pátek 30. srpna 2019

Výlety: Benešov u Prahy a okolí


Krásný den všem. Láká vás nějaký výlet, ale nechcete kvůli němu jezdit až za hranice? Jeden tip tu pro vás máme. Není to daleko od Prahy, je tu krásná krajina, plno zámků a městečko, která stojí za návštěvu.

Ano, řeč je o Benešovu a jeho blízkém okolí.

V několika málo článcích jsme vám doporučovaly různé podniky, které právě v Benešově můžete navštívit. Je jich tam samozřejmě více, ale tyhle od nás mají opravdu jeden velký palec hore.

DOPRAVA:
Pokud přemýšlíte o ideálním prostředku, kterým se do Benešova dopravit, dejte na nás. Jednoznačně nejlepší volbou je vlak z Prahy. Je pohodlný a pokud si skočíte na rychlík, jste tam celkem brzy. Dalšími skvělými variantami jsou autobus anebo auto. Vzhledem k tomu, že víme, jak to na českých dálnicích vypadá, doporučujeme vám přeci jen ten vlak.

UBYTOVÁNÍ:
Vzhledem k tomu, že jsme zde byly pouze na jednodenní výlet, žádné ubytování jsme nezvolily. Pokud však mrknete na stránky, kde poskytují zajímavá ubytování, vy určitě nějaké skvělé seženete. Přeci jen, máme za to, že je tady toho hodně k vidění.

CO NAVŠTÍVIT:
Přejděme k památkám a místům, které stojí v Benešově a jeho přilehlém okolí za navštívení.

Masarykovo náměstí, centrum všeho dění v Benešově, plno kulturních akcí, koncertů, trhů a obchodů najdete právě zde, na náměstí v Benešově. V létě sem můžete zajít na letní kino nebo se odtud můžete dostat městským vláčkem až na zámek Konopiště.

Druhým místem, který si napište do seznamu je Zřícenina minoritského kláštera, která se nachází pár kroků od centra. Váže se k tomu zajímavý historický příběh. Doporučujeme si ho přečíst na oficiálních stránkách města. Odkaz máte tady.


Dalším doporučením je Muzeum umění a designu v Benešově. Probíhají zde různé akce, promítání. Expozice v muzeu je věnována dějinám města a jeho okolí.

Pivovar, ještě abychom na něj zapomněly 😁 Benešovský pivovar Ferdinand je jasnou zastávkou při navštívení Benešova, pokud ne prohlídka, na kterou vám doporučujeme se objednat, tak alespoň prodejna, kde si místní pivečko můžete zakoupit.

Tip: Na začátku září se zde pořádají Pivovarské slavnosti, které rozhodně stojí za navštívení. Mimo piva si tu můžete užít i plno zajímavých kapel. Odkaz na seznam akcí máte zde, tak mrkněte.


Aby toho nebylo málo, rozhodly jsme se vám ukázat ještě čtyři zajímavé a krásné památky, které se nacházejí nedaleko Benešova.

Zámek Konopiště by bylo hřích vynechat. Pohodlně se k němu z Benešova dostanete pěšky, pokud si chcete cestu ulehčit, najdete pod zámkem parkoviště i autobusovou zastávku. Nahoru k zámku už však musíte po svých anebo vláčkem motoráčkem, který vyjíždí, jak už píšeme výše z náměstí a nebo od parkoviště zámku. Cestou uvidíte oboru s daňky, růžovou zahradu, medvěda Jirku a samozřejmě samostatný zámek, jehož prohlídkové trasy rozhodně stojí za to. Oficiální stránku zámku vám sem dáme také, ať to máte krásně pohromadě. I tady totiž probíhá spousta akcí, jak pro děti, tak i dospělé.

 

Zámek Jemniště se nachází cca 8 km východně od Benešova. Mimo krásného zámku zde mají i mini zoo. Obojí doporučujeme! Odkaz tu. (Foto zámku v úvodu).

Hrad Český Šternberk, i tuto památku najdete stejným směrem jako Jemniště, jen s tím rozdílem, že se nachází o pár kilometrů dál. Přesněji je to 22,4 km daleko od Benešova. Proto bychom vám chtěly doporučit, ať to spojíte v jeden výlet. Z hradu je velmi hezký výhled na řeku Sázavu a blízké okolí. Odkaz zde.

 Restaurace pod hradem

Posledním naším tipem, kam v létě, ale i v jiném ročním období na výlet, je rozhledna Špulka. Vstupné je zdarma a ten výhled stojí prostě za to! Mimo to je zde i naučná stezka s poučnými tabulemi o místní přírodě. A taky tenhle fešák. Odkaz zde.


 


 

KDE SE NAJÍST:

Samozřejmě nesmíme zapomenou na naše navštívené kavárny. Na všechny jsme již sepsaly, ať už tip na 4 nebo recenzi.

Jako první z nich jsme zavítaly do Café Kostka na raní kávu, zákusek a chlebíček. Uchvátila nás nejen svou nabídkou, ale nádherným jednoduchým interiérem. Recenze zde.


Druhou kavárnou, do které jsme zašly, byla kavárna Čas na kávu. Na níž jsme v nedávné době sepsaly náš tip na 4. Až na vyšší ceny, se nám v kavárničce moc hezky posedělo.


Donut cafe, tento jediný podnik nás úplně nenadchl. Donuty malé. Za to káva docela dobrá. Takže pokud máte chuť na malý zákusek, jen směle do toho. 😁 Odkaz na článek tady.


Café na Slovíčko byla jedna z posledních kaváren, kam jsme zamířily. Mají zde opravdu krásné prostředí, venkovní posezení, chuťově moc dobré kafe a lahodné zákusky. I zde máme sepsán tip na 4. Tak mrkněte.


Poslední kavárničkou, kterou jsme navštívily byla Růžová kavárna, o které jsme vám dávaly vědět již před nějakou dobou. Najdete ji v zámecké zahradě v Konopišti. V létě tu mají výbornou ledovou kávu, ale i zmrzliny. Odkaz na článek zde.


Z restaurací vám doporučujeme Hostinec U Zlaté Hvězdy. Ceny jsou zde lidové, jídlo vynikající a porce naprosto famózní. Takže ať už sem zajdete na polední menu nebo krásnou večeři, rozhodně to stojí za to. I zde za hezkého počasí lze posedět na zahrádce s výhledem na celé náměstí. Odkaz na oficiální stránku zde.

Druhou restaurací, jen pár kroků od té první, je Krčma u Kašny na náměstí. Podobně jako u předchozí se tu najíte za hubičku, jídlo je famózní a prostředí se zahrádkou skvělé! Odkaz tady.

To je od nás z dnešního reportu z výletu vše. Těšíme se na další cesty, které vám zde představíme. Rozhodně totiž stojí za to objevovat místa nejen v zahraničí, ale hlavně u nás. Mimochodem, jestli máte nějaké tipy na výlety v ČR, napište nám je do komentáře nebo do zpráv, my se rády budeme inspirovat.

My vám děkujeme, že jste si přečetli článek celý. Moc si vážíme vašich reakcí a budeme se na vás těšit zase u dalšího článku.


Tak zdar výletům.


Holky ze Zážitky na 4

Žádné komentáře:

Okomentovat