sobota 6. dubna 2024

Výlety: 3 dny na středním Slovensku

 

Ahoj a krásnou sobotu všem. Jaro v plném proudu, já se však vrátím v čase zpět a vezmu vás na mou pracovní cestu na Slovensko. Zavítáme do hoodně míst, která jsou neskutečně super. Atmosférou, památkami, jídlem, pitím a v neposlední řadě také lidmi.

Na Slovensko jsme jeli autem. Nějakých 5-6 hodin cesty po dálnicích, vyráželi jsme kousek od Prahy. Záleží tedy jakou volíte dálnici a také odkud vyrážíte.

Naše první kroky mířily do Nitry. Jelo se přes Bratislavu, takže i tady jsme se mohli pokochat výhledy z auta. Nitru jsme prolítli jen zběžně - hlavně jsme zde měli pracovní oběd. Zastavili jsme se v podniku s názvem Pavillon 26. Mají tu vynikající burgery, Já jsem však zvolila poctivý vývar, který byl moc dobrý. Určitě doporučuji, pokud budete v Nitře, tak na jídlo zajděte sem. A sdílím s vámi alespoň pohled na hrad.


Z Nitry jsme uháněli zase dál a to konkrétně do Banské Štiavnice. Vzhledem k tomu, že jsme jeli na Slovensko v listopadu a brzy se stmívalo, rozhodli jsme se napůl cesty, že s ostatními nebudeme do Štiavnice pokračovat a zastavíme se v Kolibě Štiavnická Anča. Nádherná roubená stavba s božím interiérem a super jídlem. Dala jsem si zde kávu a k tomu Lokše plněné švestkovou marmeládou a posypané mákem. Vý-bor-ný! Hned vedle Koliby se nachází další budova, kde najdete také menší tržiště - Mají zde zdravý obchůdek, naprosto super pekárnu La Fabrika (koupila jsem si zde 2 skořicové šneky a byly moc dobré) a něco jako vetešnictví nebo možná prodejnu s nábytkem. Byl to takový mix všeho. Pak už jen přesun na ubytování.


Malé historického okénko o Nitře.

Nitra v prvopočátcích byla bydlištěm Keltů, poté Germánů a nakonec Slovanů. Během Velkomoravské říše zde vládl kníže Pribina a Svatopluk. Dnes je Nitra významným centrem celého kraje. Nejznámější památkou města je již zmíněný Nitranský hrad, který byl postaven pravděpodobně v 9. století.

Druhý den byl věnován Kremnici. město je známé pro svou těžbu zlata a stříbra již od 10. století. Je prohlášeno za městskou památkovou rezervaci a najít zde můžete plno pamětihodností, jako například Městský hrad, který je ze 13. - 15. století.


Kremnické krumple - obchůdek a ukázka s tradiční cukrovinkou, mincovna, muzeum mincí a medailí a také zdejší štoly, které jsou trochu stranou města.


Všechny tyto místa vřele doporučuji k návštěvě. Pokud budete v Kremnici rozhodně nezapomeňte navštívit 2 úžasné podniky. Na oběd Restauraci Silvánus a poté na kafíčko kavárnu INCITÉ. V obojím jsme si velmi pochutnali. V restauraci jsem si z denního menu zvolila jejich domácí limonádu a také rizoto. V kavárně jsem sáhla po pumpkin spice late. Kolegyně zvolili pumpkin spice late, cappuccino, čaj zázvor s arónií a také teplý nápoj levandule s arónií.


Posledním navštíveným místem byla již zmíněná Banská Štiavnica, kterou jsme vynechali první den a místo toho jí věnovali den třetí celý.

Banská Štiavnica je historické město na Středním Slovensku, kde byly na počátku novověku významné zlaté a stříbrné doly. Historická část města, která je městkou památkovou rezervací je od r. 1993 zapsaná na seznamu Světového dědictví UNESCO. Jen pro připomínku. Dne 18. března 2023 zasáhl historické centrum města rozsáhlý požár, který vážně poškodil sedm historických domů.


Vzhledem k tomu, že se nám už nechtělo tolik courat po památkách pohybovali jsme se pouze v centru města. Zašli jsme na úžasnou vyhlídku a uhnízdili jsme se v podniku Moja Marína, kde jsem ochutnala snad ten nejlepší Kremeš. Kolegyně zvolila Pavlova roládu s borůvkami a také si to nemohla vynachválit. Capuccinko bylo moc dobré. Interiér byl nádherný, celý růžový s mnoha detaily. Určitě nevynechejte.


A to je z doporučení, kam vyrazit na Střední Slovensko vše. Je to takový mix všeho, ale snad vám budeme inspirací.

Jaká místa/města na Slovensku máte rádi vy? Dejte nám vědět.

Mějte se krásně a zase příště ahoj.

Verů, Zážitky na 4


Žádné komentáře:

Okomentovat