sobota 27. dubna 2024

Výlety: 1 den v Chebu

Ahoj a krásný víkend. Dnes spolu na otočku vyrazíme do Chebu. Projdeme se centrem a po nejvíce zajímavých památkách města a samozřejmě také vyrazíme na něco dobrého.

Historické okénko: První písemné zmínky pochází z roku 1061. Avšak ještě dávno předtím bylo místem sídla Slovanů. Během novověku docházelo k častým státním změnám. Kdy se o město střídala česká a německá strana. Asi nejvýznamnější událostí je když byl v polovině 17. století v jednom z domu na náměstí zabit Albrecht z Valdštejna a na hradě jeho vojsko.


V novodobých dějinách se poté na chvíli Chebsko od ČSR odtrhlo, poté opět bylo přičleněno. Po skončení 2. sv. války byla značná část města vysídlena do Německa a městu velmi ubylo obyvatelstva.

CO VIDĚT:

Městem protéká řeka Ohře.

Chebský hrad - románská památka se zachovanou věží a patrovou kaplí a zbytky paláce postavená pro císaře Fridricha Barbarossu kolem roku 1180. Od roku 1970 je chráněna jako kulturní památka. Pokud máte chvilku času, rozhodně doporučujeme zajít na prohlídku i s výkladem, který rozhodně stojí za to. To samé věž, ze které je nádherný výhled na město.


Druhé místo, které chceme velmi doporučit je Náměstí Krále Jiřího z Poděbrad, kterým tak či tak budete procházet, pokud do města vyrazíte vlakem. Náměstí dominuje 11 gotických budov z nichž některé (jako například městské muzeum) jsou přístupné veřejnosti.


Posledním naším tipem je kostel svatého Mikuláše a svaté Alžběty. Dříve románská stavba, po rozsáhlém požáru a přestavbách, byl kostel upraven do gotické podoby. I zde je vyhlídka ve věži, ale jedny schody nám stačily, takže snad příště. (Viz kostel na 2 fotce z výšky hradní věže).

KDE SE NAJÍST:

V Chebu jsme navštívily 2 podniky. Prvním, který vám chceme doporučit je Botanik bistro v dolní části náměstí, o kterém píšeme výše. Nádherné prostory a výborné jídlo. Co více si přát? Velmi doporučujeme a na detailnější recenzi se těšte brzy.


Druhým podnikem je Gallery café. Podnik ve vnitrobloku budov s příjemným posezením, jak venku, tak i uvnitř. My jsme poseděly v létě ve venkovním prostoru pod jedním obloukovým podloubím a bylo zde opravdu narváno. Velké štěstí pro nás, že jsme místo vychytaly ještě poměrně prázdné. K nápojům a ke zmrzlině žádné výhrady a moc doporučujeme. Recenze brzy.


Co vy a město Cheb? My jsme si město velmi oblíbily a těšíme se na další návštěvu.

Mějte se krásně a brzy zase ahoj.

Holky ze Zážitky na 4

Žádné komentáře:

Okomentovat