sobota 16. října 2021

Výlety: 6 tipů na výlet ve Středním Povltaví


Hezký den vážení, jste tu správně, dneska se budeme toulat okolím Orlické přehrady a na pomezí středních a jižních Čech. Konkrétně v části Středního Povltaví. Tak pojďme na to.


První naše kroky povedou k Orlické přehradě. Vodní nádrž Orlík byla vybudována v polovině 20. století na pomezí jižních a středních Čech a rozděluje tok Vltavy u Solenic na Příbramsku. Své jméno získala podle nedalekého zámku Orlík, který byl dříve vysoko na skalách nad řekou Vltavou. Na vybudování se podílelo 1 500 dělníků a bylo zatopeno 16 obcí.
Přehrada má úctyhodnou rozlohu - 2545,5 ha a také délku, která činní 68 km. Její největší hloubka je 74 m. Toto vodní dílo je známé a nejvíce spojované s vraždami, které se zde staly. Všemi směry teda velmi zajímavá stavba, která stojí za vidění.


Teď už ale popojeďme.

Rozhledna Milada na vrchu Krchov nad Orlickou přehradou je za mě osobně jedna z nejkrásnějších rozhleden u nás. Ne tak úplně stavbou, jako tím výhledem na již zmíněnou přehradu, ale také na přilehlé kopce. Jedním z nich je i Maková Hora, o které se dozvíte níže. Vrch Krchov je 489 m.n.m. Dříve zde stávala rampa pro rogalisty a paragliding, dnes tu najdete tuto nádhernou dřevěnou stavbu, roubenku s občerstvením a také třeba lehátka. Cesta nahoru je velmi příjemná a jednoduchá, takže to lehce a hravě zvládnete i s kočárkem nebo na kole. Pro ty z vás, kdo jedou autem je zde poměrně velké parkoviště. Otevřeno tu mají takto:

 

duben - červen: o víkendech a svátcích od 10 do 18 hodin
červenec - srpen: otevřeno každý den od 10 do 19 hodin
září - říjen: o víkendech a svátcích od 10 do 17 hodin


Vstupné na rozhlednu je 50,- za osobu. Věž je sama o sobě 30 m vysoká, vyšlápnete si 144 schodů a uvidíte například Solenickou podkovu, Orlickou přehradu, část Povltaví, Kamýk nad Vltavou atd... Více zde.


Solenická podkova, jeden z nejkrásnějších meandrů na řeku Vltavu. O vyhlídce Máj jsme vám psaly tady. Skaliska se tyčí v neuvěřitelných 150 m nad hladinou řeky. Proto prosím, buďte při návštěvě tohoto místa opatrní. Cesta na vyhlídku není nijak značena a proto dostat se k ní není jednoduché. Nejlepší je jít od obce Zduchovice po zelené a poté uhnout na neznačenou polní cestu. Samozřejmě to samé jako u vyhlídky Máj, berte zřetel na obyvatele obce, neparkujte na vjezdech, odnášejte po sobě odpadky, buďte tišší a hlavně nedělejte kraviny, za újmě na zdraví tolik ty fotky nestojí.

Poutní místo Maková Hora u Smoletel, jde o jedno z významných poutních míst na Příbramsku. Barokní kostel zasvěcený Janu Křtiteli a Panně Marii pochází z 18. století. Nejosudovější pro kostel byla první světová válka, kdy mu byly odebrány zvony. Okolím Smolotel a Makové Hory vede naučná stezka, která je plná zajímavostí o kraji. V kostele se také konají bohoslužby a to každou třetí neděli v měsíci. Parkoviště najdete pod horou.


Cestou zpět ku Praze se zastavme ještě na dvou místech.

Prvním z nich je rozhledna Kuníček u Petrovic. Cesta k rozhledně vede od kapličky, skrz les, po luční cestě až na vrchol. Rozhledna je vysoká 60 m, celková výška kopce j 551 m.n.m. Najdeme tu také 2 vyhlídkové plošiny. První je v 9.6 m, druhá v 36.6 m. Stavba je velmi zajímavá a atypická. Spodní část je kamenná, horní je z oceli. Na úplném vrcholu najdeme telekomunikační vysílač mobilní sítě T-Mobile. Za špatného počasí je rozhledna uzavřena. Otevírací doba je však takto:

 

od 1.7. až 31.8. denně mimo pondělí 11:00 - 12:00 a 12:30 - 18:00
od 01.06. do 30.6. sobota, neděle, svátky od 11:00 - 12:00 a 12:30 - 18:00
a od 1.9. do 12.9. sobota, neděle, svátky od 11:00 - 12:00 a 12:30 - 18:00

Vstupné je 50,- za osobu.

Poslední naší zastávkou je Skanzen Vysoký Chlumec. Ve skanzenu najdeme budovy a lidové stavby od 17. do 20. století. Ty dokládají život na vesnicích na území Středočeské pahorkatiny a Středního Povltaví. Více z historie máte zde.


Otevřeno mají:
duben, září, říjen: úterý–neděle 9–17 hodin, poslední prohlídka v 16 hodin
květen–červen: úterý–pátek 9–17 hodin, poslední prohlídka v 16 hodin; sobota–neděle 9–18 hodin, poslední prohlídka v 17 hodin
červenec–srpen: úterý–neděle 9–18 hodin, poslední prohlídka v 17 hodin

Vstupné s průvodcem činní pro dospělé 60,-, student, dítě, senior 30,-
Bez průvodce - pro dospělé 40,-, student, dítě, senior 20,-


A jsme na konci. Co vy a cestování po České republice? Navštívili jste nějaké hezké místo v poslední době? Dejte nám vědět.

Od nás je to dnes vše. Mějte krásný zbytek víkendu a zase příště ahoj!

Za holky ze Zážitky na 4, Verů






Žádné komentáře:

Okomentovat