sobota 5. června 2021

Polemizování: Zdražování po lockdownu nebo prostě jen tak?


Ahojte. Jak jste si asi všimli, už několik dní jsou otevřené zahrádky. Život ve městě pomalu ožívá a nebyly bychom to my, abychom si hned nešly někam sednout. 😁

Navštívily jsme hned několik kaváren a bister. Pokud jste už nějaké navštívili, určitě neušlo vaší pozornosti to, že ceny jsou lehce vyšší než jsme byli všichni zvyklí. Viditelnější je to spíše u jídla, než u pití.


Prvním navštíveným podnikem bylo Bistro Café Laskavá.
Zahrádka byla bez obsluhy a výběr jídla omezenější. Dokonce nám sebrali jednu stránku z menu z ruky s tím, že platí jen ta první. Zahrádky zde mají dvě, venkovní a ve vnitrobloku. Nám byla nabídnuta ta venku. Ale nám to nevadilo. Ten den bylo opravdu krásně. Počasí jen na šaty. Ovšem kdyby pršelo ... asi jsme celé mokré, střechu zahrádka neměla. Ta vnitřní však ano. Za bagel s trhaným masem jsme předtím platily 175,-, teď 185,-. French tousty předtím 145,- a nyní 175,-. Jídlo nebylo úplně stejné, jedna či dvě ingredience byly změněné, ale v podstatě "to stejné" jídlo to bylo.


Druhý navštívený podnik byl SmetanaQ Café & Bistro. Tento podnik má dvě zahrádky, vnitřní a venkovní. My si vybraly tu vnitřní. Jednalo se o terasu, která je z větší části krytá. Nefoukalo na nás a případně by na nás ani nepršelo, pokud by nefoukal vítr. Obsluha nás usadila a podala menu. Poté se čtvrt hodinu nic nedělo. Odhodlaly jsme se proto dojít si objednat na bar. Chvíli jsme čekaly ve frontě, než nám číšník řekl, že s námi půjdu ke stolu a tam si objednáme. Kávu nám donesli skoro hned, jídlo až později. Mezitím se nás několikrát někdo přišel zeptat zda něco nepotřebujeme. Což bylo možná až moc časté. Každopádně... daly jsme si wafle s jahodami a mascarpone. Při úplně první návštěvě (před 2 lety) stály 135,-. Před covidem 145,- a nyní 155,-. French tousty jsme zde měly poprvé. Cena v menu 155,- a na účtence nakonec 165,-. Nejspíš chyba při úpravě menu a přehlédnutí jedné položky. No, co se dá dělat.


Třetím navštíveným podnikem byl Bistro Národní 38. Zde jsme si stejné jídlo ani pití nedaly, ale ceny jsme posoudily. Kupodivu stále stejné. Bylo to překvapení, velmi příjemné. Setkaly jsme se zde však s nejpříjemnější a nejpřímější obsluhou. Před námi vydezinfikovali stůl (my si na to sice nehrajeme, ale někomu na tom může záležet, aby to viděl na vlastní oči). Hned poté nám bylo podáno menu a nabídnuty deky, v případě, že by nám byla zima. Vzhledem k počasí to byla velmi promyšlená nabídka, kterou jsme sice nevyužily, jelikož jsme poseděly jen chvíli, ale sedět déle, určitě si deky půjčíme. Daly jsme si domácí limonádu s příchutí maracuji 80,- a Passionfruit Espresso Tonic 80,-. Cena však seděla pouze u limonády, ta opravdu stálá 80 korun. Espresso však v menu stalo 80,- a na účtu nakonec 85,-. Což vyvolává otázku... mají zde dražší ceny a neupravili menu nebo mají chybu v systému?

Zdražení je sice jen v desítkách korun, ale je. Na jednu stranu se nedivíme, na druhou stranu i výplaty lidí nebyly po celou dobu stabilní nebo ve stejné výši. Argumentem může být: Když na to nemáš, tak tam nechoď. Avšak ne každý se chce vzdát svého životního stylu, který měl, než začalo toto šílenství. Nejspíš by zdražení bylo tak jako tak. Přesto je mnohem výraznější díky dlouhodobějšímu uzavření podniků.

Takže naše doporučení. Hoďte za hlavu nějakých 20 korun za jídlo navíc a pořádně si ho vychutnejte. Nevíte totiž, jak dlouho to zase bude možné. 😅

Za holky ze Zážitky na 4, Jíťa. 🙋

Žádné komentáře:

Okomentovat