museum a pohled na uličku a náměstí Altmarkt s nejstaršími trhy a Kostel Panny Marie (Frauenkirche), který je symbolem Saska a jedná se o nejstarší a nejvýznamnější barokní stavbu Německa. Její kopule je tou největší na sever od Alp. Během bombardování nebyla samotná budova poničena a však vysoké teploty pískovec nezvládl a druhý den po náletu se kupole zřítila. Na dlouhých 45 let bylo toto místo ponecháno ve stavu po bombardování, jako připomínka zlých časů. Krátce po zničení budovy se však započalo na konzervování památky a uchování pro budoucnost. roku 1966 se stalo toto místo oficiálním památníkem proti válce. K obnovení kostela došlo až roku 1994 a jeho dokončení probíhalo až v roce 2004, kdy byla dodána kupole ručně opracovanými kvádry.



Bod č. 5 je Drážďanský zámek a Fürstenzug (neboli Průvod knížat), jde o původně fresku, později nástěnnou malbu tvořenou 23 000 porcelánových kachliček, který zobrazuje průvod šlechty a králů. Vyobrazených je 35 osob. Velkým překvapením je, že malba přečkala i bombardování za druhé světové války. Došlo jen k minimálnímu poškození a jde tak o jednu z mála historickým památek, které se dochovaly kompletní.



Vedle zámku můžeme pozorovat Katedrálů Nejsvětější Trojice (Katholische Hofkirche der heiligsten Dreifaltigkeit). Katedrála byla původně postavena v polovině 18. století. Za druhé světové války byla silně poničena bombardováním. Propadla se střecha a zřítila se jedna její část. Takže bod číslo 6 odškrtnut.


Od katedrály se spolu vydáme do bodu číslo 7 k Semperově opeře (Semperoper). Nádherný operní dům Saské státní opery. I tato budova byla značně bombardováním poškozena a na v roce 1985 znovu opravena.


Poslední naší zastávkou je Zwinger. Komplex několika barokních propojených staveb se zahradami. Původně mělo jít o nádvoří honosného zámku, to se však nikdy neuskutečnilo. Komplex svůj název získal o původních městských hradeb, které zde stály před ním. Ani tato stavba se neminula s poničením za druhé světové války. Dnes je však vše opraveno a malé rekonstrukční práce probíhají i v této době. My jsme si koupily vstupenku do všech budov. Začaly jsme Semperovou galerií na Divadelním náměstí (Theaterplatz). Jde o Galerie starých mistrů, nachází se zde sbírka obrazů z 15.–18. století, v rohových pavilonech je sbírka porcelánu a Matematicko-fyzikální salon. Vše doporučujeme k návštěvě. Součástí toho je pak také volný vstup na střechu Zwingeru, odkud máte nádherný výhled na všechny památky.









Kam na jídlo:
URBEAN - Brunch | Cake | Coffee. Podnik s nádherným interiérem, věcně plný lidí, ale my naprosto víme proč. To jídlo bylo naprosto boží. Kvůli tomu, že uvnitř bylo narváno, sedly jsme si na jídlo venku. Počasí, ač byl podzim, bylo celkem příjemné a to jídlo za to stálo! Odkaz na naší recenzi máte zde.


Café Milchmädchen druhý podnik, kam jsme zašly na odpolední kávu. Krásné velké prostory. Personál trochu více strohý, ale jinak se nám tam líbilo. I zde přikládáme odkaz na naši recenzi.

Posledním podnikem, který bychom rády doporučily je podnik Café Oswaldz. Bohužel jsme si tu kávu nedaly, ale podnik i v odpoledních hodinách byl stále plný a je velmi oblíbený místními obyvateli a my víme proč. I nám se tam moc líbilo, když jsme jen nakoukly. Říká se, že tam kam jdou místní, musíte zajít taky!



A to je od nás vše. Navštívili jste Drážďany? My město milujeme v jakém koliv ročním období a samozřejmě nevyjímaje ani na vánoční trhy.

Užívejte krásný víkend a zase příště ahoj ♥.

Holky ze Zážitky na 4

Žádné komentáře:

Okomentovat