sobota 9. září 2023

Výlety: Jeden den v Linci

Ahoj a krásný víkend. Co takhle spolu vyrazit na jednodenní výlet k našim sousedům?

Rakousko milujeme a doteď nechápeme, že jsme ještě nebyly v Linci. Třetím největším městě Rakouska, hlavním městě spolkové země Horní Rakousy. Od nás z Česka je to jak když kamenem dohodíte. Tak pojďme na to a ukažme si pár krás tohoto města.

CO VIDĚT:

Náš výlet jsme začaly na vlakovém nádraží. Ano pro cestu do Lince jsme využily vlak, který jel poměrně příjemné necelé 4 hodinky z Prahy a přímo. Takže žádný stres s přestupy nebo něčím podobným.

Z vlakového nádraží jsme zamířily rovnou na pořádnou snídani, více dole v článku.

A odtud už na průzkum města. Než začneme sáhodlouze popisovat jednotlivá místa, vrhněme se na krátkou historii místa. Původně se na tomto území nacházelo keltské oppidum. Později během antiky zde Římané vybudovaly pevnost a také kamenný hrad. Ve středověku plnilo město funkci trhu a celnice. Postupně se město stávalo centrem mocných panovníků, díky kterým město vzkvétalo. Během 2 světové války bylo město podobně těžce zkoušeno, jako jiná. Bylo velmi poškozeno bombardováním.

Teď však zpět k naší cestě...

Malými uličkami jsme došly ke katedrále Mariendom (říká se jí Nová katedrála či Katedrála Neposkvrněného Početí Panny Marie). Nahlédnout do katedrály je opravdovou nutností. Vždy nám vyrazí dech ta rozlehlost těchto architektonických skvostů. No posuďte sami.


Ještě pár zajímavostí: Tato katedrála je o 2 m nižší než ta ve Vídni. Za Rakousko-Uherska totiž nesměly být katedrály a jiné kostely vyšší než jižní věž Katedrály sv. Štěpána. Pokud byste to však brali podle nadmořské výšky, je katedrála v Linci mnohem výše než katedrála ve Vídni.

Druhou zajímavostí jsou vitráže uvnitř katedrály. Nejsou na nich vyobrazeny pouze světci, ale také portréty mužů, kteří sponzorovali výstavbu tohoto svatostánku. Pozorně tedy nahlížejte okolo sebe.


Od katedrály se přesuňme k Schlossmuseum Linz (zámecké muzeum) přes nádherné zámecké zahrady, my jsme se prošly skrze Kleiner Schlossberg Park. Nádherný výhled a chvilka odpočinku, obojí stojí za to.


Ze zámku jsme se vydaly na (Hauptplatz) Hlavní náměstí, pokochaly jsme se uličkami, zastavily jsme se na místě, kde se pořádají místní trhy (Alter Markt). Poté jsme koupily jízdenky a vydaly se nejstrmější adhezní dráhou v Rakousku a jednou z nejstrmějších adhezních drah v Evropě přes Most Nibelungů na horu Pöslingberg. Jde o 539 metrů vysoký kopec, na kterém se nachází poutní kostel a přenádherný výhled na celé město. Za dobré viditelnosti odtud můžete vidět i Alpy.




Cestou zpět jsme se musely projít také podél Dunaje. Promenádu podél řeky nazývají Dounalände. Najdete tu malé písečné pláže vytvořené u barů, kde si po dlouhém chození můžete v létě vychutnat drink nebo si dát něco dobrého.


V neposlední řadě doporučujeme projít si hlavní ulici (Landstrasse) směrem zpět, cestou na vlak.


Dalšími tipy kam zajít je například:

Botanischer Garten Linz je prý nejhezčí botanickou zahradou v Evropě.

Mural Harbour - kde najdete naprosto nádherné pouliční umění

a nebo třeba do některého muzea například do Ars Electronica Center, který večer i nádherně svítí. Odkaz na muzeum zde.

KDE SE NAJÍST:

My jsme jako první zamířily do TikTak café. Je to kavárna nedaleko hlavního vlakového nádraží a žádné překvapení, byla nacpaná místními k prasknutí, ale místečko se pro nás našlo, takže dobrý. Chutnalo nám tu velmi. Pro více info klikejte sem a nebo na náš článek tady.


Druhý podnik, který jsme navštívily byl Cafeteria/Bistro Frédéric. Naprosto úchvatný podnik, i když byl celkem oříšek ho najít. Vzhledem k tomu, že jsme neměly na nic velkého chuť, koupily jsme si jen sodu a vychutnávaly si výhled na Dunaj. Odkaz na web máte tady.


V neposlední řadě nesmíme opomenout k. u. k. Hofbäckerei - podnik, kde údajně vznikl linecký koláč. Samozřejmě jsme si ho musely vzít sebou na cestu. Jestli však čekáte chutě podobné našemu lineckému cukroví, jste vedle. V tomto koláči je cítit hodně rum a také ovoce a mandle. Webovky tady.


Na hlavním nádraží jsme ještě nemohly vynechat prodejničku s Leberkäse. Jedná se o bavorskou sekanou..., velmi jemnou sekanou... v housce. Vyrábí se v mnoha podobách a chutích a do housky můžete požádat o různá dochucovadla, my jsme však sáhly po úplně klasické Leberkäse s kečupem. A bylo to top. Podnik se jmenuje Leberkas Pepi a nahlédnout můžete zde.

Tímto je to od nás vše. Pokud budete mít cestu do Lince nebo okolo něj neváhejte a zastavte se. Město má určitě co nabídnout pro každého a na jednodenní výlet je jako stvořený.

Mějte krásné podzimní dny a příště zase ahoj u dalšího třeba i necestovatelského článku.

Holky ze Zážitky na 4


Žádné komentáře:

Okomentovat