sobota 23. března 2024

Výlety: 2 dny v Norimberku

Ahoj a krásné víkendové odpoledne. Dnes se spolu vydáme na menší výlet. Opět k naším sousedům za hranice. Konkrétně, a podle nadpisu článku jistě víte, do Norimberku. K vidění je toho opět spoustu od památek přes jídlo a různé kultury. Proto jsme vybraly pár našich nejoblíbenějších míst, které vám tu představíme. Tak pojďme na to.

Něco málo z historie:

Norimberk je znám již od středověku. V této době začal plnit funkci obchodní stezky, která vedla z Itálie na sever Evropy. Velký vliv na toto město měl císař Karel IV. za jehož vlády zde bylo postaveno mnoho budov. Sám císař toto město miloval a často do něj jezdil. Dokonce mu zde jeho třetí žena porodila budoucího krále Václava IV. Největší rozvoj město zažilo od konce 15. století do poloviny 16. století. stalo se tzv. „tržištěm střední Evropy“. V období raného novověku se Norimberk stal kulturním centrem německé renesance. Jedním z nejznámějších umělců té doby byl například Albrecht Dürer, který zde i žil a tvořil.

Ubytování:

B&B hotel v centru města - ubytování bylo velmi příjemné. Jediné co. Jedny posuvné dveře do dvou místností. Nu současně jste tedy nemohli jít na toaletu a druhý do sprchy. To nám přišlo velmi zvláštní. Jinak bez problémů.



Co vidět:

Začněme náš výlet na místním vlakovém nádraží. Že se jedná o poměrně velký chaos, zjistíte ve hlavním vestibulu. Odtud se vydáme do centra metrem, můžete pro to zvolit linku U1. Případně jako my popojet si tramvají. Mimochodem doporučujeme navštívit zastávku metra Operní dům - Opernhaus - linky U2 a U3. Najdete tu nádherný výhled na metro, které jezdí bez řidiče a v pozadí k tomu máte operní dům.


Naše první kroky po ubytování vedly ke Kaiserburgu neboli Císařskému hradu. Císařský hrad byl vybudován roku 1050, byl sídlem většiny císařů Svaté říše římské a zárověň nejvýznamnějším opěrným bodem říše.

Cesta k hradu


Henkerbrücke neboli nejfotogeničtější místo v Norimberku - hrázděný pískovcový most z první poloviny 14. století. U mostu jsou z obou stran 2 hradební věže. Pod mostem protéká řeka Pegnitz. Vedle mostu je malý popravčí dům a sídlo katů (Henker Haus).


Weißgerbergasse - ulička s typickými německými hrázděnými domečky, které přečkaly i bombardování za 2. sv. války. Nachází se zde 22 domů. Dříve zde bylo nejvíce zastoupeno řemeslo koželuhů - kdy zpracovávali kůži pomocí kamenů na bílo. Toto řemeslo zde bylo až do 19. století. Poté zaniklo. Některé domy pochází ze 14. a 15. století. Samozřejmě prošly četnými rekonstrukcemi, ale středověký vzhled si budovy zanechaly dodnes. Dnes jsou domy předělány na restaurace, kavárny a galerie a my všemi deseti doporučujeme toto místo navštívit.


Schöner Brunnen neboli česky Krásná kašna. Jde o další fotogenické místo v Norimberku. Fontána s gotickým sloupem pochází ze druhé poloviny 14. století a najdete ji na Hlavním trhu neboli německý název Hauptmarkt. Sloup je osázen 40 barevnými sochami, které představují Svatou říši římskou a odkazují na tehdejší slávu tohoto města, které bylo jejím centrem. Kašna přežila i bombardování. Byla uzavřena do betonového sarkofágu.

Trhy a v pozadí kašna

Frauenkirche - kostel Panny Marie nachází se na Hlavním trhu a postaven byl z iniciativy Karla IV. na počátku druhé poloviny 14. století. V kostele byl křtěný císařův syn Václav. Za druhé světové války byl kostel zcela zničen, zůstala pouze fasáda a zdi lodi. Jednou ze zajímavostí kostela jsou hodiny, které svým vzhledem připomínají Zlatou bulu sicilskou. Pod ní se nachází socha císaře a kurfiřtů. V poledne, kdy hodiny spustí, obchází postavu císaře kurfiřti dokola. Něco podobného jako náš orloj.


