sobota 11. dubna 2020

Výlety: Brno



Ahoj všichni, vítáme vás u nového článku z výletu. Konečně jsme našly čas pro sepsání našich postřehů z cest.

Dnes jsme se rozepsaly o druhém největší městě České republiky, Brnu.

Je to sice již před nějakou dobou, co jsme tam byly, to však nic nemění na to, že jsme toho stihly a zažily opravdu mnoho, přeci jen, strávily jsme zde 4 dny.

Tak pojďme na to:


DOPRAVA:

Jak jinak než klasicky, stejně jako u většiny našich předchozích cest, jsme jako dopravní prostředek zvolily vlak od Českých drah. Jízdní řád je celkem pravidelný a cesta trvá cca 2 a půl hodinky.

Pohyb po Brně je také jednoduchý. Máte na výběr z několika možností. My jsme převážně chodily pěšky anebo jsme využily hromadné dopravy, přesněji tramvají.

UBYTOVANÍ:

Jako své ubytování jsme zvolily Penzion Locanda. Prostředí hezké, postele celkem pohodlné. Menší nevýhoda, nebylo to tak úplně v centru, ale stačilo pár zastávek tramvají a byly jsme tam. Btw. Penzion najdete kousek od Brněnského výstaviště.

CO VIDĚT:

Památek, které byste neměli minout, je opravdu v Brně mnoho. Myslíme, že ani my jsme vše nestihly. Každopádně tu s vámi chceme sdílet alespoň ty, které jsme navštívily. Kompletní Triplist máte dole pod článkem.

Prvním místem, o kterém vám povíme je Náměstí Svobody, na kterém najdete velmi známé památky – Brněnský orloj a také Morový sloup. Toto náměstí je tu již od 13.st. a skrz něj prochází od počátku 20.st. tramvajová trať.

 

Dalším známější náměstím je Zelný trh, také ze 13.st. Dnes se po většinu roku na něm pořádají trhy s ovocem, zeleninou a také květinami.


Jednou z dalších profláklých brněnských památek je socha Markraběte Jošta Lucemburského, a hlavně jeho kůň. Pokud nevíte, o co se jedná, doporučujeme si to najít.


I brněnský krokodýl – drak v průchodu Staré radnice, je také velmi často navštěvovanou památkou. Jde o místní pověst, která toto město provází dodnes.


Mahenovo divadlo/Národní divadlo Brno je představením krásné architektury spojené s hraným uměním. Mrkněte na jejich stránky (zde) a až budete v Brně, zajděte se na nějaké představení podívat. Nebudete litovat.


Pokud jste si na představení odpočinuli, doporučujeme vyrazit na Petrov. Jde o místo s krásným výhledem, a ještě hezčí památkou – Katedrálou sv. Petra a Pavla, ale nejen to. Můžete tu najít Kolonádu s kašnou, nejfotogeničtější ulici a mnoho zahrad a sadů. Nejznámějšími sady jsou Denisovy. Velkým doporučením je tedy vyšlápnout si nejen kopec, ale také věž katedrály. Buďte ale obezřetní, my jsme se na věži pohybovaly v čase, kdy odbíjela celá, nejen, že jsme se neuvěřitelně lekly, ale také jsme málem přišly o uši. Sady naopak byly oázou klidu a nám se tu opravdu hodně líbilo. Jen tak mimochodem. Toto místo má mezi oblíbenými i náš host v rubrice Jmenuji se. Takže pokud jste ještě nečetli rozhovor s talentovanou slečnou, která se věnuje kresbě a malbě, tak tady máte odkaz

 


Pokud už nás alespoň trochu znáte, víte, že bychom to nebyly my, kdybychom nevyrazily ještě na nějaký další kopec. A ano, i tady jsme se rozhodly a vyšláply si kopec na hrad Špilberk. Upřímně asi takhle. Výhled a pohoda z tohoto místa byla tím nejlepším z tohoto výletu. Jestli ještě váháte, jestli sem zajít, tak vám jednoznačně a 100 % říkáme, že si to nesmíte nechat ujít.


Posledním místem, kam jsme se všechny chtěly před odjezdem podívat, byl Lednicko-valtický areál. Proto jsme si na tento menší výlet nechaly celý den. Z Brna jsme sem vyrazily vlakem a poté přímo k zámku Lednice, jsme jely autobusem. Prošly jsme si celý park a kochaly se krásnou architekturou zámku. Naprosto chápeme, proč je zámek jednou z nejnavštěvovanějších památek u nás!


KDE SE NAJÍST:

Naším prvním podnikem, kam jsme si zašly na snídani a rozhovor byl Cafe Momenta. Nádherný prostor, perfektní jídlo a moc fajn obsluha. Odkaz na naší recenzi máte zde.


Osvěžit jsme se zašly do Cafe+. Ochutnaly jsme tu velmi lahodné poháry zakysané smetany s ovocem a také limonády. A největším šokem pro nás byly ceny. Však si počkejte. Brzy bude recenze a my vám jí tu nasdílíme také. Odkaz na ní zde


Dalším podnikem, kam jsme měly v plánu zajít byl Bavard cafe/bistro a jakože, tady je prostě a jasně dané, že sem na snídani musí opravdu, ale opravdu každý!! Odkaz na recenzi tady


Nezůstaly jsme pouze u těchto míst, ale zašly jsme například do Melounového cukru na kafe – recenze <- zde , do 4 pokojů jsme vyrazily na poslední snídani v Brně – naše shrnutí, tady. Skvělý drink jsme si daly v Aloha Tiki Baru, kde je to velmi příjemné a pohodové, což vřele doporučujeme. Odkaz tady

 

Dalším super místem je FÆNCY FRIES Brno, kde dělají skvělé hranolky nebo třeba Restaurace Poe Poe, kde mají skvělou pizzu a další dobroty. To vše také za velmi fajn ceny. Odkaz na FF tu a na Poe Poe tady


Posledními podniky, na které máme sepsané Tipy na 4 jsou Podnik café bar – Odkaz na recenzi máte tady a SKØG Urban Hub – odkaz zde.  


A jsme u konce. Víme je to trochu vyčerpávající výčet míst, ale rozhodně stojí za to je vidět.

Byli jste někdy v Brně? Která místa nebo podniky tu máte nejraději vy? Dejte nám vědět.

Od nás je to pro dnešek vše. Doufáme, že se do Brna zase někdy podíváme a navštívíme plno krásných podniků. Jo, jen tak mimochodem, pokud se zajímáte o fajn restaurace, kavárny a další podniky v Brně, ale i v jiných městech, sledujte @tydenkavy. Jejich tipy jsou moc fajn.

Zatím čau, čau.


Holky ze Zážitky na 4

Žádné komentáře:

Okomentovat