neděle 11. srpna 2019

Recenze: SmetanaQ Café & Bistro 2.0


    

Ahoj všichni, dnes jsme si pro vás připravily článek o naší nedávné druhé návštěvě ve SmetaněQ. Na tuto návštěvu nás nalákal jejich krásný Instagram, a hlavně fotografie lívanců, za kterými jsme tam nakonec vyrazily i my. Více o tom, jak nám to chutnalo, se dozvíte trochu níž.

Pro některé, kteří jsou zde poprvé a nečtou náš blog pravidelněji, vám zde připomeneme základní informace. Tuto kavárnu najdete v ulici Smetanovo nábřeží na Starém Městě kousek od Národního divadla. Nejvhodněji zvolenou dopravou je buď metro Národní třída, odkud dojdete pěšky, nebo tramvaj, kde vystoupíte na zastávce Národní divadlo, odtud je to ještě blíž. Jejich otevírací doba je každý den od 8 h. do 21 h. mimo neděli, kdy mají otevřeno od 9 h. do 20 h. Je možné si zarezervovat stůl na určitou hodinu, objednat si jídlo i pití s sebou, posedět na zahrádce nebo sem zajít jen tak na snídani nebo obědové menu.

Poslední 2 důležitá fakta k úvodu, je zde možné platit jak hotovostí, tak i platební kartou a snadno se zde přihlásíte k Wi-Fi.


K interiéru vám toho moc nepovíme, maximálně to, že je to stejně krásný a rozsáhlý podnik s několika, nejen se dvěma místnostmi. Prostory jsou vzdušné, jednoduché a krásné. Ve velkých oknech je možno posedět na pohodlných modrých nebo šedých polštářcích a kochat se u toho výhledem na řeku Vltavu. Hned naproti dveřím najdeme bar spolu s vitrínkou se zákusky. Vedle dveří potom černé piano. A pokud byste přeci jen chtěli sednou si ven na zahrádku, není problém, poproste obsluhu, ona vám poradí kudy.

Tento podnik je ušitý přímo na míru všem, kdo hledají pohodlnou kavárničku, kde se nemusí bát, že na ně nevyjde místo k sezení, těch je tu totiž opravdu plno a nezažily jsme, že by tu bylo někdy úplně plno.

Interiér tedy hodnotíme úplně stejně, jako prvně tedy 5 hvězdami z 5, protože se zde cítíme naprosto uvolněně a příjemně.

O obsluze vám můžeme říct také jen pár slov. Upřímně, od poslední návštěvy nás vcelku mile překvapila. Poprvé se nám zdála obsluha mírně zmatená. Nyní bylo vše naprosto v pořádku, možná i z důvodu toho, že nás obsluhovala jiná slečna. Každopádně jídlo nám bylo doneseno poměrně dost rychle od objednání. Jediná rada pro zaměstnance. Chtělo by to více úsměvů, protože ač se v prostorách této kavárny cítíme skvěle, ty zmrzlé tváře nám ten skvělý pocit trochu srážejí.


Obsluze tedy dáváme 5 hvězd z 5.

I přes to, že jsme sem zavítaly společně už podruhé, tak jsme si neodpustily ochutnat zdejší cappuccino. Káva byla krásně teplá, dokonce i během těchto veder, které Českou republiku v posledních dnech okupují, jsme tento nápoj uvítaly (zvláště k snídani). Pro cukr jsme však opět musely dojít k pokladně, což bylo trošičku obtěžující, štěstí však bylo, že jsme seděly docela blízko.

Novinkou (pro nás) oproti naší druhé návštěvě byly domácí limonády a fresh juice. Trochu nás udivilo, že se nenašla samotná příchuť, kromě citrónu, jinak ostatní jsou s něčím zkombinované. Například jahoda s mátou, kterou si dala Eli. Ale byl tam i pomeranč s rakytníkem, malina s bazalkou a podobně.

Jak je zde už zmíněno, Eli si dala jahodu s mátou a Veru citronádu. Citronáda byla velmi dobrá. Chlazená, dosti kyselá, ale to se dalo očekávat. Měla příjemně žlutou barvu, nic uměle křiklavého a plavaly v ní kousky ledu. Jen jí bylo tolik, že ji Veru ani nedopila. Tedy, měla necelých 0,5 l, takže by se to asi dalo dopít, kdybychom neměly naplánovaný další výlet, a mohly tak posedět ještě o něco déle.


Jahodovo mátová limonáda se od citronády lišila především tím, že v ní plavaly kousky ovoce a máty. Stejně jako Veru v ní Eli měla led. Limonáda byla ve džbánku, který měl necelých 0,5 l. Jen na rozdíl od citronády tato limonáda bylo chuťově méně výrazná.

Fresh juice jsme si objednaly grepový, ale měly jsme možnost si objednat i pomerančový. Byl nám donesen ve 200 ml skleničce. Bylo opravdu vidět, že byl z pravého ovoce, jelikož v něm plavalo hojné množství dužniny a malých peciček. Jen mohl být vyhlazený, nebo alespoň v něm mohl být kousek ledu, protože byl až nepříjemně teplý. Co se nám zdálo, ale nebereme to jako výtku, bylo to, že ve skleničce nebyl možná jen samotný grapefruit, ale i pomeranč. Alespoň podle barvy dužniny, která v juice byla.

