sobota 25. dubna 2020

Výlety: Plzeň



Ahoj všichni, je to už nějaký čas, co jsme navštívily město Plzeň. A jelikož vám přinášíme tipy z našich cest, je jasné, že vám povíme i o Plzni. Tak pojďme na to.


Kdo by neznal čtvrté největší město České republiky, západočeskou Plzeň? Jen díky legendárnímu pivu – Plzeňskému Prazdroji a také loutkám, jejichž hlavními představiteli jsou dětské legendy Spejbl a Hurvínek.

Další velkou zajímavostí je soutok 4 řek z nichž se poté tvoří Berounka. Těmi řekami jsou Radbuza, Mže, Úhlava a Úslava.



DOPRAVA

Jako zdroj přepravy jsme využily vlaky Českých drah. Nejprve rychlík, poté express. Jízdenku jsme měly se slevou, každopádně normálně se cena jízdenky pohybuje kolem 100 až 150 korun. Jízda trvá cca 1 hodina 30 minut.

Existují však i jiné dopravní prostředky, jako například autobusy. Eli zvolila Flixbus, kde jí jízdenka vyšla mnohem levněji, a i cesta trvá kratší dobu – něco málo přes hodinku jízdy.

UBYTOVÁNÍ

K ubytování toho opět nebudeme mít mnoho. Náš výlet byl jednodenní, a proto jsme volbu ubytování nevyužily.

MĚNA

Plzeň je naším českým městem, tedy, platí zde Koruny české (CZK).

CO VIDĚT

Prvním bodem návštěvy je Náměstí Republiky, které je jedním z největších náměstí v Evropě zároveň je také centrálním náměstím v Plzni. Mimo to je však i populárním místem díky trhům, a hlavně díky dominantě – Katedrále sv. Bartoloměje. Tato stavba pochází z období gotiky a má nejvyšší kostelní věž v České republice. Její výška je 102,26 metrů a vede na jí 299 schodů, které jsme se rozhodly zdolat i my! I přesto, že výšlap to byl opravdu náročný, plný obviňovaní a pomalu i nadávek, vylézt nahoru se nám povedlo a krásný výhled na město opravdu stál za to. Jediné, co se nám hůř rozdýchávalo byla strmost schodů a cesta dolů a jo, možná taky strach, že vedle nás začnou odbíjet zvony.

 

 

Možný je i vstup do katedrály. Cena vstupného je 50,- pro dospělého. Každopádně je zde momentálně prováděna rekonstrukce.

 

Z věže jsme si zmapovaly celkově nejen rozlohu města, ale také místa, kam se chceme dál podívat a už z dálky nám byla jasná jedna budova, tedy Velká synagoga. Její historie je nejen velmi dlouhá, ale také poměrné smutná. Jde o největší synagogu v České republice, zároveň je druhou největší synagogou v Evropě a třetí na světě. Od konce září 2019 je synagoga z důvodu rekonstrukce uzavřena až do roku 2021. Vstupné je 80,- pro dospělé. Vice o synagoze najdete zde.


Smetanovy, Kopeckého, Šafaříkovy a Křižíkovy sady jsou plynule navazujícími sady, které jsou městskou oázou klidu. Mimo to tu najdete i sochu Spejbla a Hurvínka.

Františkánský klášter byl postaven na konci 14. století a je velmi zajímavou architektonickou památkou v Plzni. Základní vstupné činní 60,-. Více zde


Další významnou památkou je Divadlo J. K. Tyla a také Nová scéna Divadla J. K. Tyla. Pokud máte chuť vyrazit na nějaké představení, rozhodně neváhejte. Lístky můžete sehnat na těchto stránkách


Pokud máte chvilku času a láká vás trocha kultury, vzdělávání a třeba i marionety, navštivte Muzeum Loutek nebo Západočeské muzeum, Národopisné muzeum anebo Muzeum knihtisku a knih v Plzni.  odkaz na muzea máte zde.


A samozřejmě nesmíme zapomenout na milovníky piva Plzeňského Prazdroje. Jednou z možností je navštívení i místní pivovar, jejich muzeum a samozřejmě i ochutnávku piv. Více zde

Posledním místem, kam vyrazit za kulturou ale i kávou (o tom níže) je Depo2015. Tato kreativní zóna vznikla v roce 2015 v rámci toho, že byla Plzeň Evropským městem kultury. Tato zóna se nachází v bývalé vozovně městských dopravních podniků a najdete zde plno kreativních dílen, kavárnu, galerii ale i posilovnu. Pro více informací klikněte sem.


Pokud máte chuť sledovat dění v Plzni, mrkněte na stránky Visitplzen.

KDE SE NAJÍST

Nebyly bychom to my, kdybychom nezavítaly, alespoň do jednoho podniku. A jelikož ten den byla celkem zima a my se opravdu těšily na jídlo, vymetaly jsme jeden podnik za druhým. Teda přesněji 3.

Jako první jsme na snídani zamířily do Schované kavárny, která se nachází nedaleko centra a zároveň nedaleko nádraží. Zjistily jsme, že moc schovaná nebyla, páč v ní bylo hooodně lidí, a to prosím byla sobota ráno. Pokud chcete znát více našich dojmů, klikněte sem.


Brunette Burger byl pro nás podnik s velkým překvapením. Hledaly jsme totiž Blondie’s Burger, kterého jsme se nedopátraly. Místo toho jsme narazily na podobně znějící „burgrárnu“, za to s naprosto výbornými burgry! Více z naší recenze tady.


Posledním naším tipem je BISTRO AND CAFÉ DEPO. O samotném Depu vám píšeme výše. Každopádně jejich kavárna nám prostě vyrazila dech!  Ten interiér byl naprosto skvostný, a i samotná káva nebyla vůbec špatná! Za nás hlavní tip tohoto výletu. Vážně stojí za návštěvu. Nejen, že se hezky projdete kolem řeky, ale také narazíte na velmi zajímavou venkovní galerii a ohromující prostory. Zúčastnit se můžete i mnoha akcí a workshopů, které tu jsou pořádány. Odkaz na naší recenzí máte zde.


Tímto je to od vše. Doufáme, že jste se od nás dozvěděli něco zajímavého, případně doufáme, že jsme vás na Plzeň nalákaly.

Mějte se zatím moc krásně a zase příště ahoj!


Holky ze Zážitky na 4

Žádné komentáře:

Okomentovat