sobota 5. srpna 2023

Výlet: Jeden den v Liberci

Nádherný den vážení. Vítejte u nového cestovatelského článku. Dnes se spolu vydáme do Liberce. V tomto severočeském městě najdete mnoho vyžití. Pár z nich vám představíme zde. Pokud máte nějaké tipy, vaše oblíbená místa v Liberci nebo jakékoliv podniky ve městě a okolí, určitě nám dejte vědět.

Nejdříve však pár informací k městu. Prvotní informace máme již ze 13. století, kdy vznikla malá obec, ve které si obchodníci odpočali po náročném přechodu ještědského hřebenu. Velký rozmach však město zažilo až v 18. století s rozvojem textilního průmyslu. Ten se v Liberci drží do dnešních dní.

Co vidět:

Liberecká radnice - dominanta a symbol města. Dnes je sídlem magistrátu. V dřívějších dobách nebyla budova pouze pro vedení města. V podzemních prostorách radnice se mimo skladů nacházela také městská mučírna. Později tato budova nevyhovovala přesným požadavkům. Místo ní vznikl architektonický skvost, který známe dnes.


Divadlo F. X. Č. Šandy - městské divadlo spravováno magistrátem města. Dříve však na tomto místě stávala budova předchozího divadla. Ani ta však nevyhovovala, jak po stránce pohodlí diváků, tak také po stránce bezpečností a rozjely se plány na vybudování nového divadla. Toto divadlo s nejmodernějším zařízením bylo spuštěno na konci září roku 1883.

Liberecká Zoo - první nápad pro vytvoření zoo pochází ještě z období před první světovou válkou. Po druhé světové válce mělo zoo okolo 500 zvířat. Ač se zoo snažilo o rozšíření během druhé světové války, bohužel se tak nedělo. Zoo spíše působilo jako zvěřinec. V létě svá zvířata vystavovala, v zimě byli nuceni je prodávat. Po válce byla zoo ve velmi špatném stavu a spousta lidí byla pro kompletní zrušení. Až po 10 letech se začalo se zoo něco dít. Stala se záchrannou stanicí. Postupně však získávali finance na její vybudování. Trvalo to však dalších 10 let než se opravdu začalo přebudovávat. Neznámějšími zvířaty jsou bílý tygři. Zoologické zahradě se již povedlo nemálo úspěchů s odchovem mláďat těchto šelem.



Botanická zahrada v Liberci je jednou z nejstarších v České republice. Soustředí se na tropické rostliny. Její budovy jsou vybudovány tak, aby připomínaly zvětšené buňky. Mimo to se zde nachází i venkovní expozice. Z historického okénka. Za první světové války měla zahrada charakter spíše zelinářství. Za druhé světové války sloužila zahrada spíše jako lepší zahradnictví. Největším lákadlem botanické zahrady jsou od konce 19. století největší lekníny světa - tedy leknín Viktorie Královská.


Dále například: Ještěd; Severočeské muzeum v Liberci ...

Kam na jídlo:


Naším hlavním tipem Liberce je 100% Kavárna Bez konceptu, kterou jsme navštívily hned při našem příjezdu a daly si výbornou snídani. Více informací z naší návštěvy máte tady v článku.



byl druhý podnik, kam jsme se vydaly za osvěžením. Co jsme na Mikinu říkaly a jak jsme jí ohodnotily najdete zde.


Poslední náš TIP, který byste v Liberci neměli vynechat je Knihkupectví a Antikvariát Fryč. My tam nakupujeme neskutečně rády a prolézt si ho osobně byla ještě větší pecka. Samozřejmě, že jsme neodolaly a vezly pár knih domů.

Co vy a Liberec? Navštívili jste toto město? Nebo tu žijete? Pište do komentářů.

Holky ze Zážitky na 4

Žádné komentáře:

Okomentovat