úterý 9. června 2020

Výlety: Lázeňská města - Karlovy Vary a Mariánské Lázně


Ahoj všichni, vítejte u našeho nového článku. Tentokrát se opět budeme toulat. Konkrétně Karlovarským krajem a jeho lázeňskými městy. Tedy Karlovými Vary a Mariánskými Lázněmi.
Karlovy Vary se nachází 110 km od Prahy. Leží na soutoku dvou řek. Ohře a řeky Teplé. A jde také o nejnavštěvovanější lázeňské město v České republice. 

Druhé město - Mariánské Lázně, se nachází necelých 170 km od Prahy a 50 km od Karlových Varů. Jedná se také o druhé největší a zároveň nejmladší lázeňské město u nás. 

DOPRAVA

V obou případech jsme volily hromadnou dopravu. Do Karlových Varů jsme vyrazily autobusem z Prahy z nádraží Florenc společností STUDENT AGENCY. Cesta trvala necelé 2 hodiny a 15 minut.

 

Do druhého lázeňského města jsme vyrazily vlakem, společností České dráhy, z Prahy z Hlavního nádraží. Cesta nám zabrala necelé 2 a půl hodinky. Zatímco však po Karlových Varech jste schopni z autobusového nádraží vydat se do centra pěšky a trvá to pár minut, v Mariánských Lázních vám doporučujeme využít tramvaj nebo autobus od vlakového nádraží a dopravit se do centra takto. Stojí to pár korun a nejdete to celé věky.

 

UBYTOVÁNÍ

Ani v jednom z těchto měst jsme nevyužily možnost přespání, jednalo se o jednodenní výlety. 

MĚNA
v obou těchto městech se platí Korunou českou (CZK).

CO NAVŠTÍVIT

Karlovy Vary: 

Mezi hlavní památky, které musíte a pravděpodobně i navštívíte, jsou kolonády. Těmi nejznámějšími v Karlových Varech jsou Sadová, Mlýnská, Zámecká, Tržní a Vřídelní kolonáda. Dávejte si pozor a na ochutnávání jednotlivých pramenů si pořiďte lázeňský pohárek. Prameny v Karlových Varech jsou opravdu horké, ne-li vařící. Vřídlo v Karlových Varech má až 72 °C.

 
 


Dalším místem, které si připište na seznam, je Chrám sv. Petra a Pavla z roku 1898. Krásná modrá architektonická stavba, která vás jistě zaujme stejně jako nás.
 
 

Samozřejmostí je také dojít se podívat k legendárnímu Grandhotelu Pupp, který přivítal mnoho slavných osobností, ale také účinkoval v několika známých filmech.


Jedním z dalších doporučení je vydat se do Varů na Mezinárodní filmový festival, který se koná každoročně vždy na začátku léta. Tedy vždy první týden v červenci.  Hlavním místem konání festivalu je Hotel Thermal. Více informací najdete zde. Samozřejmě na stránkách najdete i důvody, díky kterým se v tomto roce (2020), filmový festival neuskuteční.

Posledními místy, kde se rozhodně musíte zastavit jsou vyhlídky na město, kterých je ve městě i okolo něj nespočet a také muzeum Becherovky, kde je mimo muzea také možné zarezervovat si prohlídku továrny. Odkaz na Muzeum máte tady.


Posledními a nejvýznamnějšími památkami jsou samozřejmě lázně. Mezi ty nejnavštěvovanější patří Alžbětiny lázně.

Mariánské Lázně:

Hlavními památkami v Mariánských Lázních jsou také kolonády a léčivé prameny. Nejznámější kolonádou je Hlavní kolonáda nebo-li Kolonáda Maxima Gorkého s nádhernými nástropními freskami. Ta byla postavena na konci 19. století. Vedle této kolonády naleznete další významnou památku - Zpívající fontánu, která hraje denně vždy od 7:00 do 19:00, pouze v lichou hodinu. Ve večerních hodinách, ve 21 a 22 hodin, je doplněna i barevnou projekcí. Seznam hraných skladeb naleznete zde.

 
Vřídlo 

Dalším místem, co vám doporučíme, je vydat se po stopách výhledů. Okolo Mariánských Lázní vede mnoho turistických tras, kde načerpáte energii a pokocháte se nádhernými výhledy. My jsme zvolily Královskou cestu, která je dlouhá necelé 2 km a zabere vám necelou hodinku. Více těchto tras najdete na těchto webovkách


KDE SE NAJÍST

Karlovy Vary: 

Republica coffee byla naší první zastávkou ve Varech. O tom, jak nám chutnalo a co jsme si daly se dozvíte v naší recenzi. Odkaz máte tady.


Na oběd ve Varech jsme zašly do Charleston RESTAURANT. Odkaz na jejich web máte zde

Poslední naší zastávkou byl BAGEL Lounge. Více v naší recenzi tady. 

 

Mariánské Lázně:

Café Bar Modrá Cukrárna byl naší první zastávkou. Mimo sladkých jídel, kávy a jiných nápojů zde podávají i obědové menu, které jsme si zvolily i my. 

Coffee Ivo/Lázeňská pražírna je malou a pravděpodobně jedinou pražírnou kávy v Mariánských Lázních. Náš tip máte zde


CO OCHUTNAT

Jasným jídlem, který povinně musíte ochutnat jsou lázeňské oplatky. Ty pravé můžete ochutnat v obou těchto městech. 

 

Od nás je to z těchto výletů vše. Lázeňská města jsou plná krasné čisté atmosféry, kde je dobré se jen toulat, ochutnávat dobrá jídla, léčivé prameny a hlavně odpočívat a načerpávat novou energii. Avšak uvidíte sami. To kouzlo lázeňských měst na vás dýchne hned při prvních vašich krocích. 

Mějte se moc krásně a zase příště ahoj.


Za holky ze Zážitky na 4, Verů

Žádné komentáře:

Okomentovat