úterý 27. října 2020

Výlety: Mělník, Zámek Veltrusy, Hora Říp

Ahoj všichni a krásný den. Venku je sice počasí, že bychom ani psa ven nevyhnaly, ale i přesto bychom si mohly dopřát jeden výlet. Toulat se však budeme jen ve vzpomínkách a to přesněji při našem výletu v Mělníku a jeho okolí.

První osídlení města Mělník bylo již v období neolitu. Už v 10. století zde vzniká nový hrad Mělník a také první vinice. Později se o městě Mělník dozvídáme ve 13. století, kdy vzniká celé podhradí.

CESTA:

Nejvhodnější je využít automobilové dopravy. Případně pokud nechcete jet osobním vozem, sedněte na autobus nebo vlak. Dávejte si však bacha. Vlaky neodjíždí z Hlavního nádraží v Praze, ale z Masarykova.

UBYTOVÁNÍ:

Ubytování jsme bohužel nevyužily, ale samozřejmě i zde vám doporučujeme mrknout na nabídky na booking.com.

CO NAVŠTÍVIT:

K vidění je toho v Mělníku celkem dost.

Prvním bodem je samozřejmě vyhlídka na soutok Labe a Vltavy. Nespleťte si však místo, sejděte trochu níž a podívejte se přesněji na cedulku. Jinak budete mít fotku s kanálem. Podobně jako my. 😁 (Na fotce však už máte soutok).


Dalším naším tipem je Zámek Mělník. Možností je využít prohlídky interiérů zámku. My jsme dovnitř do zámku však nešly. Stačilo nám obdivovat nádvoří a vstupní prostory zámku, kde si můžete zakoupit mělnická, ale i jiná vína. Suvenýry a jiné upomínkové předměty na vaší návštěvu tohoto města.

 

Další naše kroky mířily ke Chrámu sv. Petra a Pavla. Tam jsme se rozhodly vylézt na 65 metrovou věž. Schody nám daly opravdu zabrat a strach ze zvonění zvonů byl, ale nakonec jsme to stihly akorát a užily jsme si nádherný a trochu větrný výhled na celé město a daleké okolí. Vstupné pro dospělého činní 40,-; pro děti 20,-.


Když už jsme se procházely kolem chrámu, rozhodly jsme se zajít i do přilehlé Kostnice. Vstupné činní také 40,- a 20,-. Nás to bohužel velmi zklamalo. Jedna místnost, pohřebiště, kde vám do uší zní recitovaná slova o smrti a životě. Bylo by lepší, kdyby zemřelé nechali být a tuto kostnici raději veřejnosti dali nepřístupnou.

Dále zde můžete navštívit i Náměstí míru, kde se často konají trhy, případně Regionální muzeum v Mělníku - výstavu kočárků a nebo gotickou věž, ve které nyní můžete nalézt galerii a kavárnu.


Abychom se nepohybovaly pouze po centru Mělníka, dovolte nám představit vám ještě 2 místa, které cestou do Mělníka a nebo z něj, můžete vidět.

Samozřejmě, že řeč je o nedaleké Hoře Říp na kterou by měl alespoň jednou za život každý Čech vylézt. Cesta je sice trochu náročnější, ale rozhodně stojí za to. Cca uprostřed výšlapu se vám naskytne moc hezký výhled do okolí. Nahoře na konci se vám pak naskytne pohled na Rotundu svatého Jiří a svatého Vojtěcha. Vstupné činí pro dospělé 60,-; pro děti 40,-. Odpočinout si a občerstvit se můžete u přilehlé chatky.


Posledním naším tipem je Zámek Veltrusy, který již najdete na trase zpět do Prahy. V zámku jsou 2 okruhy - kde je vstup za 100,- a 60,- pro dospělé. Vstup do zámeckých zahrad je zdarma. Další možností je výstava historických kočárů - 60,- pro dospělé. Případně také přilehlá obora.


KDE SE NAJÍST:

Podniky pro vás máme připravené dva.

Prvním z nich je Kavárna Marlen - odkaz na náš tip máte zde.


A také podnik Kafe Mělník. I ten pro vás máme připravený v recenzi na blogu, tak nezapomeňte mrknout. Odkaz tu.


Pro dnešek je to od nás vše. Doufáme, že se vám naše putování líbilo a zase příště u dalších výletů ahoj!

Za Holky ze Zážitky na 4, Verů

Žádné komentáře:

Okomentovat