Ke všem nápojům jsme dostaly brčko, takže pití bylo mnohem pohodlnější (I když, možná by bylo lepší, kdyby slámky byly papírové, a ne plastové. Přece jen, s ekologií by se mělo začínat právě na těchto zbytečných maličkostech). Nevadilo by nám proto si ve SmetanaQ opět objednat limonádu nebo juice. 😊


Celkově dáváme 5 hvězd z 5, protože nám tam opravdu chutnalo, i přes ty drobnější výtky.

Tentokrát jsme do SmetanaQ šly, abychom ochutnaly jejich novinku - lívance s ovocem a zakysanou smetanou. Pokud sledujete jejich Instagram, určitě jste viděli krásné, přitažlivé a zářivé fotky. Mají velkou nabídku snídaní, která platí po - pá 8:00 - 11:30 a o víkendu až do 14:00.

Najdete tam jak slané varianty, tak i sladké. My tam dokonce narazily na jednu zajímavou kombinaci, podrobnosti si přečtěte níž.

Nejlevnější ze všech variant (95 Kč) je máslový croissant s džemem a máslem a ovesná kaše s ovocem a oříšky. Ceny za ostatní druhy se pohybují od 119 Kč za míchaná vejce, až 185,- což zaplatíte za anglickou snídani. Místo obyčejného toastového chleba si můžete objednat bezlepkový za příplatek 20 Kč.

Po velké debatě jsme se rozhodly, že musíme zkusit toho co nejvíce, abychom měly větší přehled a mohly správně posoudit i většinu jídel. A proto si každá z nás objednala úplně něco jiného. Eli šla do slané snídaně, Jíťa s Verčou do sladké.

Míchaná vejce s lososem (149 Kč) vypadala dost dobře, velikost porce byla tak akorát, lososu bylo dost. Jenom musíme vytknout malý zeleninový salát který byl součástí tohoto jídla. Na nás byl totiž až moc sladký a nejspíš za to mohla sladká zálivka. Radši bychom ocenily čerstvé listy salátu s kousky zeleniny s minimem přísad a například jemnou citrónovou zálivkou. Takže bohužel půlka salátu zůstala na talíři. Což je škoda. ☹ 

Další výběr byl určitě jasný - domácí lívance (135 Kč). Nalákala nás to právě jejich instagramová fotka. Na talíři vypadají lívance opravdu nádherně! No a jak chutnají? S holkami jsme se shodly na tom, že byly z kynutého těsta, to by ještě tolik nevadilo, kdyby jejich chuť nebyla po kvásku tolik cítit. Naskytují se 2 možnosti, první: droždí bylo staré (chuťově vyzrálé), druhá: pokud nebylo droždí staré, bylo ho zvoleno moc. Víme, že někomu to tak může chutnat, nám to však celý dojem hodně pokazilo. (A nemyslete si, domácí kynuté lívance děláme doma taky, takže o tom opravdu něco víme). => Menší tip: pokud se vám nechce při dělání lívanců doma čekat na to, až vám těsto vykyne, zkuste si udělat nekynuté, chutnají výborně a receptů najdete na internetu plno. <= Zpět však k této snídani. Tři tenké lívance ležely na talíři pokryté zakysanou smetanou, jahodami, banány, hroznovým vínem (s peckami) a moučkovým cukrem. Krása pohledět, avšak dojem nám na těchto lívancích zkazila ještě jedna drobnost. Tou byly krátké světlé vlasy v jídle. Což člověka dost odradí. Zprvu nás to dost vyděsilo, ale ještě více nás odradila vidina čekání na novou porci, zvláště, když jsme měly opravdu veliký hlad. Vlasy jsme tedy daly na stranu a s mnohem menší chutí, než na začátku, jsme lívance snědly. A i přes to jsme měly z každého sousta mírně nepříjemný pocit. (Foto v úvodu)

Jako další přišly na řadu wafle s mascarpone a čerstvými jahodami. Pokud jste si četli naší první recenzi na SmetanuQ už víte, že jsme s nimi byly spokojeny. Tentokrát se nic nezměnilo, chutnaly výborně, akorát sladké a za příjemnou cenu 135 Kč. Takže wafle rozhodně doporučujeme.

V nabídce jídel je i odpolední menu (po - pá 11:30 - 19:00, so - ne 14:00 - 19:00). Najdete tam různé druhy salátů a specialit, polévky dle denní nabídky potom čerstvé těstoviny a taky širokou nabídku sendvičů, quiche a dezertů ve vitríně u baru.

Jídlu dáváme tentokrát 4 hvězdy z 5 a to jen kvůli vlasům v jídle (chápeme, že se to může stát), sladké zálivce, vínu s peckami a přílišné chuti droždí.

Celkově si od nás kavárna vysloužila 4,5 hvězd z 5.

Nezapomeňte se nám i vy pochlubit do zpráv, zda vám ve SmetaněQ chutnalo. 

Jejich Instagram; @smetanaq_cafe


My se na vás těšíme u nějakého nového článku z našich toulek po Praze.



VÝHODY:

       

    

 


Holky ze Zážitky na 4 


Žádné komentáře:

Okomentovat