sobota 2. května 2020

Výlety: Olomouc



Zdravíčko naši milí čtenáři. Doufáme, že se máte fajn a jste připraveni na novou porci tipů pro váš nadcházející výlet.
Dnes se spolu vydáme do Olomouce, 6. nejlidnatějšího města v České republice. Města, ve kterém se zrodily Olomoucké tvarůžky. Některým z vás tvarůžky chutnají, jiní je nenávidí, kvůli jejich specifické vůni. Pokud patříte do té skupiny příznivců, zamiřte sem. My jeden obchůdek nalezly přímo na náměstí. Oficiální stránka tu


DOPRAVA

Jako u všech našich cest, i zde jsme se vydaly vlakem. Cesta trvá přes 2 a půl hodinky a její cena se pohybuje od 250,- do 300,-. 

MĚNA

CZK

CO VIDĚT

První naší zastávkou je samozřejmě Horní Náměstí, které se nachází v jádru historického města. První zmínky o tomto náměstí pochází již z roku 1261. Mimo to tu najdete také Sloup Nejsvětější Trojice, památku postavenou v polovině 18. století a zařazenou od roku 2000 na seznamu UNESCO. Jde také o 35 metrů vysoký sloup, který je zároveň nejvyšším sousoším v České republice.

 

Na Horním náměstí najdete také Olomouckou radnici s orlojem. První radnice byla postavena již ve druhé polovině 13. století. O orloji se však ví až od počátku 14. století. (Fotku nemáme, nýbrž tam bylo lešení).


Mimo již jmenované slavné památky, se v Olomouci nachází i 25 kašen. Jednou z nich je třeba Merkurova kašna. Nejen o kašnách, ale i ostatních památkách se více dozvíte na oficiálních stránkách statutárního města Olomouc. Odkaz tady.


Muzeum Olomoucké pevnosti bylo založeno v roce 2007. Pokud ho navštívíte, získáte informace o vojenské historii. Jejich webovky tu

Olomoucký hrad s Katedrálou sv. Václava se nachází na tzv. Václavském pahorku. Jde o jeden z nejvýznamnějších hradních areálů v České republice. Součástí komplexu je i katedrála svatého Václava z počátku 12. století. Ve věži katedrály můžete najít 8 tunový zvon, který je druhým největším v České republice. Odkaz na stránku hradu – tady

Naším hlavním cílem se však stala podzimní výstava ve Výstavišti Flory Olomouc. První výstavy pod názvem Flora Olomouc se ve městě konají už od roku 1967. Pokud vás to láká na nějakou výstavu vyrazit, podívejte se na jejich oficiální stránky. ZDE. Nám se tu opravdu líbilo a jsme rády, že jsme sem zavítaly. Při té příležitosti jsme samozřejmě zašly i do Skleníků Flory Olomouc. Exotické rostliny, sukulenty a jiné květiny jsou zde k vidění, tak na to při návštěvě výstaviště nezapomeňte a vyrazte sem taky.

 

KDE SE NAJÍST

Při naší obchůzce Olomoucí, jsme navštívily 2 podniky. Jednou z nich byla kavárna Sophie’s Café, kde jsme si daly skvělou kávu, a ještě lepší zákusek, a to všechno za pár korun. Škoda jen, že kavárna byla plná a my musely sedět u vchodu. Tak snad příště se dostaneme i dozadu. Naše recenze tady.


Café Restaurant Caesar jsme navštívily na doporučení místních. Jde o restauraci, která se nachází na radnici. K jídlu jsme si daly výborné kuře, alá kachnu se zelím a knedlíky. Recenzi jsme sice na tento podnik nesepsaly, ale za to víme jedno 100 %, jídlo tu mají výborné a za příznivé ceny. Odkaz na jejich ofiko stránku máte tu


Od nás je to dnes vše. Doufáme, že jsou pro vás tyto tipy užitečné a zjistili jste něco, co jste netušili.

My se na vás těšíme zase příště.

Tak ahoj.


Holky ze Zážitky na 4

Žádné komentáře:

Okomentovat