sobota 17. října 2020

Výlety: Nymburk, Poděbrady, Pardubice, Hradec Králové

Zdravím, léto je čas objevování a my jsme objevovaly hojně. Zavítaly jsme do mnoha českých měst, které bychom rády představily i Vám.

V dnešním článku Vás vezmeme do 4 krásných míst na jedné trase. Náš výlet začneme ve městě Nymburk, kam vyrazíme za městskými hradbami ze 13. století. Následně se přesuneme do lázeňského města Poděbrady a odtud pak do krásných historických měst Pardubice a Hradce Králové.

Cesta:
Nejvýhodnější objekt, který vás v klidu přepraví, je mimo auta, vlak. Ano slyšíte dobře. My jsme ho využily při všech našich cestách. Samozřejmě využít můžete i autobus.

Ubytování:
Výlet do Nymburka a Poděbrad byl záležitostí na jeden den. Ono upřímně jet na výlet v pondělí, kdy ještě ke všemu prší a zároveň je vše zavřeno + celkově moc k vidění tam toho není... Takže nemělo ani cenu hledat vícedenní pobyt.

To výlet do Pardubic a Hradce Králové už za ubytování stál. V plánu toho bylo opravdu hodně. Na Bookingu jsme zvolily ubytko v Hotelu Zlatá Štika v Pardubicích. Příjemné, čisté prostředí, celkem pohodlné, přijatelná cena a centrum velmi blízko hotelu. Jediné co, a tomu jsme se musely smát, bylo příliš vysoko umístěné zrcadlo v koupelně, kdy malí lidé si vidí jen kousek čela. 😁

Co vidět:
Začněme památkami v Nymburku:

Nymburk nabízí k návštěvě převážně mnoho architektonických památek v podobě historických staveb. Tou nejdůležitější stavbou je však historické opevnění města, neboli hradby a vodní příkop z konce 13.století. Měly jsme to štěstí v hnusné počasí, tudíž v nulové návštěvnosti této památky. V klidu jsme se teda v dešti prošly okolo hradeb, udělaly si pěkné fotky a vyrazily zase o kus dál.


Přesněji k budově Stará rybárna, kde si za hezkého počasí můžete koupit kafíčko nebo pivíčko a posedět u řeky. Ehm my to nezažily, bylo zavřeno.

Cestou do centra se zastavte u kostela sv. Jiljí ze 14. století, jež byl několikrát ve své historii poničen ať už vlivy počasí nebo válkami.


Dalším naším tipem v Nymburku je cyklostezka podél řeky Labe. Ať už na kole nebo pěšky, dozvíte se mnoho informací a zajímavostí o kraji, kterým procházíte.


Další zajímavá místa naleznete zde.

Poděbrady. Krásné lázeňské a historické město. Lidé se sem jezdí léčit s pohybovým ústrojím, případně po různých operacích s cévami, srdcem a cukrovkou.

Město je známé pro své prameny a také pro minerální vodu - Poděbradku. Rozhodně vám doporučujeme ochutnat alespoň jeden místní pramen a porovnat ho s chutí Poděbradky. Schválně jestli tu podobnost najdete.


Krásná byla také procházka podél řeky, skrz centrum - se zastávkou na hradě, kde bohužel byl v pondělí památník Jiřího z Poděbrad uzavřen. Případně doporučujeme i jiná muzea jako Polabské muzeum, nebo muzeum Lega.


Důležitým bodem jsou rozhodně kolonády. My navštívily asi nejznámější Libenského kolonádu v krásném městském parku. Kolonáda byla postavena v polovině 20. století a ukrývá v sobě pramen Boček.


Pardubice jsou proslulé svými dostihovými závody - Velkou Pardubickou. Nejen však tím. Město také historickým a univerzitním centrem. Čili místem, kde se neustále něco děje.

Neskutečně kouzelné uličky vás dovedou buď k Pardubickému zámku (s mnoha pávy) nebo do historického jádra města. Za návštěvu stojí i Automatické mlýny navržené Josefem Gočárem.

 
 

Mimo toto všechno jsme se rozhodly navštívit také hrad Kunětickou horu. Krásná historická památka, jejíž kořeny sahají až do druhé poloviny 14. století. Hrad si návštěvníci prochází sami. Minimum textu, hodně exponátů k vidění a nakonec výhled z věže, který stojí za to! + mají tady oboru.

Hradec Králové je dalším královským a univerzitním městem s mnoha historickými památkami. Za zmínku k vidění rozhodně stojí Bílá věž ze 16. a 17. století, která dříve sloužila jako požární a strážní věž. Najdete ji v samotném centru města. Nyní je možné z věže pozorovat krásný výhled, za hezkého počasí je možné dohlédnout do Krkonoš a Orlických hor. Podívat se na město z výšky můžete i v nočních hodinách.


Historické centrum je možné pozorovat nejen z výšky, ale také ze zdola. Na Velkém náměstí se nachází mnoho podniků - restaurace, bary, kavárny... rozlehlé obdelníkové prostranství slouží jako parkoviště pro mnoho aut. Mimo to je zde k vidění katedrála svatého Ducha nebo památky architektů Gočára a Kotěry.

Vzhledem k tomu, že jsme v Hradci nestrávily dlouhou dobu, máme v plánu navštívit město znovu a zaměřit se na 3 památky, které bychom chtěly vidět. Jednou z nich je Dřevěný kostel sv. Mikuláše, Východočeské muzeum a Obří akvárium.

Posledním místem, které pro vás máme je zámek Hrádek u Nechanic, který přibližuje život hraběcího rodu Harrachů a šlechty ve druhé polovině 19. století.


Kde se najíst:
Míst kam se vydat za jídlem je také mnoho. V Nymburku rozhodně nezapomeňte vyrazit do Café Farms, kde se výborně najíte. Odkaz na naší recenzi máte zde. Dalším místem v Nymburku je určitě Charlie's Coffee&Garden, Café Society, Rybárna Nymburk nebo Bistro na Staré poště, které podle menu bude luxusnějším podnikem.


V Poděbradech jsme navštívily krásný lázeňský podnik Café Ritual - odkaz na naší recenzi tu. Nebo také doporučujeme podnik Amáres coffee - lázeňskou pražírnu kávy v Poděbradech.


Pardubice jakož to univerzitní město má na výběr z mnoha krásných podniků. Mezi námi navštívené patří Dobrý Kafe a Caffetteria. Na oba tyto podniky máte tip na 4 zde. Dalšími místy v našem seznamu jsou například Bakla café, kam jsme bohužel nestihly zavítat. Proto snad tedy příště. A podnik s názvem Epifany patisserie, která se nachází nedaleko automatických mlýnů.

 

Posledními podniky jsou ty Královohradecké. To je bistro bylo hlavním místem naší cesty. Náš tip na něj máte zde. Příště nás ještě čeká kavárna s názvem Cafe na kole.


Co ochutnat:
Poděbrady - Lázeňský pramen, lázeňské oplatky
Pardubice - Pardubické perníky
Hradec Králové - Hradecké koláčky


A to je z našeho dnešního putování vše. Doufáme, že se vám dnešní cestovatelské tipy líbí. Pokud místa nebo zmíněné podniky navštívíte, dejte nám vědět. My vás velmi rády zveřejníme na našem Instagramovém profilu.

Mějte se moc krásně, užívejte krásný podzim a zase příště u dalšího článku Ahoj!

Za holky ze Zážitky na 4, Verů

Žádné komentáře:

Okomentovat