sobota 14. března 2020

Výlety: Louny


Ahoj všichni, jsme moc rády, že jste zavítaly na náš blog a také na tento článek. Dnes spolu zajedeme do města v Českém středohoří, konkrétně tedy do Loun, kam jsme si v létě udělaly výlet za Jíťou.

DOPRAVA:

Do Loun jsme vyrazily autobusem z Prahy z nádraží Florenc. Cesta trvá hodinku a čtvrt a je velmi pohodlná. Doporučujeme kupovat si jízdenky spolu s místenkou.

UBYTOVÁNÍ:

O ubytování vám toho mnoho nepovíme. Byl to pouze jednodenní výlet. Každopádně mrkněte např. na Booking.com nebo jiné stránky, které ubytovací služby nabízejí. Jsme si jisté, že se vám to pravé ubytování povede najít.

CO VIDĚT:

Prvním místem, kam jsme zamířily bylo Staré město. Přesněji vnitřní město za hradbami. Velkou dominantou je Žatecká brána, která byla postavena kolem roku 1500.

 

Další památkou, kterou musíte rozhodně vidět a jsme si 100% jisté, že ji neminete, je Chrám sv. Mikuláše. My jsme tuto architektonickou památku navštěvovaly nejen uvnitř, ale také z výšky. Rozhodly jsme se vyšlápnout si schody na věžní ochoz. A ten výhled! Rozhodně doporučujeme do věže vystoupat a vidět tak jedinečné scenérie. Například kopec Ranou.

    

A když už jsme u té Rané. Ještě předtím, než vám povíme o našem výletu na ní, by asi bylo vhodné vám říct, co to Raná je. Kopec Raná je nejznámějším centrem paraglidingu v Čechách. Historie létání zde začala již v roce 1932. Holé stráně a orientace táhlého hřbetu od severovýchodu k jihozápadu nabízí ideální podmínky pro bezmotorové létání. Létali zde členové německého spolku Akaflieg Prag i instruktoři Masarykovy letecké ligy. Raná se stala uznávaným centrem létání a v roce 1938 navštívil plachtařské závody i prezident Edvard Beneš. Za války zde školila své piloty Luftwaffe a po válce se stala Raná hlavním působištěm Zemské plachtařské školy. V sedmdesátých letech ji začali nejvíce využívat rogalisté. Éra velké obliby rogala skončila v devadesátých letech s nástupem paraglidingu, který přilákal širokou veřejnost. V současné době využívají Ranou především právě paraglidisté a modeláři. Raná má několik vrcholů, ale ten nejvyšší má 457 m n. m. A nám se podařilo vyšplhat právě až na zmiňovaný vrchol. Nejdříve jsme se svezly autobusem do vesnice v obci Rané. Chvíli jsme sice bloudily, ale po zeptání se na cestu, jsme našly správný směr a hurá nahoru. Cestou jsme se ještě zastavily občerstvit ve „Skleníku“. Jíťa si dala zmrzlinu, jelikož toto léto bylo opravdu horké a Veru si koupila vodu na cestu. Po úspěšném zdolání kopce, jsme si mohly užit ten krásný výhled a taky se vyfotit. Mimo jiné nás o fotografie požádaly i lidé, kteří plachtili ve vzduchu. Rozhodně jedinečný zážitek!

 

Po náročném výšlapu chrámové věže, a kopce Raná, jsme si řekly, že je jistý čas na odpočinek. Vyrazily jsme proto do Masarykových sadů, které jsou příjemným a klidným útočištěm, kde můžete nejen odpočívat, ale také se občerstvit. My jsme si ve stánku koupily zmrzlinu a také točenou malinovku a musíme říct, rozhodně jsme to potřebovaly. 

 

Poté už byl čas pouze na to, projít si městečko znovu, prohlédnout si to co jsme nestihly předtím a hurá domů.

KDE SE NAJÍST:

V Lounech jsme navštívily pouze jeden podnik a tím byl Cafe Moak. O tom, jak moc se nám tam líbilo a jestli nám chutnalo, nebo ne, se dozvíte zde.


Jíťa přidává ještě jeden svůj tip na podnik k navštívení, je jím Café Bellagio. Přesnější její dojmy máte zde

Od nás je to dnes vše. My jsme moc rády, že nás čtete, že nám píšete hezké zprávy a zase příště Ahoj.

PS: Dejte nám vědět, kam naposledy jste vyrazili vy.

Mějte se. 



Holky ze Zážitky na 4  

Žádné komentáře:

Okomentovat