Lorenzkirche - kostel sv. Lorenze - gotický chrám, jehož stavba započala v polovině 13. století. Dokončena byla ve století 15. Za druhé světové války byl kostel značně poničen, do dnešní podoby si prošel velkými rekonstrukcemi.


Sebalduchkirche - kostel sv. Sebalda - nejstarší kostel ve městě. Nachází se před starou radnicí na náměstí Albrechta Dürera.


Poslední zastávka bude Dům Albrechta Dürera. Zde slavný umělec žil a tvořil.

Pohled na dům A. Dürera 

Výhled z domu A. Dürera

Tento dům naleznete v ulici Albrecht-Dürer-Straße 39 a je to jediný nejzachovalejší dům umělce ve střední a severní Evropě od doby renesance.

V budově jsou k prohlédnutí repliky tohoto slavného umělce (2 originály jsou k vidění u nás v Národní galerii v Praze nebo třeba umělcův autoportrét je k vidění v Alte Pinakothek v Mnichově - odkaz na naší návštěvu Mnichova máte zde), poté jednotlivé měšťanské pokoje, které ukazují každodenní způsob žití v té době. Největším lákadlem je však umělcova dílna, kde je i mnoho interaktivních prvků, které si návštěvníci mohou sami vyzkoušet. Například použití pigmentů případně zde probíhají i ukázky tiskařské techniky – mědiryt a dřevořez, a to několikrát denně.


Vstupné do muzea stojí 7,50€ pro dospělé. Snížené vstupné je 2,50€. Vstupné pro malou skupinu osob (1 dospělí a 3 děti) je 8€ na osobu. Pro velkou skupinu (2 dospělí a 3 děti) je 15€. Za příplatek 3€ je možné si přikoupit denní vstupenku, která zahrnuje vstup i do dalších budov, které jsou zařazeny do městských muzeí. Pokud si člověk chce vychutnat obsah historických informacích v jednotlivých místnostech domu, je možné využít audio průvodce, který je součástí vstupného. Jedinou nevýhodou je, že audio průvodce je v 6 jazycích a čeština mezi nimi bohužel není.

Krásným zpestřením celé expozice jsou také již zmíněné interaktivní prvky a naučné tabule. Všem vřele doporučujeme tuto, ale i jiné významné památky (jako například Císařský hrad, Memorium Nuremberg Trials – výstavu o poválečném norimberském procesu nebo třeba zoo a delfinárium atd.) při putování Norimberkem nevynechat.

A teď k tomu, kde se dobře najíst:

Při procházce městem jsme se zastavily v místním marketu, kde jsme si koupily turecký chléb Simit a také nějakou tu vodu. Bylo sice září, ale bylo poměrně horko. Druhá zastávka - zmrzlina na hradě. Čokoládová a byla top. Třetí zastávka večerní trhy a langoše. Byly moc dobré, ale také velmi syté. Jsou úplně jiné než ty naše české. A v neposlední řadě snídaně v kavárně Espressolab. Stepovaly jsme před podnikem ještě pár minut předtím, než otevírali a i přesto jsme byly vpuštěny dovnitř. Daly jsme si opravdu výborné snídaně - více brzy v recenzi na blogu. A užily jsme si fajn ráno. Vřele doporučujeme.


Navštívily jsme i spoustu obchodů, třeba jejich knihkupectví stojí za návštěvu a jejich trhy! Taky moc fajn. Pokud máte chvilku času, určitě se u pár stánků zastavte.

Toť k našemu výletu vše. Mějte se krásně a dejte nám vědět, jaké město byste nám doporučily navštívit příště? A co vlastně vy a Norimberk? Byly jste? Co jste zde navštívili vy?

Holky ze Zážitky na 4

Žádné komentáře:

Okomentovat