sobota 2. prosince 2023

Krátký tip na výlet - Svatý Jan pod Skalou


Ahoj a krásné předvánoční dny. Dnes se trochu odchýlíme od tradičních recenzí na podniky, které právě objevujeme po Praze a vezmeme vás na krátký výlet k řece Berounce a do oblasti Českého krasu.

Vyrazíme spolu na větší výšlap do Svatého Jana pod Skalou. Nepřekvapilo by nás, kdyby mnoho z vás již na tomto poutním místě bylo. My jsme tam však letos na podzim vyrazily poprvé a musíme říct, že jsme to čekaly trochu méně náročné a trochu více bezpečnější (alespoň vyhlídku). I když vlastně pokud si v hlavě promítneme vyhlídku Máj v Teletíně, tak se vlastně není čemu divit.


K historii:
Dle pověsti se poustevník svatý Ivan usadil v tomto kraji v polovině 9. století. První písemné zmínky pochází z poloviny 11. století, kdy kníže Břetislav I. daroval kapli sv. Jana benediktinskému klášteru Ostrov u Davle, který u jeskyně svatého Ivana založil další klášter. Ten však měl během let plnit různé úkoly. V 18. století se z něj stal zámek, v polovině 20. století z něj byl tábor nucených prací, kdy vězňové chodili na velmi těžké práce do nedalekých lomů. Poté se stal objekt regulérním vězením a následně na to zde byla škola pro příslušníky komunistické tajné policie StB. Nakonec se ze školy stal archiv a nyní je v něm opět vyšší pedagogická škola - Svatojánská kolej.

Místo trochu ponuré a děsivé, ale k jeho dlouhé historii se tomu ani nedivíme. Jeskyni vřele doporučujeme navštívit. Vstupné je dobrovolné a informace jsou velmi zajímavé. Druhým naším bodem jsou poté Svatojánské skalní stěny. Jde o 50-60 metrů vysoký pás vápencových skal, které v nejvyšším bodě mají až 150 m. A to už je tedy větší oříšek. Určitě na výšlap vyrazte s dobrou náladou a nějakým tím pitím a jídlem v batohu. Za nás osobně pevná obuv nutností. Do kopce se 100% zapotíte, takže pokud vezmete do batohu i náhradní oblečení, bude se vám poté do auta hodit. Výšlap je opravdu krušný. Výhled nádherný, ale teda rozhodně bezpečné to fakt není. Zábradlí jen na malém kousku, kluzké kamenní a do toho okolo vás proudí davy lidí, kdy vyhýbat se jim na úzké křivé cestičce je mnohdy opravdu velmi náročné. Do toho si přidejte malé neposedné děti a chvíle, kdy trnete hrůzou z chvil, kdy si stoupnou na samotný okraj, protože přeci chtějí vidět dolů.


Túru na Svatý Jan pod Skalou si tedy odškrtáváme a za nás ji asi opakovat už nehodláme.

Avšak náš nadšený tip na výlet v okolí (pokud nepočítáme Karlštejn nebo lom Amerika) je rozhledna Korunka. Tu najdete na kopci Červená hlína v Brdech na okraji obce Černolice. Na rozhlednu vede 118 schodů a je 30 m vysoká. Její nadmořská výška je 467 m. n. m. a má tvar rotačního hyperboloidu s nakloněnou osou. Výhled je odtud nádherný. Otevřena je denně od 7 ráno do 8 večer a vstup je také zdarma. Plusové body. Samoobslužný bar hned na pod rozhlednou. Doporučujeme.


Od nás je to takto na první adventní víkend vše. Příští týden se již přihlásíme s něčím více vánočním.

Přejeme krásný advent a příjemné svátky i u našeho čtení.

Holky ze Zážitky na 4

Žádné komentáře:

Okomentovat