sobota 28. března 2020

Výlety: Slovensko - Bratislava



Ahoj všichni, vítáme vás u našeho nového článku, tentokrát se s námi vydáte k dalším sousedům, konkrétně na Slovensko a samozřejmě že přímo do hlavního města. 

Dříve Prešpurk, dnes Bratislava. Město s přibližně 430 tisíci obyvateli. Bratislavou protéká řeka Dunaj. Velmi lehce se odtud dostanete do dalších zemí. Nejblíže máte Vídeň, Budapešť nebo třeba druhé největší město Čech, ehm pardón Moravy, Brno.


DOPRAVA
Bratislava je od Prahy necelých 330 km vzdálená, což není daleko. Pokud pojedete vlakem stejně jako my, cesta vám zabere cca 4 hodinky. Využít k tomu můžete různé vlakové dopravce, my zvolily RegioJet a České dráhy.

Samozřejmě pokud se vám nebude chtít jet vlakem, ale pohodlně vaším autem, pojedete o hodinku míň. Teda za předpokladů, že nenastanou na silnici nějaké nepříjemné komplikace. To samé i autobusy. Takže záleží hlavně na vás a vašich prioritách.


UBYTOVÁNÍ
Ani tentokrát jsme zde ubytování nevolily. Do Bratislavy jsme vyrazily pouze na jednodenní výlet a myslíme si, že se dá skoro vše krásně stihnout. Pokud ale přeci jen chcete vyrazit na více dní, mrkněte například na booking.com nebo arbnb.cz.

CO VIDĚT
Jako první musíme samozřejmě zmínit Bratislavský hrad. Nádherný hradní komplex tyčící se nad řekou Dunaj. Jde prostě o památku, kterou v Bratislavě nesmíte vynechat.


Most SNP a vyhlídková věž UFO jsou již klasikou, na kterou vidíte ze všech výškových budov. My jsme se výhledem na ní kochaly z Bratislavského hradu a také Michalské věže. Jedinečnou podívanou však můžete získat i z UFA, kam můžete vyrazit i za dobrým jídlem. Klasické denní vstupné činí 8,90€, za výhled v noci si připlatíte, stojí totiž 11,90€. Pro studenty je to o krapet levnější, ve dne 7,20€ a 9,50€ za výhled v noci.


Cestou z Bratislavského hradu vám doporučujeme navštívit Dom u dobrého pastiera. Jde o velmi úzkou stavbu a také o nejkrásnější budovu v rokokovém stylu z 2. pol. 18. st.


Povinnou zastávkou je i Vojanského nábrežie. Nádherný výhled na řeku Dunaj a přilehlé okolí, třeba právě i na Most SNP a UFO.

Dalším nádherným a naprosto fotogenickým bodem je modrý kostolík z počátků 20. století. Přesněji jde o Kostel sv. Alžběty Uherské, nádhernou secesní budovu, která byla u nás jasným cílem pro navštívení.


Od kostela se vydáme krapet zpět, konkrétně na Hviezdoslavovo náměstí, kde najdete i Slovenské národní divadlo, architektonická chlouba již z konce 19. st. Mimo to tu na náměstí najdete i plno kaváren, restaurací a také zmrliznárnu s názvem Luculus.

 

Michalská brána byla na našem seznamu navštívených míst hned úplně na vrchu. Tato brána složila dříve jako městské opevnění. Dnes uvnitř najdete velmi hezké malé muzeum zbraní, zbroje a různého nářadí. V jednotlivých poschodích se s těmito historickými obdobími blíže setkáte a také se pořádně vydýcháte. Úplně na vrchu pak na vás bude čekat nádherný výhled, který rozhodně stojí za to! Plné vstupné stojí 5€, studentské 3€, což je velmi milé, zvlášť když k tomu máte vstup do Muzea lékárenství, které se nachází hned za rohem. V něm se dozvíte velmi zajímavé informace o tom, jak a v čem byly různé léky, masti, bylinky, tinktury a mnoho dalšího uchováváno během let. Abychom nezapomněly, pod Michalskou bránou najdete i Nultý kilometr.

 
 

Nedaleko věže najdete Hlavní náměstí s plno kavárnami a velmi zajímavými sochami jako je například nejznámější socha Čumila.


Pokud prahnete po troše umění, doporučujeme navštívit Galerii Nedbalku. 3 patra plná zajímavých obrazů, je přesně to, co hledáte. Odkaz na galerii máte tady.


Primaciálny palác je velmi hezkým skrytým místem v Bratislavě. A pokud s i vy chcete přesunou do klidné části ve městě, doporučujme zajít sem. Klidu je tu totiž opravdu hodně. Nedaleko odtud můžete navštívit Starou radnici, i tady jde o klidné a fotogenické místo. Doporučujeme navštívit.

 

Náměstí SNP je naším nejoblíbenějším náměstím. Je tu moc krásný výhled na hrad a křižují se zde tramvaje. Ideální místo pro skvělou fotku!


Grasalkovičův palác, nebo-li prezidentský palác je jednou z posledních zastávek, kam jednoznačně musíte zajít. Pokud budete mít chvilku mrkněte i do prezidentských zahrad nebo si vyšlápněte na Slavín. Přirovnaly bychom to k pražskému Vítkovu. Obojí na kopci a Obojí věnováno padlým vojákům.


Posledním naším tipem je hrad Děvín, mrzí nás, že jsme neměly mnoho času a nemohly se sem vydat také. Proto doufáme, že v brzké době sem vyrazíme i my. Jde o zříceninu hradu z 9. století. Z Bratislavy je to necelých 13 km a dostanete se sem nejrychleji autem, případně za hezkého počasí lodí nebo i hromadnou dopravou.

KDE SE NAJÍST

Urban house byl naší první zastávkou, daly jsme si tu výborný brunch, ochutnaly jsme modré latte a capuccino. Více o tom, jak nám tu chutnalo najdete tady.


Ice Cream Saloon Luculus je zmrzlinárna s velkým L. Velké porce, ohromný výběr, výborné kornouty, a ještě oplatka na vrh. To prostě musíte ochutnat i vy! Odkaz na oficiální stránku máte tady.


La Donuteria byla velmi příjemnou sladkou tečkou. Donuty jsou obrovské, a i tady je velký výběr. Odkaz na náš tip máte tu.


I o Moods bakery and coffee jsme vám psaly. Takže pokud chcete vědět víc, mrkněte sem.


FiVE Points byla naší poslední zastávkou v Bratislavě. Ochutnaly jsme moc prima limonády. Jejich interiér byl velmi malý, za to roztomilý, a hlavně díky zrcadlům i vtipný. Naší recenzi dodáme co nejdříve, nebojte.


CO OCHUTNAT

Namístě by bylo vhodné doporučit vám tradiční slovenské jídlo, přesněji halušky, ale vzhledem k tomu, že jsme neochutnaly nic tradičního, doporučíme vám alespoň zajít do již zmíněné Donuterie nebo kavárny Mood na jejich mini cheesecakes.

Od nás je to dnes vše. Triplist máte opět dole pod článkem, tak si ho stáhněte a vyražte třeba podle něj.

Odkazy máte tady:

Stránku města: tady 

My se na vás budeme těšit zase příště.


Holky ze Zážitky na 4


Žádné komentáře:

Okomentovat